Beyin gibi çalışan süperbilgisayar

IBM'in TrueNorth çipleri kullanılarak, bugüne kadarki bilgisayarlardan çok farklı bir sistemle çalışan bir süperbilgisayar inşa edilecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ÖN BİLGİ: Nöronlar sinir sisteminde bilgi akışını sağlar. Onları bir ağ (network) kablosu olarak düşünebiliriz. Sinapslar ise nöronların beyin hücreleri arasında taşıdığı bu bilgileri kas ya da salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelerinin anlayacağı şekle çeviren bağlantı noktalarını temsil eder. Sinapsı da internet sinyallerini bağlı olduğu cihazlar için dönüştüren modem ya da yönlendiriciler (router) olarak düşünebilirsiniz.

Bilgisayar çiplerine bilgisayarın ‘beyni’ denmesi alışık olduğumuz bir durum. IBM ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı (LLNL) bu tanımı daha gerçekçi hale getirecek bir işbirliğine imza attı. Ekiplerin ortak çalışmasıyla, insan beyni gibi çalışan bir süper bilgisayar inşa edilecek. IBM’in nörosinaptik bilgisayar çipi TrueNorth üzerine inşa edilecek olan sistem 16 milyon nöron ve 4 milyar sinapsın yaptığı işlemleri yapabiliyor ve tüm bunları yaparken sadece 2,5 Watt elektrik harcıyor.

TrueNorth sistemi, 70 yıldır üretilen bilgisayarlardan farklı bir şekilde çalışacak ve bu açıdan devrim niteliğinde olacak. Günümüzde kullanılan bilgisayarlar beynin dil öğrenimi ve analitik düşünme özelliklerine sahip olan sol tarafı gibi çalışırken TrueNorth sistemi beynin sağ lobu gibi çalışarak daha çok örüntü tanıma ve entegre duyu süreçleri gibi özelliklere ve karmaşık bilişsel görevleri yerine getirebilme yeteneğine odaklanacak.

Düşük enerji tüketimi

‘Kafam çok karıştı, hiçbir şey anlamadım’ demek isteyenlere özel ek bilgi: TrueNorth çiplerde 5,4 milyar transistör bulunuyor ve bunlar 1 milyon dijital nöron ve 256 milyon elektrik sinapsi oluşturuyor. Süperbilgisayarda bu çiplerden 16 adet bulunacak. Bu da 16 milyon nöron ve 4 milyar sinaps anlamına geliyor. Saniyede 46 giga-sinaptik operasyon gerçekleştiren bilgisayar, 0,8 voltta sadece 70 miliwattlık enerji tüketecek. Bu düşük enerji tüketimini sağlayan şey ise sistemin daha önce hiç başvurulmamış yöntemleri kullanması.

Geleneksel bilgisayarlarda kullanılan Von Neumann mimarisinin tersine, TrueNorth sisteminde aynı rotadan aynı anda hem program yönergeleri hem de operasyon verileri iletilebilecek. Ayrıca TrueNorth işlemci her zaman açık olmak yerine sadece kullanılacağı zaman harekete geçeceği için ciddi bir enerji tasarrufu sağlayacak.

Amerikan Ulusal Nükleer Güvenlik Bürosu’nun (NNSA) İleri Simülasyon ve Hesaplama (ASC) programında kullanılmak üzere ABD Enerji Bakanlığı’nın hizmetine sunulacak olan süperbilgisayar burada makine öğrenimi uygulamaları ve derin öğrenme algoritmaları gibi alanlarda kullanılacak. Asıl amaç, özellikle ABD’nin nükleer silahlarını koruyan sistemlerdeki siber güvenliği artırabilmek.

IBM ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı işbirliği ile insan beyni gibi çalışabilen bir süper bilgisayar üretilecek. IBM'in TrueNorth adlı nörosinaptik çipleri üzerine kurulacak olan sistem geleneksel bilgisayarlardan çok farklı çalışacak. Sistemin en büyük özelliği çok karmaşık işlemleri çok düşük enerji tüketimi ile gerçekleştirebilmesi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği