Ansızın bir kafede karşılaşıp muhtemelen seveceğiniz ücretsiz dergiler

“Ben bunu çaktırmadan yanıma alsam kızan olur mu” diye düşündüren ücretsiz ve dopdolu dergiler, dergilerimiz.

Gün boyu telefonu elinden düşürmeyenlerden değilseniz ve yalnız gezmeyi sevenlerdenseniz, çoğu kafede ‘zaman geçirici’ olarak birbirinden renkli ücretsiz dergi sizi bekliyor demektir. Onlardan birkaçı:

Spesific, bir fotoğraf dergisi ama bildiğimiz “röportajların, ürün tanıtımlarının yer aldığı” dergilerden değil. Belirlenmiş 5-6 farklı konseptte ‘manipülasyon içermeyen’ fotoğraflar ve kısacık açıklamaları var. Genellikle o sayı için özel çekimler yapılıyor. Sayı demişken, takip ettiğim kadarıyla pek düzenli çıkmıyor. Evet, kendi fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz.

Fotoğraflar: Cem Şiroğlu.

Önceleri ücretli ve kuşe kağıtla çıkan Bant Mag (o günleri hatırlayan var mıdır?) boyutunu küçülttü ve ücretsiz oldu. Zaten görür görmez eve götüresiniz gelir. Sakin ve uzun röportajlar, farklı ellerden çıkan şahane çizimler, dosya konuları derken tam da ‘olması gerektiği’ gibi bir mecra. Müzik ve sinema ağırlıklı dergi, çevrimiçi olarak da okunabilir.

Yine Kadıköy dolaylarından bir dergi olan Karga Mecmua, bir ‘mekânın’ uzun soluklu projesi olarak da takdire şayan. Aylık çıkar, yine çevrimiçi olarak da okunabilir. Bugüne kadar 500’ün üzerinde insanın yazı ve çizi olarak bir şekilde emeği geçmiştir.

Zero İstanbul aslında kalıplı kalafatlı, dosyalı röportajlı bir yayın olarak ortaya çıkmıştı ama basılı versiyonu zamanla etkinlik rehberine dönüştü. Site kısmı ise yoğun denebilecek içeriğiyle İstanbul’un nabzını -farklı bir koldan- tutmaya devam ediyor.

Her yönüyle öncü bir dergi olan XOXO, kaliteli baskısı, şık tasarımı ve özenilmiş fotoğraflarıyla dikkat çekiyor. İlla tanımlamak gerekirse moda dergisi diyebilirim ama konu yelpazesi geniş sayılır. Uğraşılmış özel projeleriyle de pek çok markayla iş birliği yapar. Ekim 2017 itibarıyla yılda 2 sayı çıkmaya karar veren derginin Feed ve Some Men adında iki ücretsiz kardeşi daha var. Daha önce kargo ücreti karşılığı üye olunabilen XOXO artık o kadar da ücretsiz değil.

https://www.youtube.com/watch?v=s7tETO3b818

Based Istanbul, yine moda ve sanat ağırlıklı olarak ilham veren her konuyu bir araya getirme iddiasında, şık bir dergi.

Eskişehir merkezli ama pek çok şehirde bulunabilen Calling, düzensiz sayılabilecek aralıklarla ve farklı temalarla çıkıyor. Son sayının (23) teması çekirdek mesela. Sade tasarımı, illüstrasyonları ve geniş dosyalarıyla iyi bir ‘zaman geçirici’ olan derginin içeriğini çevrimiçi tarafta bulmak pek mümkün değil. Zaten künyesinde “internetin engin dehlizleri de dahil hiçbir yerde bulamayacağınız, el emeğiyle üretilmiş müstesna içerik” olarak tanımlıyor kendisini.

Box in a Box Idea aslında iyi bir markalı içerik örneği. Ersa Mobilya’nın sahibi olduğu dergi internet sitesinde de okunabiliyor ama sırf ferah tasarımı için bile görüldüğü yerde koyna sokulup eve götürülmeli. Koyna sokmak için biraz büyük tabii. Güzel röportaj, güzel çizim, güzel fotoğraf…

İstanbul Balat ve Sanayi Sitesi’nde hizmet veren restoranın aynı adlı dergisi Cooklife, tasarımıyla Kuzey Avrupalı dergilerin ‘cool’ havasını yansıtıyor. Yemeği açlıktan ölmemek için yiyen biri olarak, denk geldiğim yerde uzun uzun okuduğumu söyleyebilirim.

İstanbul’da yaşıyorsanız Postkolik’i en az bir kez görmüşsünüzdür zaten. Geniş dağıtım ağı ve düzenli baskı alışkanlığı olan dergi, tam anlamıyla popüler kültüre eğiliyor diyebiliriz. Aktif bir internet sitesi var, mobil uygulamaları da ücretsiz.

Tadı damakta kalanlar da var tabii. Portfolyo ağırlıklı Klok Mag de onlardan biriydi. 2012-2016 yılları arasında toplam 11 sayı yayımlandı. Bazı sayılarına Issuu.com’dan ulaşılabilir.

Yine tadı damakta kalan, alanının öncüsü sayılabilecek Base Post “analog blog” mottosuyla basılıp geniş sayılabilecek bir dağıtım ağıyla İstanbul’un pek çok mekanına giriyordu. Issuu.com’da 14 sayı bulmak mümkün.



Bir yanıt

Yorumunuz: