Çalışanlarına çip taktırmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor

Koren Shadmi
Birleşik Krallık'ta bazı hukuk ve finans şirketlerinin çalışanların vücuduna güvenlik amaçlı olarak RFID mikroçipleri yerleştirmeyi planladığı belirtiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşik Krallık’ta bazı hukuk ve finans şirketlerinin çalışanların vücuduna güvenlik amaçlı olarak RFID mikroçipleri yerleştirmeyi planladığı, onlardan birinin de yüz binlerce çalışanı olan bir finans şirketi olduğu söyleniyor. Şirketler bu işlemin amacının, hangi çalışanın ofisteki hangi kapıları açabileceğini ve hangi belgelere erişebileceğini belirlemek olduğunu söylüyor. Ayrıca mikroçipler sayesinde çalışanların ofis içinde işlerini daha hızlı halledebileceği; giriş çıkışların, kantin alışverişlerinin ve yazıcı kullanımının daha hızlı gerçekleşeceği belirtiliyor.

Bunlar olayın olumlu yönleri. Olumsuz taraflar ise nedense pek gündeme gelmiyor. Facebook da kullanıcılarının cep telefonu bilgilerini ‘güvenlik’ amacıyla almış, daha sonra bu bilgileri reklamverenlere satmıştı. Yani çiplerde toplanan bilgiler de sadece güvenlik amaçlı kullanılmayabilir. Bu bilgiler çalışanların gözetlenmesinde kullanılabilir. Şirket gerçekten iyi niyetli olsa bile sisteme dışarıdan saldıran kişiler detaylı bilgiler edinebilir. Çipler iş yeri dışında da taşınacağı için mesai sonrasında yapılan aktiviteler de takip edilebilir.

Amaç verimi artırmak

Aslında amaç, insanları gözetlemekten ziyade onların etkinliğini artırmak. İşlerin daha hızlı yürümesi aynı zamanda daha fazla iş için zaman yaratılması anlamına geliyor.

İş yerinde mikroçip kullanımının örneklerini daha önce görmüştük. Three Square Market adlı otomat üreticisi, 80 çalışanına pirinç tanesi büyüklüğünde çipler taktırmıştı. Yine ABD’nin Cincinnati eyaletinde faaliyet gösteren bir güvenlik kamerası şirketi de veri merkezindeki tüm çalışanlarına RFID çip taktırmayı zorunlu kılmıştı. 2007’de Kaliforniya’da kabul edilen bir yasa ise herhangi bir şirketin çip taktırmayı mecbur kılmasını yasaklıyor. Eyalette öğrencilere de çip takılması yasak.

Çip taktıranlar sonuçlardan haberdar olmayabilir

Aslında vücudu teknolojiyle donatıp siborglaşmak ilginç bir deneyim olabilir. Teknoloji meraklıları bu konu üzerine sıkça kafa yoruyor. Ancak arada bir fark var: Teknolojiden anlayan ve bu mikroçiplerin ne gibi sonuçlara yol açabileceğini bilen birinin aldığı bilinçli bir karar, bir şirketteki herkese çip taktırılmasıyla aynı şey değil. Çalışanların çoğu bu çiplerin hack’lenme riski olduğundan ya da bu çip üzerinden nasıl takip edilebileceğinden haberdar olmayabilir.

MIT Technology Review’a konuşan Three Square Market Yöneticisi Patrick McMullan, çiplerde taşınan tüm bilgilerin şifrelenmediğini söylemişti. Bu tarz bir güvenlik açığı tüm çalışanların mahremiyetini tehdit ettiği gibi, sık sık tacize maruz kalan kadın çalışanların daha da gerilmesine sebep olabilir. İş arkadaşını taciz etmekten çekinmeyen biri, şirketin verilerine bir şekilde ulaşması durumunda taciz ettiği kadının ne zaman nerede olduğunu da takip edebilir. MIT’nin Three Square Market röportajında sadece erkek çalışanlarla görüştüğünü de belirtmek gerek.

İsveç’te de yaygın bir uygulama

ABD ve Birleşik Krallık’ın yanı sıra çalışanlara çip taktırma trendi İsveç’te de oldukça yaygın. Stockholm’de 100 şirkete ve yaklaşık 2 bin çalışana ev sahipliği yapan Epicenter adlı kuluçka merkezi 2015’in Ocak ayında çalışanlara çip taktırmaya başladı. Bugüne dek 150 çalışana çip takıldı. Epicenter Deneyim Müdürü Fredric Kaijser’in konu hakkındaki görüşleri oldukça net: “İnsanlar bana ‘Çipli misin?’ diye soruyor. Ben de ‘Evet, neden olmayayım?’ diyorum. Sonra da mahremiyet sorunlarından bahsetmeye başlıyorlar. Benim için bu sadece yeni bir şeyler deneme meselesi. Ben bunu işlerimi kolaylaştıran bir şey olarak görüyorum ve geleceği nasıl şekillendireceğini merak ediyorum.”

İlginç bir şekilde mikroçip taktırmanın faydalarından bahsedenlerin hepsi yönetici konumundaki erkekler. Gelecekte haberlerde mikroçipinden gizlice takip edilen ya da ayrımcılığa uğrayan birilerinin haberini okursak bunlara maruz kalanlar da büyük ihtimalle bu yöneticiler değil, işinden olmamak için çip takılmasına ses çıkartmayan çalışanlar olacak.

Kaynak: Engadget

Birleşik Krallık'ta bazı hukuk ve finans şirketlerinin çalışanların vücuduna güvenlik amaçlı olarak RFID mikroçipleri yerleştirmeyi planladığı belirtiliyor. Bu şirketlerden birinin yüz binlerce çalışanı olan bir finans şirketi olduğu söyleniyor. Şirketler bu işlemin amacının hangi çalışanın şirketteki hangi kapıları açabileceğini ve hangi belgelere erişebileceğini belirlemek olduğunu söylüyor. Ayrıca mikroçipler sayesinde çalışanların şirket içinde işlerini daha hızlı halledebileceği; giriş çıkışların, kantin alışverişlerinin ve yazıcı kullanımının daha hızlı gerçekleşeceği belirtiliyor. Tüm bunlar vücuda yerleştirilen çiplerin olumlu sonuçları. Olumsuz sonuçlar ise nedense pek gündeme gelmiyor. Facebook da kullanıcılarının cep telefonu bilgilerini 'güvenlik' amacıyla almış daha sonra bu bilgileri reklam verenlere satmıştı. Yani çiplerde toplanan bilgiler de sadece güvenlik amaçlı kullanılmayabilir. Çalışanlarının çiplerinden bilgileri toplayan şirket, bu bilgileri çalışanlarını gözetlemek için kullanılabilir. Şirket gerçekten iyi niyetli olsa bile sisteme dışarıdan saldıran kişiler çalışanlar hakkında detaylı bilgiler edinebilir. Çalışanlar bu çipleri iş yeri dışında da taşıyacağı için çalışanların sadece mesai saatlerindeki aktiviteleri değil, sonrasında yaptıkları da takip edilebilir.

4 Yorum

  • Fotoğraf çok güzel anlatıyor. Çalışna demek köle demek herhalde bunlar için…

  • Denetim yaptığımız araçlara GPS takıldığında bir dahaki sefere bize takacaklar diyorduk :) gerçekleşmesi çok uzak değil

  • şu ana kadar yapılmaması ilginç olmuş. patrondan çok patroncuklar olduğu sürece bunların daha farklılarını göreceğimiz kesin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği