Ikea’nın kapalı alan tarım çözümü

Ikea’nın inovasyon laboratuvarı SPACE10, yeni tanıttığı kapalı alanda tarım fikri ile geleceğin gerçekten de ‘yeşil’ olacağını gösterdi.

Yayın tarihi:

Kategori:

Ikea’nın inovasyon laboratuvarı SPACE10, Londra Tasarım Festivali‘nde tanıttığı, kapalı alanda tarım fikri ile geleceğin gerçekten de ‘yeşil’ olacağını ortaya koydu. Doğu Londra’nın Shoreditch semtinde gerçekleştirilen festivalde, ‘lokal’ adı verilen ‘tarla’ların prototipi tanıtıldı.

‘Lokal’ hidroponik tarım sistemi kullanıyor. Bu sistem sayesinde ürünler, iklim kontrolü yapılan kutuların içinde, LED ışıklarının altında, toprak yerine besleyici bir suyun içinde büyüyor. Bu teknoloji ile sebzeler, normal metotlardan üç kat daha hızlı şekilde büyütülebiliyor. Zira kapalı alan tarımı yüzde 90 oranında daha az su gerektiriyor ve daha az atık oluşturuyor. Ayrıca toprağa ve güneş ışığına ihtiyaç duyulmadığı için yerden daha fazla tasarruf edilmiş oluyor.

Hidroponik salata

SPACE10 teknolojik gelişmeleri, iklim değişikliği ve yiyecek üretim sistemindeki yetersizliklerin yarattığı sorunlara bir çözüm olarak ortaya koyuyor. Modifiye LED ışıklar tüm yıl boyunca kapalı alanda ürün yetiştirilmesini mümkün kılıyor. Akıllı sensörler ise mahsülleri daha sağlıklı ve daha hızlı yetiştirmek için ölçümler, kontroller yapıyor.

Festivalde, Londralılara hidroponik sistemle yetiştirilmiş ürünlerden yapılan bir salata ikram edildi.
Kaynak: Design Boom


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir