“YouTube izleyicileri aşırılığa itiyor.”

YouTube'un algoritması vasıtasıyla kullanıcıları giderek daha aşırıya kaçan içeriklere yönlendirdiğine dair iddialar var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

YouTube’da siyasi bir konuyu aratın; o konu hakkında giderek daha fazla aşırılık içeren, yanıltıcı veya tamamen yanlış içeriklere denk gelmeniz mümkün. Eğer sol görüşlü konularla ilgileniyorsanız, sitenin algoritması sizi sol görüşle ilgili komplo teorilerine yönlendirecek. Aynısı muhafazakar eğilimli konulardaki aramalar için de geçerli.

En azından iletişim araştırmacısı Zeynep Tüfekçi‘nin New York Times‘ta yayımlanan resmi olmayan deneyinin ardından vardığı sonuç bu. Tüfekçi’nin yaptığı deney bilimsel değildi ancak geçtiğimiz ay bir Wall Street Journal araştırması eski bir YouTube mühendisinin yardımıyla benzer sonuçlara ulaşmayı başardı.

Buradaki asıl sorun, insan doğası ile YouTube’un iş modelinin kesişimiyle ilgili gibi görünüyor. Tıpkı Facebook, Twitter ve televizyon gibi YouTube da reklamlardan, dolayısıyla seyircilerin dikkatinden, para kazanıyor. Tüfekçi’ye göre, “YouTube’un algoritması, izleyicilerin başta izledikleri içerikten daha fazla aşırılık barındıran içeriklere doğru ilerlediği sonucuna varmış gibi görünüyor.” Ancak, tıpkı yayıncıdan ziyade nötr ‘platformlar’ olarak görülmek isteyen Facebook ve Twitter gibi, YouTube da içeriğinden bir televizyon yayıncısının içeriğinden sorumlu olduğu şekilde sorumlu değil.

YouTube’un üst kuruluşu Google, web arama sonuçlarını sağlarken içeriklerin güvenilirliğini ölçüp tartarak ana akım haber sitelerine öncelik veriyor. YouTube hiçbir içeriği bu kadar açık şekilde öne çıkarmayı seçmiyor. Wall Street Journal‘a açıklama yapan YouTube, sıcak gelişmelerle ilgili haberler, yazılı haberlere kıyasla, daha küçük bir yer kapladığı için işinin Google’dan daha zor olduğunu söyledi.

YouTube tabii ki siyasi bölünmeye sebep olmuyor. Böyle olduğunu iddia etmek seçimlerde hile yapmak ya da seçilmiş yetkililerin aşırılıklara daha fazla hitap etmesini sağlayan siyasi kara paranın artışı gibi daha uzun vadeli trendleri göz ardı etmek anlamına gelir. Ancak YouTube ve diğer dijital platformlar bu sorunları kötüleştirip hızlandırıyor olabilir.

Kaynak: Fortune

YouTube'da siyasi bir konuyu aratın; o konu hakkında giderek daha fazla aşırılık içeren, yanıltıcı veya tamamen yanlış içeriklere denk gelmeniz mümkün. Eğer sol görüşlü konularla ilgileniyorsanız, sitenin algoritması sizi sol görüşle ilgili komplo teorilerine yönlendirecek. Aynısı muhafazakar eğilimli konulardaki aramalar için de geçerli. En azından iletişim araştırmacısı Zeynep Tüfekçi, yaptığı resmi olmayan araştırmayla bu sonuca vardı. Eski bir YouTube mühendisinin yardımıyla yapılan başka bir araştırma da benzer sonuçlara ulaştı. Ancak YouTube'un tek başına siyasi bölünmeye neden olduğunu iddia etmek seçimlerde yapılan hileleri ya da seçilen yetkililerin aşırılıklara hitap etmesini sağlayan siyasi kara paranın artışı gibi daha uzun vadeli trendleri göz ardı etmek olur.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği