Yoğun trafik Alzheimer hastası yapıyor

Son yapılan bir araştırmaya göre trafiğin yoğun olduğu yere yakın kişilerin Alzheimer'a yakalanma riski yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapılan bir araştırmaya göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yoğun trafiğe yakın yaşayanların Alzheimer olma riski artıyor.[/inlinetweet] Çalışma, yoğun duman solunumu sebebiyle zarar gören sinirlerin dışında Alzheimer’a yakalanan kişilerin yüzde 10‘unun yoğun trafikle ilişkili olduğunu öngörüyor.

Çalışmayı yürüten Bilimci Hong Chen ‘kentleşme ve nüfus artışının birçok alanda trafik yarattığını ve trafik maruziyetinin de Alzheimer’ı tetiklediği belirtiyor. Ayrıca trafiğe yakın yaşayanların bunun haricinde başka büyük sağlık problemleri yaşaması da söz konusu.

Yakın zamanlardaki çalışmalar hava kirliliği ile trafik gürültüsünün beynin bağ dokusu ‘beyaz maddeyi’ ve idrak kabiliyetini azalttığını; ayrıca havadaki manyetik partiküllerin beyne bir şekilde ulaştıklarını ortaya koymuştu. İngiliz medikal yayını The Lancet’te yayınlanan son çalışma ise trafik arterlerine yakın olan kişilerden yüzde 12’sinin Alzheimer’a yakalandığını belirtiliyor. 10 yıldan fazla süren ve 6,6 milyon insanın incelenmesiyle ortaya koyulan çalışma inşa edilen kentsel çevredeki sağlıksız yaşama koşulları veya trafikte solunan havanın, bunamanın yanı sıra solunum ve kalp problemlerini tetiklediğini ortaya koyuyor.

Bilimciler ne diyor?

Yaşlı psikolojisi üzerine çalışan Profesör Rob Howard çalışmanın şehirlerimizi neden temizlememiz gerektiğini gösterdiğini söyledi. Sinir Bilimci Profesör John Hardy ise çalışmanın karışık olduğunu ama neden trafiğe yakın yerlerde yaşamamamız gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Çalışma Kanada’nın Ontario eyaletinde 2001-2012 yılları arasında, 20-85 arasındaki bir yaş grubuyla yapıldı. Kohortların medikal raporları ve posta kodları sayesinde yıllar içinde kimlerin Parkinson, Alzheimer veya MS’e yakalandığı takip edildi. Çalışma boyunca 243 bin kişi Alzheimer’a, 31 bin 500 kişi Parkinson’a ve 9 bin 250 kişi MS’e yakalandı. Parkinson ve MS için trafiğe yakın olmanın hastalığın görülmesiyle herhangi bağlantısı olduğu bulunamazken, bunun Alzheimer’a yakalanan kişiler arasında ortak bir özellik olduğu keşfedildi.

Buna göre hastalığa yakalanma riski, kalabalık bir yola 50 metreye kadar yakın olan kişilerde yüzde 7, 51-100 metre uzaklıkta olan kişilerde yüzde 4, 101-200 metre uzaklıkta olan kişilerde ise yüzde 2 oranında artıyor. En yüksek oran ise yüzde 12 ile 50 metreye kadar yakın olup çalışmanın sürdüğü süre zarfında taşınmamış olanlara ait. Çalışmada eğitim, mali durum gibi sosyal kriterler dikkate alınsa da bununla ilgili bir çıkarımda bulunulmadı. Bilimci Ray Copes bunun şehir planlamada bir kriter olması gerektiğini söyledi.

Kaynak: The Guardian

Kanada'nın Ontario eyaletinde 2001-2012 yılları arasında, 20-85 arasındaki bir yaş grubuyla yapılan çalışma, trafiğin yoğun olduğu yere yakın kişilerin Alzheimer'a yakalanma riskinin artığını ortaya koydu. Çalışma, yoğun duman solunumu sebebiyle zarar gören sinirlerin dışında Alzheimer'a yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 10'unun yoğun trafikle ilişkili olduğunu gösteriyor. Çalışma grubunun medikal raporları ve posta kodları sayesinde yıllar içinde kimlerin Parkinson, Alzheimer veya MS'e yakalandığı takip edildi. Çalışma boyunca 243 bin kişi Alzheimer'a, 31 bin 500 kişi Parkinson'a ve 9 bin 250 kişi MS'e yakalandı. Trafiğiyle bıktıran şehirlerin şakası!

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği