Bitcoin gelirleri yarıya iniyor

Enflasyonun engellenmesi için her 210 bin blokta, bir bloktan elde edilen Bitcoin sayısının yarıya düşürülmesi bazı madencileri zor durumda bırakıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bitcoin, herhangi bir merkezi olmayan bir para birimi olduğu için piyasaya para süren bir merkez bankası da bulunmuyor. Onun yerine sistemin kullanıcıları, ‘Bitcoin madenciliği’ adı verilen yöntemle piyasaya sürekli yeni Bitcoin blokları sürüyor. Bu blokları üretebilmek için sistemdeki karmaşık matematik problemlerinin güçlü bilgisayarlar tarafından çözülmesi gerekiyor. Problemi çözebilen bir bilgisayar şu anda 25 Bitcoin’e sahip oluyor.

Bitcoin 2009 yılında hayata geçtiğinde, projenin arkasındaki kişi Satoshi Nakamoto, gelecekte bu yöntemin yaygınlaşacağını ve enflasyona sebep olacağını öngörerek algoritmayı her 210 bin blokta (yaklaşık 4 yıl) üretimin yarıya düşecek şekilde kurguladı. 2009’da 50 Bitcoin olan bu miktar 2012’de 25’e düşürülmüştü. Bunun üzerinden 4 yıl geçti ve yakında çözülen her problemde 12,5 Bitcoin elde edilebilecek.

Madencilere büyük darbe

Bu düzenleme, yıllardır Bitcoin madenciliğine yatırım yapan şirketlere önemli bir darbe vuracak. Madencilerin maliyetleri sabit kalırken gelirleri birden yarıya düşecek. Ancak piyasa da buna göre dengeleniyor. Bu düzenlemeden haberdar olan Bitcoin piyasasında, sanal para biriminin değeri 2016’nın başından bu yana yaklaşık yüzde 50 arttı.

Bitcoin madenciliğini profesyonel olarak yürüten ve yüzlerce bilgisayarın bir arada bulunduğu Bitcoin madenleri kuran şirketler, bu işe devam edebilmek için bilgisayarlara elektrik ve soğutma sağlamak zorunda. Bu işlemin masrafını düşürmek için Çinli şirketler kullanılmayan hidroelektrik santrallerden çok düşük ücretle elektrik alıyor. Bazı şirketler soğutma ve kira masraflarını düşürmek için İzlanda’nın kırsal kesimlerinde madencilik merkezleri kuruyor.

Gider sabit, gelir yarı yarıya

İzlanda’da Bitcoin madenleri bulunan Genesis şirketinden Marco Streng, şu anda 1 Bitcoin’in ortalama elektrik ve soğutma maliyetinin 200 dolar civarında olduğunu söylüyor. Bu maliyete ayrıca işçilik, kira gibi maliyetleri de eklemek gerekiyor. (Haberi yazdığımız) 12 Temmuz kuru itibariyle 1 Bitcoin’in yaklaşık 654 dolar olduğu düşünüldüğünde, şirket bugüne kadar oldukça karlı bir iş yürütüyordu ancak yakında aynı maliyetle elde edilen Bitcoin miktarı yarıya inecek. Yani 1 Bitcoin’in maliyeti 400 doların üzerine çıkacak.

Sadece Bitcoin madenciliği yapması için üretilmiş bilgisayarlar kullanılsa bile, problem çözme hızının ciddi manada artmayacağı göz önünde bulundurulduğunda gelecekte bu şirketlerden bazılarının iş dışı kalması, diğer şirketlerin ürettiği Bitcoin’lerin de değerinin artması kaçınılmaz. İsveçli KnCMiner firması, yakında Bitcoin gelirlerinin yarı yarıya düşmesiyle şirketin çalışmaya devam edemeyeceğini belirterek Mayıs ayında iflas ettiğini açıkladı. Diğer şirketler ise bu değişimin ne zaman gerçekleşeceğini kestirebildiklerini ve buna göre kendilerini hazırladıklarını belirttiler.

bitcoin miningBitcoin 2009 yılında hayata geçtiğinde, projenin arkasındaki kişi Satoshi Nakamoto, gelecekte Bitcoin madenciliğinin yaygınlaşacağını ve bunun enflasyona sebep olacağını öngörerek her 210 bin blokta (yaklaşık 4 yıl), bir bloktan elde edilen Bitcoin miktarının yarıya düşürülmesine karar verdi. 2009'da 50 Bitcoin olan bu miktar 2012'de 25'e düşürülmüştü. Bunun üzerinden 4 yıl geçti ve yakında her Bitcoin bloğundan 12,5 Bitcoin elde edilebilecek. Bu düzenleme Bitcoin madenciliği yapan şirketlerin gelirlerini yarı yarıya düşürecek.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği