Haftanın Özeti: 29

11 - 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Genel Gündem

  • ‘Türkiye’de kitap okunuyor mu?’ tartışmasının sonu gelmiyor ama -nüfusa oranla son derece az olsa da- Türkiye’de kitap ‘satılıyor’. Hayatını yazarak kazanan kişi sayısı fazla değil ancak bazı yazarlar pek çok meslek grubundan çok daha fazla kazanıyor. Forbes dergisinin geleneksel yazar telif gelirleri sıralamasına göre Uğur Koşar, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk ilk üç sırayı oluşturuyor. Uğur Koşar boşuna ‘Allah de ötesini bırak’ dememiş meğer.
SıraYazarBaskı AdediCiro (TL)Yazar Geliri (TL)
1Uğur Koşar757.00011.392.0001.798.800
2Ayşe Kulin387.0007.668.0001.533.600
3Orhan Pamuk223.0005.073.0001.268.250
4İskender Pala330.0005.590.0001.118.000
5Kahraman Tazeoğlu397.0006.454.000968.100
6Ahmet Batman325.0005.200.000780.000
7Canan Tan155.0002.820.000564.000
8Sinan Yağmur350.0005.030.000503.000
9Yılmaz Özdil105.0002.510.000502.000
10Soner Yalçın125.0003.000.000450.000
  • Türkiye tarihinin belki de en ilginç, görülmemiş, benzersiz ve detayları zamanla daha çok ortaya çıkacak Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümüne yaklaşıyoruz. MTV’nin Rebel Music serisinin Turkey: Flowers of Gezi Park bölümü dışarıdan bir göz olarak yaşananları temsilci ve karşıtların gözünden özetlemiş.

  • NASA, dünyanın doğal durum turnusolu Antartika için ömür biçti: 2020.

  • Balarıları sabah kahvaltımızı lezzetli bir şölene çevirmenin dışında en güzel çiçeğin en güzel özünü bulma derdi sırasında 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasına vesile oluyor. Ünlü Bilimci Albert Einstein balarılarının yok olması durumunda insanlığın 4 yıl ömrü kalacağını iddia etmişti (karşı çıkanlar da yok değil). Kulağınıza çalındı mı bilmiyorum ama ABD’de tam da bu durum gerçekleşiyor. Son birkaç yıldır balarıları gizemli bir şekilde yok oluyor, ölüyor. Birçok kişiyi endişelendiren bu gelişmeyle ilgili bu hafta açıklanan en son bilgi paniği iyice arttırdı: ABD’nin balarılarının yüzde 40’ı geçen yıl öldü. Trend bu yıl da devam ediyor.

L1010307

  • Yine ABD ile bağlantılı ama Türkiye dahil pek çok ülkeyi ilgilendiren bir başka tartışma bu haftaya damgasını vurdu. Basın dünyasının en prestijli ödülü kabulen edilen Pulitzer sahibi Seymour M. Hersh’ün yazdığı bir makale ortalığı karıştırdı. Hersh’ün iddiasına göre 4 yıl önce gizemli ve kafa karıştırıcı bir operasyonla ölü ele geçirilen el-Kaide Lideri Üsame bin Ladin aslında baskın yapılan evde Pakistan İstihbarat Servisi ISI tarafından hapis tutuluyor ve ABD ile Pakistan ilişkilerini yönetmek için kullanılıyormuş. Hitler’in dediği gibi “yeterince büyük bir yalanı yeterince sık tekrarlarsanız, insanlar inanır”.
  • Bu hafta dünyanın ilk sıcakkanlı balığı yakalandı. İsmi moonfish. Üstünüze afiyet biraz da iricene.

moonfish-4

  • Eyes Wide Shut filminin meşhur maskeli partileri hala devam ediyormuş.
  • Çocuk pornosu kategorisindeki 2 milyon fotoğraflık arşivi ele geçen Pennsylvania şehri ‘sakini’ 45 yaşındaki Matthew Krapf çıkarıldığı mahkemede ömür boyu hapsi mahkum edildi.
  • Bu hafta 9. Digital Age Zirvesi’ni yönettim. Tolga Şişmanoğlu iki güne yayılan 15 oturumu blogunda güzelce özetlemiş: 1, 2.

23 Yorum

  • Amirim Ex Machina ve değindikleri hakkında bir yazı planınız var mı? Zaman sorununuz olduğunu biliyorum ancak sizin elinizden bir şeyler okumak istiyor insan böyle konularda. (Filmde telefonlarla ilgili kısa ama etkileyici birkaç repliği duyunca aklıma siz geldiniz.)

  • Her pazar olmazsa olmazımız olan bir köşe oldu bu ve uzun yıllar sürmesini dilerim. Verdiğiniz emek ve paylaşımlarınız için bir kez daha teşekkür ederim.

  • Amirim yine harika derleme. Bizimkiler dizisini, Arka Sokakları geçen bir seri olur inşallah. :)

    Cezayirli Kadınlar tablosu için ödenen tutar bu güne kadar sanat eserine verilen en yüksek tutar olarak belirtilmiş ancak sanırım bir müzayedede en yüksek tutara ulaşma rekorunu kırdı. Şu (http://allday.com/post/3611-the-paintings-that-people-will-pay-100-million-and-more-to-own/) linkte sıralanan ve 300 milyon Dolar’a varan eserler de küçük bir ekleme olsun.

  • Elinize sağlık amirim güzel bir yazı olmuş.Kitap demişken geçenlerde instagram dan tavsiye ettiğiniz Yaratıcılık kitabı gerçekten çok güzeldi bir günde bitti başka tavsiyeler varsa lister misiniz? İyi çalışmalar.

  • Normalde yazıları bitirmek için okuruz, sizin özetler bitecek diye korkarak okuyorum. Harcadığınız zaman ve emeğiniz için teşekkürler.

  • amirim, e-book tercihiniz kindle dan yana biliyorum ama sizce paperwhite 1 mi yoksa paperwhite 2 mi tercih edilmeli? ya da yakında çıkacak denilen seri 3 mü beklenmeli?saygılar…

    • Amacınız düzgün bir ekrandan gözleri yormadan kitap okumak ise (benim de kullanmakta olduğum) birinci seri dahi beklentinizi ‘fazlasıyla’ karşılayacaktır. Ama (çoğu teknolojik ürün tüketicisi gibi) özellik yarışı ise bence 9 veya 10’uncu seriyi beklemek gerekebilir. Emin olun çok daha üstün meziyetlerle karşınıza çıkacaktır.

  • bana biraz haksızlık yapmışsınız:) amacım gözlerimi yormadan ve daha da bozmadan kitap okumak.
    Üst modeli sormaktan amacım; desteğinin kesilmesi, amazonun kitapları silmesi veya kısıtlı erişemler gibi sıkıntılardı. Misal 3 yıllık smart tv min youtube desteğinin kesilmesi ve artık tv de youtube keyfimden mahrum kalmam gibi.Umarım kendimi açıklayabilmişimdir.

    • Sizin tercihinizi bilmiyorum, şahsınıza yönelik bir şey de söylemedim zaten. Sadece bu tür seçimler yaparken karşınızdaki iki seçeneği sundum. Tercih sizin.

  • ilginiz ve yardımınız için tşk ederim, umarım gelecek haftanın özetinden önce yeni yazılarınızı okuruz.saygılarımla…

  • cubic.fm de benzerleri gibi bana aşırı gereksiz gelince farkettim ki eski kafalı denecek kadar yaşlanmışım ve halen mp3 kullananlardan biri olarak neslimiz tükenmek üzere.

  • Bu kadar mükemmel düzen ve ölçü üzerine yaratılan bu evreni ve en kamil varlığı olan insandaki derinliği, hikmet ve gayeyi anlamak için neler yapılıyor, nasıl eserler ve anlayışlar var konulu bir yazıyı da heyecanla bekleriz amirim.

  • Türkiye’de kitap okuma/satın alma meselesinin alıntılarınızdan biriyle tarifi mümkün sanırım : “…. genellikle kitap alma içindekileri benimsemeyle karıştırılır.” (Arthur Schopenhauer)

  • Tekrar Elinize saglik hocam. Bir not dusmek istiyorum, Lily Camera (drone) beni cok heyecanlandirdi fakat ogrendim ki onune cikan engelleri asma gibi bir algoritmasi yok yani sadece dus ve engelsiz bir arazide sizi takip edebiliyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği