Zihin kontrollü protez kol satışa hazır

DARPA ve Dean Kamen tarafından geliştirilen beyin kontrollü protez kol LUKE iki yıllık çalışmanın ardından satışa hazır hale getirildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

DEKA‘nın 2 yıl önce FDA‘den onay aldığı protez kol projesi sonunda satışa hazır hale geldi. Segway‘in mucidi Dean Kamen ve DARPA‘nın birlikte geliştirdiği LUKE adındaki protez kol, beyinden gönderilen sinyaller ile hareket ettiriliyor. Kolun adı Star Wars serisinde kolunu kaybeden ve mekanik bir kol kullanmaya başlayan Luke Skywalker‘dan esinlenilerek konulmuş.

LUKE, diğer protez kolların yapamadığı pek çok görevi yerine getirebiliyor. Kullanıcılar  LUKE ile başının üstüne doğru uzanabiliyor, ağır nesneleri yerden kaldırabiliyor ve nesnenin özelliğine göre sert ya da nazik bir tutuşla nesneye zarar vermeden taşımayı sağlıyor.

Cihazın çift yönlü iletişim sistemi sayesinde kullanıcının beyninden giden sinyaller ile gerçekleştirilen eylemlerin geri bildirimi de yine kullanıcının beynine aktarılıyor. Böylece kullanıcı gerçekten nasıl bir nesne ile etkileşime girdiğini nesneye bakmadan bile algılayabiliyor. Yani gerçek kolların yaptığından farksız olarak çalışıyor. Bu durum pek çokları tarafından LUKE’a zihin gücüyle kontrol edilen kol denmesine yol açıyor.

İhtiyaca göre tasarlandı

100’den fazla engelli katılımcı ile birlikte gerçekleştirilen testlerde, kolunu kaybetmiş bireylerin bir protez koldan ne beklediği hakkında fikir sahibi olduklarını ifade eden Kamen “Dünyada şimdiye dek geliştirilmiş en ileri tasarıma sahip FDA onaylı kol protezini ürettik” diyor. Cihaz DEKA’nın Mobius Bionics markası tarafından satışa sunulacak.

LUKE oldukça gelişmiş olmasına rağmen alanında tek değil. 2014’te İsveçli araştırmacılar osseointegrasyon adı verilen tekniği kullanarak üstün teknolojili bir protezi kişinin vücuduna yerleştirmeyi başardıklarını açıklamıştı. Bu yöntem cihazı kullanıcının kemiğine bağlayarak kaslar ve sinirlerin cihazla daha direkt bir ilişki içerisinde çalışmasını sağlıyor.

LUKE’un fiyatına dair net bir açıklama yapılmadı ancak cihazı satın almak isteyenlerin on binlerce doları gözden çıkarması gerekecek. Cihazın bilekten, dirsekten ve omuzdan olmak üzere üç farklı modeli bulunuyor ve fiyatlar da buna göre değişiklik gösterecektir. Öte yandan, 3D yazıcıyla geliştirilen bazı protez kollar, çok daha düşük yeteneklere sahip olsa da sadece 50 dolara imal edilebiliyor.

protez

Kolunu kaybetmiş kişiler için DARPA ve Dean Kamen tarafından geliştirilen ve beyinden gönderilen sinyaller ile kontrol edilebilen protez kol LUKE yakında satışa sunulacak. Diğer protez kolların yapamadığı pek çok işlemi gerçekleştirebilen kol sayesinde kolunu kaybedenler gerçek kol kullanır gibi protez kollarını kullanabilecek. Cihazın fiyatı ile ilgili bir açıklama yapılmadı ancak bu tarz teknolojilerin onbinlerce dolara satıldığı biliniyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği