Avrupa Uzay Ajansı Ay’da maden arayacak

Avrupa Uzay Ajansı önümüzdeki 6 yıl içinde Ay'da madencilik yapmak için uzay aracı fırlatma hizmeti veren ArianeGroup ile anlaşma imzaladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avrupa Uzay Ajansı önümüzdeki 6 yıl içinde Ay’da madencilik yapmayı planlıyor. Ajans bu hedef için uzay aracı fırlatma hizmeti veren ArianeGroup (Airbus ve Safran’ın ortak girişimi) ile Pazartesi günü bir anlaşma imzaladı. Bir yıllık kontrat, şirkete regolit (Ay yüzeyindeki, içinde oksijen ve su bulunabilen toprak ve kaya parçaları) madenciliği yapma imkanı verecek. Bu toprak ve kayalar Ay’da kurulacak bir üssün inşası için kullanılabilir.

Bu görevde Ariane 64 fırlatma aracı kullanılacak. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) şimdiden ArianeGroup’a bu aracı geliştirmesi ve ilk uçuş denemesini 2020’de yapması talimatı verdi. Ay aracı ise Alman girişim PTScientists tarafından geliştirilecek. Adının açılımı ‘yarı zamanlı bilimciler’ olan bu grup Ay’a ilk mobil iletişim ağını kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Başka girişimler de var

Avrupa tabii ki Ay’da madencilik yapma planları yürüten ilk ülke değil. Çin ve Hindistan da Ay’dan ‘helyum-3’ adı verilen bir nükleer yakıt çıkarmak için çalışmalar yürütüyor. Helium-3 ile Ay’da nükleer enerji üretilebilir ve gelecekte uzay araçları yakıtını buradan alabilir.

Çin ilk uzay aracını bu ay Ay’ın Dünya’dan görünmeyen yüzüne indirdi. Çin’in amacı da Ay’da bir üs kurmak. Dünya’daki ticaret gerginliğine rağmen ABD (NASA) ve Çin bu alanda birlikte çalışıyor.

Kaynak: Fortune

Avrupa Uzay Ajansı önümüzdeki 6 yıl içinde Ay'da madencilik yapmayı planlıyor. Ajans bu hedef için uzay aracı fırlatma hizmeti veren ArianeGroup (Airbus ve Safran'ın ortak girişimi) ile Pazartesi günü bir anlaşma imzaladı. Bir yıllık kontrat, şirkete regolit (Ay yüzeyindeki, içinde oksijen ve su bulunabilen toprak ve kaya parçaları) madenciliği yapma imkanı verecek. Bu toprak ve kayalar Ay'da kurulacak bir üssün inşası için kullanılabilir. Ay'dan ayrıca Helyum-3 madeninin çıkarılabileceği ve bu madenin uzay aracı yakıtı olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği