3D baskıyla cam üretimi

Erimiş cam püskürten bir makine düşüncesi biraz korkunç olabilir ancak MIT araştırmacıları bu işlemi mükemmelleştirmek için çalışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Erimiş cam püskürten bir makine düşüncesi biraz korkunç olabilir ancak MIT araştırmacıları bu işlemi mükemmelleştirmek için çalışıyor. 3D Printing and Additive Manufacturing (Üç boyutlu baskı ve eklemeli üretim) dergisinde yayımlanan bir yazıda, araştırmacılar Chikara Inamura, Michael Stern, Daniel Lizardo, Peter Houk ve Neri Oxman, 3D yazdırılmış cam ile çalışan bir sistemin sıcak malzeme ve son ürün üzerinde daha fazla kontrol imkanı sağladığını anlatıyor.

G3DP2 adını verdikleri yeni eklemeli üretim platformu, dijital olarak entegre edilmiş üç bölümlü ısı kontrol sistemini, dört eksenli hareket kontrol sistemi ile birleştirerek endüstriyel ölçekte üretim kapasitesine sahip, geliştirilmiş üretim hızı ve güvenilirlik sunan bir sistem. G3DP2 aynı zamanda ürün isabeti ve tekrar edilebilirlik gibi, daha önce cam işlemede erişilemeyen özellikleri de sunuyor.

Nasıl çalışıyor?

Sistem erimiş cam için kapalı ve ısıtılmış bir kutu kullanıyor. Termal olarak kontrol edilen bir diğer kutuya da istenen nesne yazdırılıyor. Hareket edebilen bir levha nesneyi gitgide daha aşağıya indiriyor. Böylece makine nesnenin üzerine yazdırmaya devam edebiliyor. Sistem net cam yapılar üretebilmesi bakımından ilginç Bu yapılar dekorasyon ya da inşa amacıyla kullanılabilir. Araştırmacılar cam püskürtme sistemini kontrol edebilmek için özel bir çaba gösteriyor. Böylece sistem soğuyor ve yapısal problemler oluşmadan kristalleşiyor.

Araştırmacılar, “Gelecekte bu eklemeli üretim teknolojisinin avantajları kullanılarak, camın şeffaflık, dayanıklılık ve kimyasal kararlılık gibi özellikleri sayesinde yeni arketipler ya da çok fonksiyonlu yapı taşları üretilebilir.” diyor.

Kaynak: TechCrunch

MIT araştırmacılarının G3DP2 adını verdikleri yeni eklemeli üretim platformu, ısıtılmış camdan 3D baskı yöntemiyle şeffaf ürünler elde edebiliyor. Baskı sonrası soğutulan cam yapı bozuklukları oluşmadan kristalleştiği için ortaya şeffaf bir ürün çıkıyor. Dijital olarak tasarlanan bu ürünler dekorasyon amacıyla ya da yapı taşı olarak kullanılabiliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği