Haftanın Özeti: 26

20 -26 Nisan 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

 

İnternet / Girişimler

  • Artık Google’da aradıklarınızın listesini kaydedebileceksiniz.
  • Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon insansız hava araçları ya da bisikletli kuryeyle 1 saat içinde teslimatı yeterli bulmamış olacak ki bu hafta da ‘arabaya servis’ hizmetini duyurdu. Audi ve DHL işbirliğiyle yürütülecek deneme Amazon’dan ürün alan Audi sahiplerinin teslimatı park halindeki aracının bagajına yaptırabilecek. Bunu mümkün kılacak şey teslimat süresince aracınızın bagajını siz olmadan açabilecek entegre kurye uygulaması. Nasıl bir ihtiyaçtı tam olarak anlayamadım ama Amazon ‘her yerde varım’ iddiasının altını doldurabilmek için elinden geleni yapıyor.

auddhamz098

  • Google balonlarla havadan internet dağıtacak uygulaması Loon kapsamında binlerce balonu göğe salmaya hazırlanıyor.

  • Google demişken; şirket birkaç hafta önceki özetlerde değindiğim sanal mobil operatör (MVNO) hizmeti Project Fi‘ı bu hafta -sadece Nexus 6 telefon kullanan ABD’liler için- kullanıma sundu. Tarifesi hayli rekabetçi. Ayda 20 dolara sınırsız arama, SMS ve mobil erişim noktası kullanımı. Ay boyunca kullanılan her 1GB internet içinse 10 dolar ek bedel ödüyorsunuz. Kullanmadığınız hizmetlerin bedelini Google iade ediyor.

  • Ücretsiz internet için Google’ın tepenizde balon döndürmesini ya da Facebook’un drone gezdirmesini beklemenize gerek yok. Wiman’in mobil uygulaması dünyanın dört bir yanından 8 milyondan fazla ücretsiz kablosuz internet noktasını cep telefonunuzda gösteriyor (Wiman, 14 milyondan fazla erişim noktası içeren Fon ağının kurumlara özel hoşluklar içeren bir türevi).
  • Tek bir satır kod yazmadan yılda 450 bin dolar kazanan uygulama geliştiricisiyle tanıştınız mı?
  • Trolleri tespit eden bir algoritma geliştirildi. Rahat nefes alacağımız günler çok yakın olabilir.
  • Canlı yayın uygulaması Meerkat ve Periscope son birkaç özetin demirbaşına dönüştü. Hizmet yeni bir çağın habercisi ama her yenilik gibi sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Telif hakkı savunucuları için yeni, dev bir kriz kapıda. Küresel ilk sıkıntı Game of Thrones yayınlarından çıkmıştı. İlk yerel kriz ise futbol maçlarından yapılan yayınlar için yayıncı kuruluş Digiturk’ten çıktı.
  • Android kullanıcılarının Google Caller ID hizmetiyle aşina olduğu, daha geniş bir kitleninse CIA uygulaması sayesinde tanıdığı ve kullandığı (ortak veritabanı eşleştirmesi sayesinde) arayan numaranın kimliğini gösterme hizmetine Facebook da el attı. Ücretsiz Android uygulaması Hello sayesinde rehberinizde kayıtlı olmayan numalaraların sahiplerini Facebook profillerinden öğrenebileceksiniz (elbette telefonunu Facebook ile paylaşmışsa).

  • Facebook demişken notlarımıza ekleyelim. Bu hafta 2015’in ilk çeyrek raporunu açıklayan site 1 milyar 440 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip olduklarını ve günde 2 milyar video izlettiklerini belirtti. Böyle giderse bu yıl video reklam gelilrlerinde –yüklenen ilk videosu bu hafta 10 yaşın dolduran- Youtube’u geride bırakacak gibi görünüyor.
  • Google satın almasaydı Youtube bugüne gelebilir miydi? Çok zor. Ars Techina’dan çok güzel bir dosya.
  • Bu hafta denk geldiğim güzel bir tartışma: Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg bunca yatırıma rağmen hala elinde nasıl yüzde 25 hisse bulundurabiliyor?
  • AppCoral: 20 kategori altında binlerce web uygulama ve aracının listesi.
  • Dropbox denince aklımıza gelen ilk (ve belki de tek) şey şey dosya paylaşımı ve senkronizasyon. Yeni hizmetiyle not tutma ve takım olarak yazışma seçeneği de geliyor.
  • Arabalar için Über, scooterlar için ise Scooterino. Über’den çok daha hızlı ve ekonomik olacağı kesin. Şimdiden 2 bin üyeye ulaşmış bile. Ama motosiklet artçısı da zor mesele. Acemi artçıyla ilk virajda asfaltla bir olmak da var. İtalya’ya giderseniz aklınızda olsun.

  • Sosyal medya insanları birbiriyle buluşturuyor. Ya da biz öyle sanıyoruz. The New Republic sitesi sahte hesap yöneticileri, takipçi satıcıları, bot ağları, spam tüccarları; kısacası internetin gerçek anlamda en aktif kullanıcılarıyla görüşmüş, sırlarını sıralamış. Yazıdan birkaç detay: birçok ünlü; hatta ABD Başkan Adayları dahi takipçi satın alıyor. Twitter takipçi satışı 2013’de 360 milyon dolarlık bir pazar oluşturmuş. Facebook’ta spam yapanlar yılda 390 milyon dolar kazanıyor. Twitter’ın kullanıcılarının yüzde 8’i, Facebook kullanıcılarınınsa yüzde 7’si sahte. Yani yılda 16 milyar dolar harcanan sosyal medya reklamlarının önemli bir bölümü koca bir yalanın içine akıyor. Yazı uzun fakat ‘sektördekilerin’ okumasında kesinlikle fayda var.

workers

  • iOS uygulaması Dudr, seçtiğiniz arkadaşlarınızla ortak fotoğraf albümleri yaratmanızı sağlıyor. Herkes 24 saat içinde 24 kare fotoğraf çekebiliyor. 24 kare tamamlandığında albüm oluşuyor ve çekenlerin erişimine açılıyor. Kabul; biraz dolambaçlı.
  • Apple Watch için geliştirilen uygulamalar henüz böyle küçük listelere sığabilecek kadar sayılı.
  • Adını anmışken; Knock adlı bir uygulama Mac bilgisayarınızın kilidini (yani şifresini) Apple Watch ile açabilmenizi sağlıyor.
  • Teknoloji sitesi Gizmodo, Apple Watch’ı tanıtırken kullanılan akıl almaz övgüleri, sıfatları derlemiş. Ortaya korkutucu, hipnotik bir video çıkmış. Teknolojik tüketim çılgınlığı ne garip şeyleri normalleştiriyor, değil mi?

  • Yoksa hala bir Apple Watch sahibi değil misiniz? Sizin gibi pis fakirlere yönelik bir artırılmış gerçeklik (augmented reality) uygulaması geliştirildi. Kameraya bileğinizi tutunca kolunuzda Apple Watch varmış gibi görünüyorsunuz. Avunun bari.
  • Peki Apple Watch’un içindeki teknolojiyi merak ediyor musunuz? Elbette ifixit de merak etmiş. Ve açmış, göstermiş.

  • Kilit ekranlarını kurma ve açma konusunda çok daha yaratıcı ve inovatif bir diğer girişim ise Selahaddin Karataş imzalı SaasPass. Sitesi fazlasıyla karışık ama özetle mobil cihazlarınızı benzersiz bir yolla bilgisayarlar kilitlerinin anahtarına çeviriyor. Hem Mac hem de PC için.
  • Singapur Başbakanı Mee Hsien Loong’u belki -benim gibi- tanımıyorsunuzdur. Ama Sudoku çözen bir yazılım kodladığını bilmenizde fayda var.
  • Boyner Grubu Hopi adını verdiği e-ticaret odaklı mobil uygulamasını tanıttı.

15 Yorum

  • Tek bir satır kod yazmadan yılda 450 bin dolar kazanan uygulama geliştiricisiyle tanıştınız mı? Bu haberin linki başka bir habere gidiyor.

  • Amirim 2016 da daha çok “hayır” diyeceğim demişsimiz ama bu benim inanışıma çok ters düşen bir düşünce. Tamam mutsuzluğu önlüyor ama mutluluk da getirmiyor. Deneyimlerinizin sonuçlarını bir yerde not olarak paylaşırsanız çok sevinirim. Ben de anahtar kelimelerimi güncellerim.

    Bir de hep merak ederim, bu kadar okuyor araştırıyorsunuz, aklınıza TR’de yapılabilecek iş fikri gelmiyor mu? Okurken bile ilham alıyor insan. Tşkrler.

  • amcan için başın sağolsun, mekanı cennet olsun amirim, hepimiz sıradayız bir tek bu sırada herkes geriye doğru gitmek istiyor, ayrıcalık ya da vip istemiyor, mesele inanmak da değil zaten buna rağmen yazmanız büyük özveri. Böyle bir kazanımın bende olduğunu pek sanmıyorum.

    yazmış olduğunuz diğer linksiz videolarınıza gözattm gerçekten görülmeye değerler.

    Yarın üniversite de ‘İşletmelerde İnovasyonun Önemi’ dersinin .ppt sunumunu hazırlıyorum, bloğunda alıntı yaptığım için kusura bakmazsın umarım

    zaten benden daha fazla heyecanlanan bir Allah’ın kulu daha görmedim (Demek ki mesela anlatma kabiliyetinde) şu nükte sanatına bir türlü kavuşabilmiş değilim. Şunu öğrendim ki hiçbir yazınız tek seferlik okunup geçilecek yazılacak şeyler değil, hayatımıza aktarılana kadar okumalıyız.

    bulduğum birkaç faydalı siteleri listeyen bir kaç yüz site:)
    1) http://goo.gl/4OY15z
    2) http://goo.gl/fV0H4W
    3) http://goo.gl/k1vQyN
    4) http://goo.gl/Gw3PLJ

    tabi ki faydalıdan kastım bir göz at, sıkıl kapat tarzı siteler de olabilir sonuçta medium’da 300HarikaŞey’den kaçını hala kullanıyoruz.

    bi de bu var, http://goo.gl/NkBjqe

  • Serdar Bey,

    Facebook’un YouTube’u gecmesi “simdilik” pek olasi degil. Sitede izlenen video sayisi ise mobil uygulamaya getirilen “zorunlu” izleme ayarindan kaynaklaniyor.

  • Sizin yazınızı okuyana kadar 1995 yılında ODTÜ’de basılan İngilizce hazırlık kitabındaki bir yazının 20 yıl sonrası için öngörülerinin çok aşırı olduğunu düşünüyordum. Arabaların geleceğine dair isabetli tahminlerde bulunmuşlar. Hayret ettim.

    CARS OF THE FUTURE
    What kind of cars will we be driving in the year 2015? Rather
    different ones from those that we know today. The next twenty years
    will bring greater change in car models than the past fifty years.
    Tomorrow’s cars will not look like those of today. The most important
    5 cause that will lead to a change in the design of cars will be
    environmental. That is, tomorrow’s cars will be designed not to cause
    air pollution. They will be electrically powered; in other words, they
    will run on electricity entirely and therefore, be environmentally clean.
    Besides the problem of pollution, there is also the problem of heavy
    10 traffic and traffic accidents today. The last two may also be avoided if
    computers drive the cars instead of drivers. As a passenger, all you will
    have to do will be to get in the car and say where you want to go. The
    computer will do the rest and take you there. This, however, will
    require the construction of special intelligent roads, as tomorrow’s
    15 models won’t be able to move on ordinary roads. These roads will
    contain special strips that can supply (provide) electrical power to the
    vehicles as they drive along them. The special equipment in cars will
    pick up the necessary fuel during long journeys from a power source
    which will exist in the road. As computers – not drivers – will provide
    20 safe driving, there will be fewer accidents; or, maybe, there won’t be
    any accidents at all.

  • Serdar Bey Selamlar, ellerinize sağlık, her hafta gerçekten keyifle bekleyip okuyorum. Amcanız için Allah rahmet eylesin

    Bir şey dikkatimi çekti yapılan yorumlarda verilen linkler yeni sayfa ya da sekmede açmıyor :)

    Sevgiyle kalın

  • Merhaba,
    Siemens muhendislerinin gelistirdigi 50kg’lik motorun elektrik motoru oldugunu da ben belirteyim :)

  • …her mümin Jedi ‘a farz kılınmış… Mümin, farz, Mekke, Hac… Bunlar değer vermeye çalıştığım şeyler, keşke başka benzetmeler yapsaydınız…. Farkındayım bu işin sonu yok, kişi sineğin sol kanadına tapınıyor da olabilir, bahsettiğiniz ya da benzetme yaptığınız başka şeyler, başka tepkilere de sebep olabilir, nasıl diyeceğimi bilemedim…

  • Radikal’de yazdığınız dönemde yazılarınızı takip eder arşivlerdim. Blog’u her hafta pazartesi okuyorum. Bana enerji veriyor. Bu yüzden eski özetleri okumaya karar vermiştim. Bu özete kadar geldim. Çok geç olacak biliyorum, kanser araştırma yazılarınızın nedeni ve amcanız bağlantısına üzüldüm. başınız sağolsun. Nur içinde yatsın amcanız.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği