Ağız şapırtısından neden rahatsız oluruz?

Ağız şapırtısı, nefes alma ya da tırnağın tahtaya sürtmesi gibi seslerden rahatsız olmamızın aslında mizofoni adında bir rahatsızlıkla ilgisi var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ağız şapırtısı, nefes alma ya da tırnağın tahtaya sürtmesi gibi seslerden rahatsız olmamızın aslında mizofoni adında bir rahatsızlıkla ilgisi var. Kelime anlamı ‘sesten nefret etme’ olan bu rahatsızlık, bazı kişilerin belirli seslere dayanamamasına ve bir an önce o sesten uzaklaşma ya da o sesin kaynağını ortadan kaldırma ihtiyacı duymasına sebep oluyor.

Konu üzerine araştırma yapan ve kendisi de bir mizofoni hastası olan Olana Tansley-Hancock, hastaların rahatsız olduğu seslerin, beyinde savaş ya da kaç refleksini harekete geçirdiğini söylüyor. Kendisini nefes, yemek yeme ve hışırtının rahatsız ettiğini belirten Tansley-Hancock, daha önce çalıştığı yerlerde sürekli panik atak krizleri geçirdiğini belirtiyor. Genç kadın ayrıca sinema gibi insanların bir şeyler atıştırdığı yerlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığını ifade ediyor.

Araştırma yapıldı

Britanyalı araştırmacılar bu konuya bir açıklık getirmek için 20 mizofoni hastası ve 22 sağlıklı kişi üzerinde deney yaptı. Katılımcılar MRI makinesine bağlandıktan sonra üç farklı türde ses dinletildi: doğal sesler (yağmur sesi vs.), rahatsız edici sesler (çığlık vs.) ve hastaların etkilendiklerini söyledikleri sesler.

Araştırma sonucunda, mizofoni hastalarının ilk iki tür sese sıradan tepki verdikleri ancak etkilendiklerini söyledikleri sesleri duyunca beyinde duyuları, duygularla birleştiren insular lob adlı bölgenin aşırı aktif olduğu görüldü. Newcastle Üniversitesinden Dr. Sukhbinder Kumar, hastaların seslere verdiği tepkinin tiksinmeden ziyade öfke olduğunu belirtiyor.

Şimdilik bu hastalığın nasıl tedavi edilebileceğine dair bir yöntem geliştirilebilmiş değil. Hastalar kulak tıkacı gibi geçici çözümler kullanarak günlük yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Uzmanlar, düşük güçlü elektrik müdahalesi ile beynin aşırı aktif bölgesinin aktivitesini düzenleyebileceklerini belirtiyorlar.

Kaynak: BBC

Ağız şapırtısı, nefes alma ya da tırnağın tahtaya sürtmesi gibi seslerden rahatsız olmamızın aslında mizofoni adında bir rahatsızlıkla ilgisi var. Kelime anlamı 'sesten nefret etme' olan bu rahatsızlık, bazı kişilerin belirli seslere dayanamamasına ve bir an önce o sesten uzaklaşma ya da o sesin kaynağını ortadan kaldırma ihtiyacı duymasına sebep oluyor. Britanyalı bilimciler tarafından yapılan bir araştırmaya göre mizofoni hastalarında, beynin duyularla duyguları birleştiren insular lob bölgesi bu sesler duyulduğunda çok fazla çalışıyor ve sinirlenmeye sebep oluyor. Bu problemin hedefli elektrik müdahalesiyle çözülebileceği düşünülüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği