McGill Üniversitesi, günümüz bilgisayarlarındaki elektronlar yerine 'protein' kullanarak çalışan ve işlem yapan bir bilgisayar geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kanada’nın McGill Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nden bir grup bilimci, dünyanın ilk biyolojik bilgisayarını üretmeyi başardı. ‘Biyobilgisayar’, mevcut bilgisayarların elektronik yapısı yerine nanoteknoloji destekli protein ve kimyasal sıvılarla çalışarak karmaşık matematik problemlerini çözebiliyor.

Sadece bir kitap büyüklüğündeki bilgisayar çok az enerji kullandığı için çok az ısınıyor ve çok daha verimli çalışıyor. Çok küçük bir alanda çok karmaşık bir ağ oluşturduklarını belirten Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dan Nicolau, bu projenin sarhoşken çizdiği bir kaç karalamanın ardından ortaya çıktığını ifade ediyor. Başlangıçta kulağa çok zor; hatta bilim-kurgu gibi gelen proje 10 yıllık bir çalışma ve Alman, İsveçli, Hollandalı bilimcilerin yardımıyla tamamlanmış.

Daha önce insan beyni gibi çalışan elektronik sistemler ya da maymun beyni ile çalışan robotlar üretilmişti. Biyobilgisayar ise moleküler biyolojiyi matematik işlemi yapmak için kullanan ilk sistem.

Kuantum bilgisayarları varken, karmaşık işlemler için bu tarz bir bilgisayara bir ihtiyaç duyulmayacağını söyleyen, yüksek teknoloji analiz firması MI&S’in sahibi Patrick Moorhead yine de bu bilgisayarın üretilebilmesinin ve matematik işlemleri yapabilmesinin ileriye yönelik bir adım olduğunu ifade etti.

Bilgisayarın şimdilik aynı anda tek bir problemi çözebildiğini ifade eden Dan Nicolau, ileride bunu geliştirmek için çalışmalar yürüteceklerini söylüyor. Bunu başarmak için biyobilgisayarı normal bir bilgisayara bağlayarak melez bir model yaratacaklarını belirten Nicolau “Şu anda projeyi ne yöne doğru geliştirebileceğimizi araştırıyoruz” diyor.

Klasik bilgisayarlarda olduğu gibi bir çip kullanan bilgisayar bu çipi diğer bileşenleriyle elektronlar aracılığıyla değil protein dizileri aracılığıyla birleştiriyor. Proteinlerin hareketini sağlayan madde ise, adenozin trifosfat (ATP) adı verilen bir kimyasal. İnsanlardan ağaçlara kadar tüm canlıların hücrelerinde bulunan bu madde, bilim insanları tarafından yaşam suyu olarak nitelendiriliyor.

Üniversitenin websitesinde biyobilgisayarın çalışma prensibi iki video ile görsel olarak açıklandı.

Bilimciler veri transferi için elektron yerine protein dizisi kullanan biyolojik bilgisayar üretmeyi başardı. Karmaşık matematik problemlerini çözebilen bilgisayar 10 yıllık bir çalışmanın ürünü.

1 Yorum

  • Adenozin trifosfat, hücre içinde yer alan çok fonksiyonlu bir kimyasal bileşik olup en mühim vazifesi hücredeki biyokimyasal reaksiyonlar için gereken kimyasal enerjiyi taşımaktır. Kendisi hücre içi sinyal iletiminde gereken fosfatın kaynağıdır. Hücre solunumu ve fotosentez esnasında oluşur. ATP sentezinde yakıt olarak başta glukoz ve trigliseritler kullanılır. Glukozun karbon dioksite oksidasyonu (yani hücre solunumu) sırasında glikozdaki kimyasal enerjinin %40’ı, hücre için daha kullanışlı olan ATP’ye dönüşür. Bu ve daha nice özellikleri olan ATP’nin biyolojik bir bilgisayarın temel elemanı olması şaşırtıcı değil…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği