Haftanın Özeti: 20

9 - 15 Mart 2015 arasında denk geldiğim paylaşmaya değer uygulama, site, cihaz, video, trendler (ve biraz daha fazlası).

 

Tasarım / İnovasyon

  • Kız çocuklarının favori oyuncağı Barbie, anatomik olarak imkansız vücut oranlarıyla çocukların zihnini yanlış kodladığı gerekçesiyle sürekli eleştiriliyor. Bu rahatsızlık Lammly adlı ‘gerçekçi’ bir emsaline ilham kaynağı bile olmuştu. Fakat aynı anatomik mantıksızlık süper kahramanlar için de geçerli. Bir sanatçı o kadar da süper olmasalar ne olurdu diye kafa yormuş. Ortaya ilginç sonuçlar çıkmış. Buyrun ‘gerçekçi’ süper kahramanlar dünyasına.

PoisonIvy

  • Kusursuzluk konusunda amansız bir yarış içinde olan bir diğer kesimse popüler kültür ikonları. İspanyol Sanatçı David Lopera buna dur demiş ve onları obez kuşağa ‘ayarlamış‘.
  • Dünyanın en büyük hava aracı Airlander adını taşıyor. Uzun zaman önce –talihsiz bir olayın ardından– hayatımızdan çıkan zeplin formunda. 55 ton yükle 30 saat yol alabilen bu aracı ABD Hava Kuvvetleri istihbarat ve kargo taşıma amaçlı kullanmayı planlıyor. Görüntüsü bana Command&Conquer oyununu hatırlattı.

Airlander

  • Okullarımızı akıllı tahtalarla donatmak adına milyarlarca lira harcadığımız bu dönemde Smartmarker bizim için ayrı bir anlam taşıyabilir. Çünkü her tahtayı, her yüzeyi alabildiğine akıllı hale dönüştürme yeteneğine sahip. Hem de epey düşük maliyetle. Geç mi kaldık dersiniz? Sanmıyorum.

  • İsviçreli 50 mühendis ve 80 teknoloji destekçisinin işbirliğiyle 12 yıllık bir çaba sonucu geliştirilen hava aracı Solar Impulse 2, enerjisini güneşten alan 15 beygirlik 4 motosiklet motoruna bağlı pervaneyle ilerliyor. Maksimum hızı saatte 140 kilometre. Amacı dünyanın çevresini turlayarak havacılıkta yeni -ve görkemli- bir sayfa açmak. Solar Impulse 2, bu hafta Abu Dhabi’den havalanarak seferine başladı. Hedef 25 günde yolculuğu tamamlamak. Meraklısı için seferi Youtube kanalından canlı yayınlanıyor. Sitesi de son derece ayrıntılı bilgilerle bezeli. Böyle şeylerin varlığı ve bunlara şahit olabilmek bana inanılmaz heyecan veriyor!

  • Londra iki yakasını bir araya getirme adına (bisikletliler ve yayalar için) yeni bir köprü daha inşa etme kararı aldı. Süreci (demokratik ülkelere yakışır tarzda) tasarımcılar arasında bir yarışmaya çevirerek yürütüyor. Başvurular insanı hayran bırakan cinsten. Bir göz atın.

londra-kopru

  • Mısır ise başkent Kahire’yi mevcut yerleşimin daha ötesine taşıyarak yepyeni bir başkent kurma hazırlığında. 7 yıl sürecek inşaatın tahmini maliyeti 45 milyar dolar.
  • Geçen hafta KFC’nin (yenilenebilir değil!) ‘yenilebilir’ kahve bardaklarından söz etmiştim. Bu hafta duyrulan Plant Trash‘in girişimi ise toprağa gömüldüğünde bitki olarak büyüyen ‘tohumlu bardaklara’ odaklanıyor.
  • Almanya’nın en turistik şehirlerinden Hamburg doğal yansıma olarak gece hayatının da hareketli olduğu bölgelerden. Akşam vakti içilenlerin etkisiyle oluşan ‘işeme’ ihtiyacı erkeklerin yüzünü duvara çeviriyor. Sokaklardaki idrar kokusundan illalah diyenlere çözümse teknolojiyle gelmiş. Çok işenen duvarlara su tutmayan özel boya süren belediye ‘sektirme’ yöntemiyle karşı mücadele yürütüyor. İlginç ve komik!

  • Dünyanın en abartılı ürün tasarımlarının listesi hazmı zor objeler içeriyor (Eames Lounge’a nasıl kıydınız beyler?).
  • Yeni bir müzik enstrumanına daha yer var mı? Tasarım ve inovasyon tutkunları olduğunu düşünüyor: Artiphon Instrument 1 ile tanışalım.
  • Yerka çok şık bir bisiklet. Ama en büyük özelliği yenilikçi tasarımıyla çalınması en zor bisiklet olması.

  • Bisikletinizden memnun ancak yine de çalınmasından tedirginseniz akıllı kilit sistemi Noke‘ye göz atabilirsiniz. Özelliklerine ve sorunlara getirdiği çözümlere hayran kaldım.

29 Yorum

  • Hem her pazar sabırsızlıkla bekliyorum, sonra da bütün günümü aldı diye dert yanıyorum. İnsanoğlum! Ahirete kadar böyle olacak, o yüzden amirim; her şey yolunda merkez… Elinize sağlık.

  • Bir bana mı öyle geliyor yoksa gündem çok mu çabuk bitiyor :) Emeğiniz ve sabrınız için çok teşekkür ediyorum amirim. Pazar günlerinin vazgeçilmezleri arasında önemli bir yerdesiniz. Gündemi takip etmek ve bağış yapmakla birlikte başka ne tür bir katkı sağlayabileceğimi düşünüyorum. Eğer “şu olursa daha iyi olur” derseniz (sıradan bir okuyucuyum) böyle bir çaba sarfının daha da uzun sürmesi adına üzerime düşeni yapmak isterim.
    Teşekkürler..

  • Daha önce sosyal deney amaçlı olduğunu söylediğiniz “bağış” özelliği için yatırılan paralara yönelik vergilendirme işlemi nasıl oluyor?
    Örneğin biz de bir blog açsak, “bağış” olarak topladığımız meblaların nasıl faturalandırılması gerekiyor? Siz bunu nasıl yapıyorsunuz?

  • İnsanların soluk pembeyle yazdığınız uyarı kısmını okumamasının sebebi (tembellik hariç) o soluk pembenin önemsiz etkisi oluşturması ve yazıdan ayrı, okunmayacak, atlanması gereken bir yer gibi durması. En azından bende böyle oldu; tüm yazınızı okumama rağmen orayı atlamam gerekiyormuş gibi hissediyorum. Daha doygun (canlı kırmızı gibi) bir renk oranın atlanmasını engelleyebilir.

  • Hep, tam kapitalistleşmiş ülkelerle ilgili gelişmeler. Az kapitalistlesmiş ve ya kapitalistleşememiş ülkelerle ilgili normal haber bültenlerinde ki haberlerden bi tık fazla bir şeyler olmalı bence. Yani en azından teknolojinin onlarda ki seyri ve oluşturduğu farklılıklar… Bunun dışında Hindistan, Çin, Japonya vb. ülkelerle ilgili gelişmeler de biraz gözardı ediliyor sanki. Bu yüzden bazı bazı tekrara düşmüş hissi ( tekrara düşmediğiniz halde :) ) geliyor, gibi. :)

  • 19. ve 20. özetleri 1 hafta içinde ve sonunda okumuş oldum, neyse sonu da içi zaten :) Bir yazınızda okumuştum 1 yıl boyunca 1 planınızı sürdürün diye, hala ona kafa yoruyorum. pragmatik bir şey arıyorum.

    bir okuyucu yorumun da okumuştum kısacık da olsa bir videonuzu biz okuyucularınız için çalışmalarınız sırasında yayınlar mısınız?

    19. özette “Rockefeller, Rothschild” ailelerine değinmiştiniz biraz araştırdım, ailenin gücünü çok iyi kullanmış yahudiler. Avrupalı hristiyanlar yüzyıllar sonra bunun farkına varıyorlar. macera bununla da bitmiyor, neyse devamını 5. sezonda anlatırım.

    mısırın yeni başkente ihtiyacı var mıydı bak yine Ak Saray geldi aklıma!

    kitap tankı subliminal bir mesaj olarak yine aklıma savaş şiddeti getirmedi değil, ama etki oranı yüksek

    bisiklet mevzusuna daha önce değinmiş gibisin sevgili amirim hiç olmazsa eskisini bana gönder:)

    20. özet 140 güne denk geliyor. iyi bir ilişkimiz var:))

  • hocam herkes gibi bende takipçinizim. Türkçe hassasiyetinizin olduğunu biliyorum fakat bazen gözden kaçan kelimeler olabiliyor. Birde bazı kelimelerin cuk diye oturan halihazırda muadilleri var. En azından bu konuda biraz daha hassasiyet göstermeliyiz diye düşünüyorum.
    Misal: selfie = özçekim, obje = nesne

    Bunlar gözüme çarptı.

    Kaleminize sağlık. İyi çalışmalar.

    • Pazar günlerimin en keyifli halim yazılarınızı okuduğum anlardır sevgili Serdar…hatta yetinmeyip hemen dostlarıma mailliyorum..türkçede kelimelerin istemediğimiz kadar muadili var diye türk dil kurumu tadında olmak zorunlu değildir.. Arkadaşa katılmıyorum.. Herşey çoook tadında ve keyifli.. Emeğe , elinize, beyninize sağlıkkk

  • Artiphon Instrument 1 pek de yeni enstrüman sayılmaz. İlk olarak NAMM 2013 fuarında ahşaptan yapılma versiyonu tanıtılmıştı. O yılın baharında da satışlar başlayacaktı. Zamanında almak isteyen birkaç arkadaşa sordum, halen ortalıkta tek bir gerçek ürün bile görebilen olmamış.

  • Hitlerin ölümüyle ilgili kesin bulgu var, dişlerinden tespit edildi cesedi Berlin’de. Yani kısacası, hiç bir yere kaçmadı Hitler.

    • Biliyorum ama bu delil bile başlı başına o kadar istismara / aldatmaya yatkın ki aklımın yarısı komplo teorilerine açık kalmaya devam ediyor. Adolf Hitler’in son anları kadar ölüm şekli ve imhası en az Üsame bin Ladin’in cesedinin okyanusa atılmış olması kadar akıl dışı geliyor bana.

  • idefix ile d&r aynı kişiye ait :)
    güvenli mail olayı nefis, gerçekten aslında biz mail değil kart gönderiyoruz, vay be.. iyiydi.

    dejavular vardı okurken, sanki bir bot derlemeye yardım etmiş gibiydi bu hafta.

    • İdefix ile D&R o olayları yaşadığım zamanlarda aynı şirkete ait olmak üzereydi. Yaşananlar da depo birleştirmesinin yan etkileriydi.

      Markaları sahipliğiyle değerlendirmek hatalıdır. O hesapla yola çıkınca piyasada (Türkiye ve dünyada) karşınıza çıkan şampuan, krem, deterjan gibi hızlı tüketim ürünlerinin %90’ı 2 şirkete (Unilever ve P&G) aittir. Oysa tüketici hepsini ayrı değerlendirir / zanneder. Markalaşma da özünde budur. Sahipleri aynı olsa da hepsinden ayrı kalite ve hizmet beklenir.

      Kitaplar konusunda yıllar boyu tercihim İdefix’ti, birleşme sırasında yaşattıklarından dolayı artık değil. Seçeneğim olduğu sürece de olmayacak.

  • ihsan oktay anar.ın hayal dünyasına biraz daha odaklanırsa neler çıkar kim bilir. misal “amat” kitabının büyük bir bütçeyle filmi çekilse “karayip korsanları” halt etmiş kalır yanında.kitabı kaç defa okusam da çizgi romanını da ilk fırsatta alacağım.umarım romana yakışır bir çalışma olmuştur.

  • Bu hafta heybemizden çıkanlar. Mitsubishi Heavy Industries Ltd. (MHI) 10 kilowatt enerjiyi 500 metre uzaklığa aktardı. Kablosuz güç iletim teknolojisi, elektriği iletmek için gerekli ve geleneksel olan kablo bağlantılarını yok etmeyi amaçlıyor.
    http://nextbigfuture.com/2015/03/ten-kilowatts-beamed-500-meters-in.html?m=1
    Jüpiter’in en büyük ve doğal uydusu
    Ganymede’in buzla kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus olabileceğine dair yeni bulgular ortaya çıktı. http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/03/150313_jupiter_ganymede
    Yüksek yerlerde çalışanlar için Omni-Guard Airbag Suit http://www.tuvie.com/omni-guard-airbag-suit-a-protection-suit-for-high-altitude-workers/
    Gerçek bir odadan kaçış deneyimi arıyorsanız Kadıköy’de bunu gerçekleştirilebileceğiniz bir adres http://escape34.com/
    Antik Yunan Vazosu Sanatını Birde Animasyon Olarak İzleyin http://arkeolojihaber.net/2015/03/14/antik-yunan-vazosu-sanatini-animasyon-olarak-izleyin/
    Hurdadan sanata http://www.johnlopezstudio.com/

  • Yine herşey çok güzel. İlginç, faydalı, ürkütücü ve bazen de heyecanlandırıcı bilgiler. Hep devamını izlemek için 1 hafta daha sabretmek gerektiği hissiyle bitiyor. Ev yapımı bir havan mermisinin atışa ipad kullanarak hazırlandığını bile görmüş olduk, dünyada neler neler oluyor. İnsanlık ölürken, bir taraftan da insanlık ölmedi, ölmez dedirten dünya.
    Gökyüzün boyayan adama saygılar, selamlar.
    Derleme için elinize sağlık.

  • Her hafta ayrı bir heyecan verici serüven bu, yorumları okumak bile ayrı bir dünyanın kapılarını aralamak adına eşsiz bir kaynak. Hayallerine inanan insanların hayatımıza kattıklarını görünce insan varlığını sorguluyor. Emeğinize sağlık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği