Haftanın Özeti: 22

23 - 29 Mart 2015 tarihleri arasında 5 ana başlık altında Türkiye ve dünyadan haber, site, uygulama, cihaz, video, trendler.

İnternet / Girişimler

  • Put.io‘ya bir rakip daha: Seedr.
  • Nir Eyal‘a göre alışkanlık yaratan uygulamalar başarılı oluyor. Ve bunun kanıtlanmış bir formülü var. Özeti aşağıdaki gibi. Tam hali ise burada.

nir.eyalx519_0

  • Dünyanın en büyük teknoloji yatırımcıların listesi en tatlı kumarda en çok kazananları sıralıyor. Listenin başında Jim Goetz var. Sadece Facebook’a yatırdığı 60 milyon dolardan 3 milyar dolar çıkartmış durumda. Cebinde Whatsapp, HubSpot, Carbon 3D gibi daha nice şirketlerin hissesini taşıyor.

img_0718

  • Facebook bu haftaya denk gelen geleneksel F8 etkinliğinde yeniliklerini tanıttı. En önemli ayrıntılardan biri (mobilde mesaj uyarısını gösterip okumak için zorla ayrı uygulama yükleterek köpürttüğü) Messenger uygulumasının bir iş platformuna dönüşümü oldu. Mashable “bunlar kötüye gidişi durduramaz” diyor. The New York Times ise içerikleri tamamen içinde toplamayı hedefleyen Facebook’un gidişatını tehlikeli buluyor. Şirketi bir Matrix mimarı olarak görenler dahi var. Önemli detaylardan bir diğeriyse Facebook’un havadan internet dağıtacak insansız hava aracının ilk deneme uçuşunu başarıyla tamamlamış olması.

1622765_10101993038596471_3488963240604746636_n

  • CollegeHumor sitesi epey güldüğüm bir video hazırlamış. Facebook hesabını kapatanların boş-beleş geyiklerini ve bu tavırlarını göze sokma çabalarını partilere uyarlamışlar. Partileri Facebook’u terk eder gibi terk etseydik ne olurdu? (Sosyal Medya programımız devam ediyor olsa Türkçe altyazıyı basar yayınlardık ne güzel. Birileri şimdi Youtube’da altyazı eklese daha güzel olurdu).

  • Bunca adını anmışken iki taşın arasında okuduğum tüketici ürünlerine yönelik süreçleri anlatan bir makaleyi paylaşmadan edemedim. Yazının sahibi Arjun Sethi bu süreci 3 safhaya ayırmış: istemek, ihtiyaç duymak ve onsuz yapamamak. Facebook bu denklem içinde neneye, nasıl oturuyor; gayet güzel özetlemiş. Yazıda ayrıca ilk defa izleme fırsatı bulduğum sitenin Kurucusu Mark Zuckerberg ile bir röportaj da ayrıca enteresandı. Daha yeni palazlanmaya başladığı 2005 yılına (Zuck’ın terlikli dönemine) ait çok ilginç bir kesit. Buraya da eklemiş olayım.

  • Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi internette mahremiyeti gözeten bir oluşum hayata geçireceğini duyurdu.
  • Aklınıza düşen fikirler unutulmasın, uçup gitmesin diye kurulan bir site: Germ. Arayüzü biraz Evernote benzeri olmuş fakat uygulama tarzı gayet hoşuma gitti. Mindmap tarzına tutkun olanlar için harika bir çözüm.
  • Bu yılın ikinci yarısında 3 yeni iPhone daha tanıtılacak diyorlar. iPhone 6S, iPhone 6S Plus ve iPhone 6C. Tutar mı bakalım (pilini adam edin önce).
  • Kurucusu Dennis Crowley’nin bu hafta paylaştığı verilere göre lokasyon tabanlı sosyal ağ / rehber Foursquare‘de şu ana kadar 7 milyar check-in yapılmış. Dünyanın dört bir yanında 65 milyon mekan eklenmiş, 250 milyon fotoğraf yüklenmiş ve 70 milyon rehber bilgi (tip) yazılmış. 85 bin uygulama Foursquare platformuyla entegre uygulama geliştiriyormuş. İnanılmaz!
  • Sanal gerçeklik çözümü Magic Leap’in hayatımıza sokmaya hazırlandığı 48 ilginç fikir.
  • Bu hafta keşfettiğim kesinlikle en güzel şey: dünyayı değiştiren 9 internet girişimcisinin erken dönemlerde tartışma gruplarında yazdığı mesajlar.

27 Yorum

  • Amirim her hafta sabırsızlıkla haftanın özetini bekler olduk. Bu arada trafikte motor tecrübeleriniz ile ilgili daha çok yazı istiyoruz :)

  • Daha önce sosyal deney amaçlı olduğunu söylediğiniz “bağış” özelliği için yatırılan paralara yönelik vergilendirme işlemi nasıl oluyor?
    Bloğumuzda “bağış” olarak topladığımız meblalar faturalandırılmalı mı?

  • seyircinin isteğini yapmak bence her zaman kötü olmuştur.. kısaltın diyenler zaten okumayanlardı..

  • Serdar abi senin Breaking Bad’i izlemeden geçtiğine inanamadım. Walter White’ın kemikleri sızlıyordur şerefsizim.

  • Amirim yanlış anlmayın ama blogunuz sadece haftanın özeti bloguna dönüştü. Sizi takip eden kitle genelde sosyal medya ve internet gibi konulara ilgili zaten ve bu sebeple bu haftanın özetinde anlattıklarınıza hafta içerisinde denk gelip okuyor. Blogunuz sadece bu şekilde devam edecekse artık takip etmemizin bir nedeni kalmadı. Bu blogta artık Serdar KUZULOĞLU’a ait bir içerik yok …

  • Yukarıda söylenmiş ama ben de tam söylemeyi planlıyordum.Haftanın Özetleri güzel ama diğer içerikler daha değerliydi. Artık rastlayamıyoruz ne yazık ki ..

    • Yerimde olsaydınız bloga değil yazmak, sayfasını açmayı bile düşünmezdiniz inanın. Uykuya zor zaman ayırıyorum. Bulduğum boşluklarda da önceliğim her zaman blogum.

  • Yoldaki tabelaları okuyup hız ayarlaması yapan bir arabaya yapılacak en güzel şaka herhalde yola, üzerinde “1” yazan tabelalar koymak olurdu :D.

    Diziler konusunda da, yukarıda geçen iki öneriyi tekrarlamak istiyorum: Breaking Bad (5 sezonda toplam 62 bölüm, eleştirmenlere göre gelmiş geçmiş en iyi dizi) ve Silicon Valley (orijinal espri anlayışı, ilk sezon sadece 8 bölüm, ikinci sezon haftaya başlıyor).

  • Uçak haberiyle ilgili, çözüm olarak pilot yerine robot düşünülmesi düşündürücü. İnsanların robotlaştırılacak yoğunlukta ve kurallarda çalıştırılmasının psikolojilerini yerle bir ettiği de düşünülmeli. Sadece havayolu şirketler değil birçok kurumsal şirket de bu tehlikeyle karşı karşıya bence. Ve çoğu şirket ya ciddi ciddi kendilerine her koşulda boyun eğecek ve 24 saat çalışacak robotları üretmek ya da mecburen kurallarını, davranışlarını, saatlerini insani hale getirmek zorunda kalacak yakın gelecekte kanımca.

  • Microsoft 10 inçten küçük aletlere (böyle yazınca garip oldu)…
    once anlamsizca ekrana bir sure baktim sonra bastim kahkahayi.

  • biraz bencilce olacak ama daha uzun olsa diyorum..ama biliyorum ki bu kosturmanın arasında bu bile harika..tasarım inovasyon ve bilim teknoloji baslıklari favorilerim..Bir cok hafta diger gecmis hafta yaılarını tekrar okuyup atladiklarımdan yeni kesiflerde bulunmak acayip lezzetli..ben aynısını yaparmıydım bilmiyorum.bilgiye okumaya saygının bu kadar az oldugu gunumuz “modern dunya”sında,bu kadar paylasımcı olurmuydum bilemiyorum..yine de tesekkurler..her defasinda.her okudugumda.saglik sihhat ve afiyet dilerim.yazan ellerinize,dusunen beyninize …

  • Ellerine sağlık amirin. Çok güzel bir özet olmuş. Yukarida da bazı kişilerin belirttiği gibi başlıklar bilindikdi ama hiçbiri insana senin yazilarin kadar oku beni demiyordu.

    • Hocam bu haftalik ozetlerinizi mediumda paylasmayi hic dusundunuz mu? Orada olsa nasil olur?

  • Periscope uygulamasının insanları heyecanlandıran tarafı sanırım zahmetsiz olması. Canlı yayın yeni bir olgu değil ancak eli yüzü düzgün bir yayın için kamera, mikrofon (veya ses diyelim) , yazılım yatırımları yapmak gerekiyor. Bunlara ek olarak yukarıda belirtmiş olduğum ekipman ve yazılımları kullanmak için tecrübe gerekiyor. Periscope bunların hepsini yok sayıyor ve istediği tek şey kamera ve mikrofona erişim izini. Kısacası işleri çok kolaylaştırdığı bu sebeple heyecan yarattığı düşüncesindeyim.

    • Aynı şeyi senelerdir yapan Ustream başta olmak üzere Skype, Google Hangout gibi bir dizi hizmet var zaten? Twitter’da paylaş düğmesine basmak dışında bir zahmeti de yok hiçbirinin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği