Giyilebilir cihazlar için yeni iletişim standardı

Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen Interscatter teknolojisi, bir cihaza gönderilen Bluetooth sinyallerini WiFi sinyaline dönüştürebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsan vücudunda kullanılan tıbbi cihazlar için pil ömrü çok önemli. Çünkü bu cihazların pilini değiştirmek için ameliyat yapmak gerekiyor. Bu da hem hastayı risk altına sokuyor hem de bir çok masrafa sebep oluyor. Bu yüzden dışarıdaki cihazlarla iletişim kurması gereken tıbbi cihazlar genellikle bu işlemi daha az enerji harcayan Bluetooth teknolojisi ile yapıyor. Ancak bu teknolojinin az enerji harcamasının sebebi kapasitesinin düşük olması. WiFi gibi daha yüksek kapasiteli iletişim yöntemleri ise çok daha fazla enerji tükettiği için tercih edilmiyor.

Bluetooth’tan WiFi’a dönüşüm

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar bu konuda alternatif bir bakış açısı geliştirerek, vücuda yerleştirilen tıbbi cihazın (ya da herhangi bir elektronik cihazın), kendisine gönderilen Bluetooth sinyallerini WiFi sinyaline dönüştürerek günlük elektronik cihazlarla iletişim kurabilmesine imkan sağlayan bir sistem geliştirdi. Interscatter adı verilen sistem, Bluetooth kadar enerji harcayarak WiFi ile iletişim kurmayı mümkün hale getiriyor.

Interscatter sayesinde, örneğin bir akıllı lens, gözden topladığı verileri WiFi aracılığıyla akıllı telefona ileterek kullanıcıyı bilgilendirebilecek. Bu teknoloji ile tıbbi cihazlar ilk kez internet erişimine ulaşabilecek.

Tıbbi cihazlarla sınırlı değil

Ayrıca Interscatter teknolojisi diğer elektronik cihazlarda da aynı şekilde kullanılabilecek. Bu teknolojinin kredi kartlarında kullanılması konusunda prototipler geliştiren ekip, akıllı kredi kartlarının birbiriyle iletişim kurarak bir hesabı bölüşebileceğini söylüyor.

Tabii ki ekibin verdiği örnekler dışında pek çok farklı ve yaratıcı uygulama alanında da Interscatter teknolojisi kullanılabilir. Bu çalışma sayesinde bugüne dek uygulanabilir olmadığı düşünülen pek çok özellik, şeylerin internetine ve giyilebilir teknolojiye yerleştirilebilir.

Kaynak: Washington Üniversitesi

Pil gücünü harcamamak uğruna bazı özelliklerden vazgeçmek zorunda olan giyilebilir teknoloji, tıbbi cihazlar ve şeylerin interneti cihazları, Washington Üniversitesi'nde geliştirilen Interscatter teknolojisini kullanarak pil gücünü bitirmeden WiFi ile iletişim kurabilecek. Dışarıdan gelen Bluetooth sinyalini WiFi'a çevirerek veri aktarabilen Interscatter teknolojisi, bugüne dek mümkün olmayan bir çok özelliği mümkün kılıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği