Geçtiğimiz ay ABD istihbarat ajansları, ABD vatandaşlarının Çinli şirketlerin ürettiği telefonları kullanmaları konusundaki endişelerini dile getirmişti. CIA, FBI ve NSA yöneticileri, Senato’dan gelen bir komiteye, Huawei ve ZTE gibi Çinli markaların ürünlerinin Amerikanlar tarafından kullanılması taraftarı olmadığını bildirmişti.
Şimdi de Avustralya’da Çinli şirketlerin ürettiği uygulamalara karşı bir şüphe baş gösterdi. Ülkenin Savunma Bakanlığı’na bağlı birimlerde, WeChat adlı mesajlaşma uygulamasının kullanılmasının yasaklandığı belirtildi.
Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü Australian Financial Review gazetesine yaptığı bir açıklamada “Savunma Bakanlığı, sosyal medya uygulaması WeChat de dahil olmak üzere, izinsiz hiçbir yazılımın Savunma Bakanlığı’na ait cihazlarda kullanılmasına onay vermemektedir.” ifadelerini kullandı. Facebook’un ise sınırlı bir şekilde kullanımına izin verildiği ifade edildi.
Karar, ülkede artan Çinli casusluk eylemlerinin hemen ardından alındı ancak bu kararın sebebine dair net bir açıklama yapılmadı.
Geçtiğimiz Aralık ayında, Hindistan Savunma Bakanlığı da kendi silahlı kuvvetlerinin kullanmaması gereken 42 uygulamanın bulunduğu bir liste yayımlamıştı. WeChat bu listede de yer alıyordu. Hindistan’ın bu uygulamaları engellemek istemesinin sebebi, uygulamalarda casusluk yazılımı ya da zararlı yazılım bulunmasıydı. Indian Express’te yayımlanan bir yazıda “Bu uygulamaların askeri personelimiz tarafından kullanılması, veri güvenliği açısından sorun yaratabilir ve milli güvenliğimizi tehdit edebilir.” ifadelerine yer verildi.
WeChat 100 üzerinden 0 aldı
2016’da Amnesty International tarafından yayımlanan bir raporda WeChat ve Tencent’in ürettiği diğer uygulamalar, popüler mesajlaşma uygulamaları arasında mahremiyete en az önem veren uygulamalar arasında gösterilmişti. WeChat, uçtan uca şifreleme kullanmaması, tehlikeleri algılamadaki başarısızlığı ve ifade özgürlüğünü korumaması sebebiyle 100 üzerinden 0 puan aldı. Uygulama halen Çin’in en popüler uygulaması konumunda ve yakında ülkedeki elektronik kimlik sistemine entegre edilmesi planlanıyor.
Yorumunuz: