Haftanın Özeti: 21

16 - 22 Mart 2015 arasında 5 ana başlık altında Türkiye ve dünyadan haber, site, uygulama, cihaz, video, trendler (ve biraz daha fazlası).

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • Bu haberi hangi kategoriye koysam bilemedim: Google’ın İngiltere’de kazanıp Bermuda’daki off-shore banka hesaplarına taşıdığı para yüzünden ‘kaçırdığı’ vergi 1 milyar paundu aşınca devlet “Ben sana kazanma demiyom; kazan. Ama tek başına yeme, kustururlar” dedi ve yeni bir vergi düzenlemesi ortaya koydu. Yeni yapının 5 yılda 3 milyar paunddan fazla ek vergi geliri yaratması hedefleniyor (teknoloji şirketlerinin kar gizleme ve vergi kaçırma olayı ABD’yi bile rahatsız eden bir konu. Apple’ın Kurucusu Steve Jobs bile ölmeden önce ABD Başkanı Barack Obama’ya “gelir vergisi affı çıkart da yurt dışındaki paraları memlekete getirelim” demişti. Obama da “yaw he he” diyerek olayı geçiştirmişti. Meraklısına bu konularla ilgili 2011 tarihli bir yazımı paylaşayım).
  • Fransa terörü öven ve terör propagandası yapan siteleri sansürleme kararı aldı. İlk silleyi bir İslami haber sitesi yedi.
  • Google’ın aklı geç de olsa başına geldi ve Android uygulamalarını kullanıcılara sunmadan önce kontrol etmeye karar verdi (birçok ücretsiz Android uygulaması bilgi çalan, para harcatan, istismar eden özelliklere sahip).
  • Yapay gerçeklik önümüzdeki birkaç yılın en heyecan verici gelişmelerine sahne olacak. Bu alanda en yüksek yatırımı alan ve en sır dolu girişimi Magic Leap sabırsızlıkla beklediğim ürünlerden. Bu hafta bir video yayınlayarak kendi platformunda oyun oynamanın nasıl bir tecrübe yaratacağını tanıttılar. Bu kadar kusursuz ve gerçekçi olacak mı bilmiyorum. Ama olacaksa kesinlikle çok şeyi değiştirecek demektir.

  • Akıllı saatler teknoloji markalarının yeni rekabet alanına dönüştü. Fakat geleneksel üreticiler de rüzgardan nasibini alma peşinde. Son oyunculardan biri ünlü İsviçreli lüks saat markası Breitling oldu. Firmanın Caliber B50 modelini temel alan B55 Connected, akıllı saat yeteneklerini analog saatin şıklığıyla birleştiriyor. Bluetooth ile saate bağlanan mobil uygulamadan birçok işlevi yönetebiliyorsunuz. Tasarımı benlik değil ama bir kitlesi olduğu kesin.

https://www.youtube.com/watch?v=gkFXJVCh8jA

  • Bir diğer İsviçreli lüks saat üreticisi TAG Heuer, Google ve Intel ile ortak geliştireceği bir akıllı saat için çalışmaya başladığını duyurdu.
Basın toplantısındaki duyurunun ardından TAG Heuer, Intel ve Google temsilcileri topluca 'peynir kesti'. Mandıra mı açıyorsunuz, saat mı yapıyorsunuz beyler?
Basın toplantısındaki duyurunun ardından TAG Heuer, Intel ve Google temsilcileri topluca ‘peynir kesti’. Mandıra mı açıyorsunuz, saat mı yapıyorsunuz beyler?
  • Bir diğer seçenek 30 gün şarj ömrüne sahip Vector. Dikdörtgen (200 dolar) ve yuvarlak formlu (350 dolar) iki modele sahip serinin tasarımı hiç de fena görünmüyor (ama gönlüm yine de Mondaine Helvetica‘dan yana).
Vector birçok farklı kadran tasarımıyla çalışabiliyor. Bunu telefonunuzdaki uygulamadan seçebiliyorsunuz.
Vector birçok farklı kadran tasarımıyla çalışabiliyor. Bunu telefonunuzdaki uygulamadan seçebiliyorsunuz.
  • Google’ın (Apple ve Microsoft gibi) sızmaya çalıştığı bir diğer alan da otomobil konsolları. Bunun adına çalışacak Android Auto adlı oluşum bu hafta duyruldu. İlk ürünler Pioneer ile birlikte geliştirilmiş ve şimdiden 28 otomobil üreticisi programı destekliyor.

Emoji Klavyesi

  • Son yazılım güncellemesinin ardından Google Chromecast artık (uyumlu HDMI sürümüne sahip) televizyonunuzun uzaktan kumandasıyla da kontrol edilebiliyor.
  • Apple Macbook ve Google Chromebook Pixel gibi yeni nesil bilgisayarlarda görmeye başladığımız C tipi USB portu kendine has ciddi bir güvenlik açığı barındırıyor. Çare: bilmediğiniz kablo ve cihazlardan uzak durmak. Ne kadar mümkün, tartışılır.
  • Kurumsal blogundaki bilgilere göre Windows 10 kendine has bir düzende çalışan dosya sıkıştırma sistemi sayesinde 1,5 ile 2,6 GB ekstra yer kazandırıyor. Sistem yedeklerinin değişen yapısıyla kimi modellerde ek olarak 15GB’a ulaşan alan tasarrufu mümkün olacak.
  • Her şeyin bir ürüne dönüşebileceğine bir ispat daha: kameralı yüzük kutusu! Evlenme teklifini yaptınız, yüzük kutusunu uzattınız, açtı ve O AN! Kayıt altına alınası bir an olduğuna şüphe yok (‘evet’ dediğini varsayarak konuşuyorum elbette). Ring Cam -yüzük hariç- 100 dolar.

  • Yüzyılın şokuna hazır olun: Microsoft aldığı radikal bir kararla web tarayıcısı Internet Explorer’ı tarihe gömme kararı aldı. Umutlar (aylar önce tanıttığımSpartan kod isimli yeni tarayıcıda.
  • Mobil dünyayı sallayacak bir başka girişim daha: Apple ‘Android telefonunu getir iPhone’u götür’ kampanyasına hazırlanıyor.
  • Daha da iddialı bir gelişme HTC’den. Yeni tanıtılan ‘amiral gemisi’ M9 sahipleri cihazları konusunda asla endişe etmeyecek. Çünkü firma ne olursa olsun, sorgusuz, sualsiz her türlü hasar ve arıza durumunda değiştirme garantisi veriyor.
  • Yazılım mı donanım mı siz karar verin ama aşağıdaki ‘cisim’ küçük bir kapsül. Telefonunuzda çalışan özel uygulamasına kablosuz olarak bağlanarak veri yolluyor. Ama pek duymadığımız tarzda bir veri. RMIT Üniversitesinin bu icadı bağırsağınızdaki gazı analiz ediyor. Burnuma kötü kokular geliyor.

kapsul

  • Daha geçen hafta küçük aletlerimle oynarken Nintendo’nun mobile neden mesafeli davrandığını düşünüyordum. Meğer kalbim ne temizmiş!
  • Bir diğer Nintendo gelişmesi yeni el konsoluna yönelik. Kod adı NX (Bu kadar Nintendo demişken eski bir blog yazımdan ilginç öyküsünü de hatırlayalım mı?).
  • Çocuklar eskiden emzikle susardı; şimdi telefonla, tabletle sakinleşiyor. Anne-babaların da sessizce kabullendiği bu durumun doğal sonucuysa aletlerle erken yaşta başlayan ilişki oluyor. Squish adlı uygulama çocuklarının telefonlarıyla ilişkisini takip edip yönetmek isteyen ebeveynler için çözüm sunuyor.

25 Yorum

  • Whatsapp’i bırakıp başka bir uygulamaya geçmeniz beni çok şaşırttı. Gizlilik detaylarına dair her hangi bir link ya da başlık bırakırsanız sevinirim. Ayrıca yazıda belirtmiş olduğunuz alternatif uygulamayıda yakın zamanda inceleyeceğim.

    Elinize sağlık. Haftadan haberdar olmak ne güzel birşey arkadaş!

    • Ben de Telegram’da görüşecek insanları nasıl bulduğunuzu merak ettim. 50 milyon indirilmiş sanırım ama ben henüz etrafımda kullanan görmedim. Sizinle görüşmek isteyenlere Whatsapp yok Telegram’a mı gel diyorsunuz? O kısmı halledersek biz de geçmek isteriz amirim.

      • Benim butun arkadaslarim Telegram’da var. Olmayanlar da zamanla geliyor. Kullanmayanlar ile eposta ustunden haberlesiyoruz.

  • Ankara kökenli kilit uygulamasını çok beğendim, hayli geniş kullanım alanı var. Umarım çok başarılı olurlar. Bir de tanıtım filmindeki adam kapıdaki kadına kapıyı açıp yol verse daha şık olurdu. :)

  • Telegram’ı çıktığı günlerde kullanmaya başlamıştım. Güvenliği o kadar net değil. (http://goo.gl/je6vMA)
    Aman canım zaten alınmadık bilgimiz mi kalmış ki diyerekten kullanmaya devam ettim. Tüm platformlarda çalışıyor. (Windows, Linux, Mac OS, Web, Android, IOS ..) bu en sevdiğim özellik, gerisi de Whatsapp ile tamamen aynı, yazılımcı olduğum için laptop ile daha fazla vakit geçiriyorum telefona bakmak zorunda kalmıyorum, mesaj kaçırmıyorum. Whatsapp Web’ini açmadan önce Telegram CEO’sundan tiyo almış diye bir yerde okumuştum yanlış hatırlamıyorsam. Whatsapp Web bence saçma olmuş. Telefondan bağımsız kullanamıyorsun ne anladık ki? Telegram Whatsapp’ı döver bence.

    • Link verdiğiniz yazı konuyla ilgili Türkçe yazan pek olmadığı çok karşınıza çıkıyor olabilir ancak oradaki iddiaların hepsine bizzat Telegram ekibi tarafından tek tek yanıt verildi (zaten yazıdaki iddialar da -yazının sonunda linki verilen- yabancı e-güvenlik uzmanlarının analizlerinin çevirisi). Webde basit bir aramayla bu iddialara karşı argümanların hepsine ulaşabilirsiniz.

      Özetle Telegram hala güvenlik konusundaki iddiasını sürdürüyor.

      Facebook’un elindeki bir uygulamaya güvenmektense faks kullanırım daha iyi. Facebook’a duyulan güven akrebin hikayesine benziyor biraz.

      • Ulaşılabilir mutlaka amirim de benim İngilizcem yeterli değil malesef. Bu yorum vesilesiyle öğrendim daha da rahat ettim.
        Söylediklerinize aynen katılıyorum, Mark Whatsapp’ı aldığı gün direk sileceğim demiştim ama eş dost alışkanlıkları yeniliği sevmiyor hemen. Aklın yolu bir bekliyoruz bakalım.

  • Güney Afrikalı büyük annenin önünde saygı duruşuna geçmek gerek. Şu gencecik yaşımda ben o cesareti gösteremezdim.

    Sanırsam Al Pacino’nun filmi de daha eski bir filmin yenilenmiş versiyonuydu. Fakat bir daha böylesi gelir mi derseniz, gelmez. Aşağıdaki sözlerin geçtiği sahneyle beni hayran kitlesine katmıştır kendisi.

    “What are you looking at? You are a bunch of fucking assholes. you know why? You don’t have the guts to be what you want to be. You need people like me. You need people like me so you can point your fucking fingers and say: “That’s the bad guy”. So, what does this make you? Good? You are not good. you just know how to hide, how to lie. Me, i don’t have that problem. Me, i always tell the truth, even when i lie. So, say good night to the bad guy. Come on, the last time you gonna see a bad guy like this again, let me tell you. Come on, make the way for the bad guy. There’s a bad guy coming through! Better get out of his way!”

    Ayrıca “sanal gerçeklik”e de daha düzgün bir isim bulmak gerek bence. Sizce?

    • Sanal gerçeklik terimi ‘virtual reality’yi tam anlamıyla, birebir karşılıyor. Bence daha düzgün bir çeviri olamazdı.

  • Twitter’da da fazlasıyla aktifsiniz, “bu hafta kaçırdığınız tweet’ler” şeklinde takip ettiğiniz hesaplardan faydalı olduğuna inandığınız gönderileri bir ek sayfada embed embed alt alta toplasanız çok mu zahmetli olur?

    Bu arada Mundaine Helvetica Türkiye’de temin edilebilse ne güzel olurmuş…

  • “BBC izleyerek büyüyen bir ulusla nasıl rekabet edebilirsiniz?” en çok da bu tespiti beğendim.

  • “RMIT üniversitesinin icadı” giyilebilir teknolojilere bambaşka bir boyut kattı: Yenilebilir teknolojiler! Her taraf sensörlerle donanıyorken, neden akıl edemedik her organa birer sensör :) Süper zekice..

  • Serdar Bey, “haftanın özeti” bir harika…Yakın geleceğin gözde mesleğinin “enabler – kolaylaştırıcı” bir temsilcisi olduğunuzu düşünüyorum. Ben emekleriniz için teşekkür etmek istiyorum. Her okumamda sadece bir noktada görüşüm hiç değişmiyor : “Hep başka milletlerin inovasyonlarını, ilerleyiş haberlerini okuyoruz. Pozitif olmaya gayret etsem de, her geçen gün ümidimi yeşertecek bir damla su bulamadığım güzel ülkemde de yaratıcılığa dair,bilime, sanata, tekonolojiye katkı sağlayacak gelişmelerin yaşanmasını düşlüyorum.” İyi haftalar dileklerimle…

    • Takip ediyorsunuz, elimden geldikçe, haberim oldukça Türkiye’ye has gelişmeleri de paylaşmaya çalışıyorum.

      O tarafta nispeten bir kısırlık olduğunu kabul ediyorum. Ancak yine de kendi küçük dünyamıza hapsolmadan gözümüzü kulağımızı bu şekilde dünyaya çevirerek heves, hırs ve yaratıcılığımızı diri tutabileceğimizi düşünüyorum.

  • Ted monica konuşması çok etkileyici, youtuba.da var.. tamamen katılıyorum dediklerine, kısaca;
    ben çok gençtim, hata yaptım, herkes hata yapar ama o yaşta sosyal medya yoktu, kendimi ifade edemedim,2010.dan sonra istediğim gibi kounaşabiliyorum.. Genel olarak mesajları da;
    dedikodu yapmayın,başkalarını gizlice gözetlemeyin, sırlarını ortaya dökmeyin, böyle yapan sitelere, haberlere,insanlara arkanızı dönün AMA biliyorum ki bütün net dünyası bu işin içinde ve büyük paralar var..

    Sünnet konusunda esas, Nil Gün, ün çok iyi bir kitabı var. lütfen, erkek bebeği olanlar okusun ve okuttursun.. sünnet, yani pipinin kesilmesi islamda yoktur.

    finlandiya’da öyle bizde şöyle ; ne kadar çok paran varsa o kadar az ceza ödersin.

    japonya hikayelerini ne zaman okuyacağız senden, bir kaç haftadır sordum, cevap yok ama ama ümidimi kaybetmedim :)

    microsoft hala klavye üretiyor.. ben de sanayide ürettireceğim, kare olmayan, parmaklara uygun, oval.. hadi bakalım.

    Rocketbook yerine normal deftere yazıp foto çekmek daha mantıklı değil mi ya?

    300lü link süper, tşk.

  • Haftanın özeti çalışmalarınızı daha düzenli bir şekilde ve zamanında takip etmek istiyorum. Aklıma geldikçe veya denk geldikçe değil. Bunun için en kolay yol galiba IFTTT (ya da IF). Birçok uygulama için takip mekanizması hizmeti sunan IF bildiğim kadarıyla bu durumda işe yaramıyor. Google Chrome ile ilgili bir koşul veremiyoruz galiba değil mi? Dolayısıyla IF’ten bildirim almamızı kolaylaştıracak şekilde (Twitter’dan belli bir metin şeklindepaylaşmak gibi) bir metot tatbik eder misiniz? Teşekkürler

  • Amirim yukarda bahsi gecen ‘ Rocketbook’un sayfaları özel bir bileşene sahip. Uygun bir kalem kullandığınızda sayfalarını silip yeniden kullanabiliyorsunuz ‘ demissiniz bir detay vermek isterim bu olay defterin ozelligi degil Kalemin ozelligidir ve her zeminde gecerlidir. Kalemi inceleme firsatiniz olursa sadece mikrodalgada degil herhangi bir isiya maruz kaldiginda silinebilen bir murekkebi oldugunu gorursunuz. http://pilotpen.us/brands/frixion/ (Haftalik ozetlerinizden dolayi mutesekkir oldugumuda belirtmek isterim)Hepimize kolay gelsin..

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği