Yeni silah: elektromanyetik top

ABD ordusu ateşleme için barut ya da kimyasal yerine elektromanyetik alan kullanan elektromanyetik top teknolojisini savaş gemilerinde kullanılacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD ordusu uzun süredir elektromanyetik top (railgun) fikri üzerinde duruyordu. Bu silahlar ateşleme için barut ya da kimyasal patlayıcılar değil, elektromanyetik alanları kullanıyor. Uzunca bir süre sadece bilim kurgu eserlerinde gördüğümüz bu teknoloji artık kullanıma hazır hale gelmiş durumda.

Günümüzde geliştirilen elektromanyetik toplar şu konseptle çalışıyor: Namlunun her iki yanında elektrik akımı yükleri bulunuyor. Bu yükler topları inanılmaz hızlarda fırlatabilen manyetik alanları oluşturuyor.

Ayrıca ateşlendiği andan itibaren hız kaybeden geleneksel toplara nazaran, elektromanyetik toplar namludan çıkana kadar hızlanmaya devam ediyor. 10 metre civarındaki namlu boyunca hız kazanan top, namludan çıktığı anda saatte 7.000 km hıza ulaşabiliyor. (Neredeyse saniyede 2 km)

Aşırı yüksek hız aşırı yüksek tahribata neden oluyor. Elektromanyetik top hedefleri anında yok edebiliyor. ABD ordusu bu teknolojiyi tanklara, hava araçlarına, gemilere, terörist kamplarına hatta diğer füzelere karşı kullanmayı planlıyor.

Aslında elektromanyetik top askeriye için yeni bir çalışma alanı değil. Eski ABD başkanlarından Ronald Reagan‘ın Stratejik Savunma Girişimi elektromanyetik topları nükleer füzeleri düşürmek için kullanmayı planlamıştı. Bu planlar 1980’lerin teknolojisiyle gerçekleştirilemedi ama şu anda hayata geçirmek mümkün.

Savaş gemileri geri dönüyor

Elektromanyetik topların ilk kullanılacağı platformlar tahmin edileceği üzere savaş gemileri ve destroyerler olacak. 25 megawatt’lık bir santral ve geniş bir kapasitör bankı na ihtiyaç duyan silah, yüksek güç gereksinimi sebebiyle sadece gemilerde kullanılabilecek. En büyük aday, 78 megawatt’lık entegre güç sistemiyle DDG 1000 Zumwalt sınıfı destroyerler olarak görünüyor.

ABD deniz kuvvetleri İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, savaş gemilerinin çoğunu, barutlu silahların sınırlı menzili ve isabet oranı sebebiyle emekliye ayırmıştı. Füzeler ve jet uçakları, gemilerin menzilini artırdıkları için Soğuk Savaş döneminin tercih edilen silahları haline gelmişti. Elektromanyetik toplar ile savaş gemileri artık geri gelebilir.

ABD deniz kuvvetlerinin şu anda kullandığı 6 inçlik (15,25 cm) silahlar 24 km menzile ulaşabiliyor. İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan 16 inçlik (40 cm) silahlar 38 km menzile sahipti. Elektromanyetik top ise 201 kilometrelik bir menzile sahip.

6 inçlik Deniz Kuvvetleri silahları elektromanyetik top teknolojisi ile donatıldığında menzilleri 61 kilometreye çıkacak. Kara ordusu tarafından kullanılan 155 mm havan toplarının menzili de bu teknoloji ile artırılabilecek.

ONR 32MJ electromagnetic railgun (EMRG)

ABD ordusu 1980'lerden bu yana üzerinde çalışılan elektromanyetik top (railgun) teknolojisini sonunda hayata geçiriyor. 25 megawattlık enerji ile mermiyi saatte 7000 km hızla 201 km uzağa atabilen bu silah sayesinde ABD deniz kuvvetleri İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yeniden savaş gemilerini kullanabilecek. Elektromanyetik toplarla, tanklardan terörist kamplarına kadar her türlü hedefin vurulabileceği belirtiliyor.

1 Yorum

  • 90 ‘lı yıllarda “kıyamet topu” olarak bahsi geçen bu silaha Saddam Hüseyin in sahip olduğu söylenirdi. Konu o yıllarda Tübitak Bilim Teknik dergisinin bir sayısına misafir olmuştu

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği