Google güncellemesine hazırlık rehberi

Google'ın yeni güncellemesi uygulamaya girmeden önce internet sitelerinin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
  • Google önümüzdeki günlerde arama sonuçları algoritmasını güncellemeye hazırlanıyor.
  • SEO ile ilgilenenlerin yeni dönemde özellikle mobile ve sesli aramaya dikkat etmesi gerekiyor.

google-seo

Dünyanın en büyük internet arama motoru Google arama sonuçlarını karmaşık bir algoritmaya göre gösteriyor. Bu algoritma da internet kullanımı ve teknoloji değiştikçe güncelleniyor. Güncellemelerin ardından bazı internet sitesi sahipleri kendi sitelerinin eskisine göre daha alt sıralarda gösterilmeye başladığını fark ediyor.

Bir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanının en büyük kabusu olan bu durumdan kurtulmak için bazı yöntemler izlemek gerekiyor. Google’ın yeni güncellemesinde algoritmasını nasıl değiştireceğini şimdiden kestirmek mümkün değil ancak önceki güncellemeler ve internet teknolojilerinin gidişatı göz önünde bulundurulduğunda bazı noktalar ön plana çıkıyor.

Sesli arama büyüyor

Mobil cihazlardan yapılan arama sayısı 2015’te ilk kez masaüstü cihazları geride bıraktı. Sayısı her geçen gün artan mobil cihazlar ile bu oranın daha da artacağı tahmin ediliyor. Ancak mobil cihazların klavyeleri çok kullanışlı değil. Haliyle kullanıcılar daha çok sesli aramaya yöneliyor.

Ayrıca nesnelerin interneti kavramı ile birlikte internete bağlanabilen bir çok klavyesiz cihaz üretildi. Bu cihazların önemli bir kısmı komutları sesli olarak alıyor. Git gide yaygınlaşan bu cihazların kısa sürede en önemli bilgi edinme yöntemlerinden biri haline geleceği düşünülüyor.

Sesli aramanın, normal aramadan farkı ise kullanıcıların tavrı. Yazılı aramada ‘İstanbul hava durumu’ şeklinde anahtar kelimelerle yapılan arama, sesli aramada cümle halini alarak ‘Bugün İstanbul’da hava nasıl?’ şeklinde ifade ediliyor. Google da güncelleme yaparken bu şekilde, cümle halindeki sorulara cevap verebilen sitelere öncelik tanıyacaktır.

Net ve açıklayıcı cevaplar

Google ‘Hızlı Cevap’ seçeneği ile kullanıcıların, arama sonucu sayfasından öteye gitmesini engellemeye çalışıyor. Kendi sitesinin burada gösterilmesini isteyen site sahiplerinin de belirli sorulara net ve açıklayıcı cevaplar vermesi gerekiyor. Böylece bu siteler ‘Hızlı Cevap’ kısmında gösterilerek daha fazla trafik çekebilirler.

Eski yöntemler hala geçerli

Başka sitelerin sizin sitenize link vermesi, sizin sitenizden diğer kaliteli sitelere linkler verilmesi ve bu linklerin çeşitliliği, sitenizin Google’ın sıralamasında üst sıralara çıkması için hala önemli. Ayrıca cümle halindeki aramalar yaygınlaşsa da anahtar kelimeler hala önemini koruyor. Bu kelimeleri kullanıcının ne amaçla kullandığını algılayabilen semantik arama da önemli konulardan birisi.

HTTPS daha da önemli

HTTP’nin güvenli versiyonu olan HTTPS Google için 2014’ten beri önemli bir kriterdi. Bu trend devam ediyor ve Goolge sitelerin HTTPS sahibi olup olmadığıyla daha da fazla ilgileniyor. Google daha önce de tüm sitelerin HTTP’den HTTPS’e geçmesinin herkesin güvenli bir internet deneyimi yaşaması için gerekli olduğunu ifade etmişti.

Mobil sitenizi hızlandırın

Mobil aramanın yaygınlaşmasıyla birlikte Google da mobil özelliği olan sitelere öncelik vermeye başlamıştı. Ancak burada tek önemli nokta sitenin mobil kullanıcılara göre tasarımını düzenlemesi değil ayrıca mobilden görüntülenen sitenin yeterince hızlı olması. Bir telefondan görüntülenecek olan internet sitesini bilgisayara göre düzenlemişseniz Google bunu cezalandırmakta gecikmiyor.

Kullanıcınızı da unutmayın

Mobile önem vermek gerekiyor olabilir ancak ürettiğiniz içeriğe göre en fazla hangi platformdan görüntülendiğiniz de önemli. Eğer ciddi bir masaüstü trafiğiniz varsa onların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurun. Mobilden gelen trafiğe de uygun bir mobil deneyimi yaşatmaya özen gösterin. Gerekirse her iki platforma çok farklı tasarımlar sunarak en yüksek memnuniyeti yakalamaya çalışın. Bu hem ziyaretçilerinizin hem de Google’ın tercih ettiği bir durum.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği