Yapay zeka epilepsi nöbetlerini önceden tespit edebiliyor

Melbourne Üniversitesi tarafından geliştirilen bir teknoloji, yüzde 69 doğruluk payıyla hastaların epilepsi nöbetini önceden tahmin edebildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Araştırmacılar, beyinden ilham alınarak tasarlanan bir işlemci kullanarak eski hasta verilerinden alınan beyin sinyallerini analiz edip ortalama yüzde 69 doğruluk payıyla hastaların epilepsi nöbetini önceden tahmin edebildiklerini açıkladı.

Dünya genelinde her üç epilepsi hastasından biri, ilaç tedavisi veya başka yöntemlerle yeteri kadar kontrol edilemeyen ve önceden tahmin edilemeyen epilepsi nöbetleriyle yaşamak durumunda. Bu gelişme, epilepsi hastalığı olan kişilerin epilepsi nöbetini önceden tahmin etmesine imkan sağlayabilir.

65 milyon insana fayda sağlayabilir

Melbourne’deki St. Vincent Hastanesi’nde Nöroloji Başkanı Mark Cook, “Bu gelişme, dünya genelindeki 65 milyon insanın ve 250 binden fazla Avustralyalının hayat standartlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Epilepsi insanı elden ayaktan düşürebilecek nörolojik bir rahatsızlık. Kimi zaman ehliyet almak veya yüzmek gibi basit etkinlikleri bile engelleyebilen bir hastalıktan bahsediyoruz.” diyor.

Melbourne Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı David Grayden, “Hastaların kafatasındaki elektrotlardan alınan EEG (elektroensefalografi) veri setlerini kullanan yeni teknoloji, hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre şekillenme özelliğine sahip. Hastanın kafatasından veri toplayıp derin öğrenme ve yapay zekayla birleştirerek kendi kendini eğitebilen bir sistem geliştirmiş oluyoruz. Sistem, kişiye özel gelişen nöbetlere işaret eden beyin sinyallerini öğrenebiliyor.” diyor.

Gelecekte giyilebilir teknolojilerde kullanılabilir

Araştırma henüz sadece çok güçlü bilgisayarlarda denenmiş olsa da ileride gerçek zamanlı, giyilebilir bir hasta uyarı sistemi üretilmesi mümkün görünüyor. Cook, “Epilepsi nöbetini hastaya özel şekilde tahmin edebilen bir yöntem geliştirmek araştırmanın en karmaşık kısmını oluşturuyordu. Bunun en önemli sebebi, epilepsinin her hastada farklı şekilde kendini göstermesi. Geliştirilen teknolojiyi hayata geçirmek için daha fazla araştırma yapmamız gerekiyor fakat bu zamana kadar elde edilen sonuçların gelecek vaat ettiğini söylemek mümkün.” diyor.

Kaynak: Futurity

Melbourne Üniversitesi tarafından geliştirilen bir teknoloji, yüzde 69 doğruluk payıyla hastaların epilepsi nöbetini önceden tahmin edebildi. Melbourne Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı David Grayden, "Hastaların kafatasındaki elektrotlardan alınan EEG (elektroensefalografi) veri setlerini kullanan yeni teknoloji, hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre şekillenme özelliğine sahip. Hastanın kafatasından veri toplayıp derin öğrenme ve yapay zekayla birleştirerek kendi kendini eğitebilen bir sistem geliştirmiş oluyoruz. Sistem, kişiye özel gelişen nöbetlere işaret eden beyin sinyallerini öğrenebiliyor." diyor. Araştırma henüz sadece çok güçlü bilgisayarlarda denenmiş olsa da ileride gerçek zamanlı, giyilebilir bir hasta uyarı sistemi üretilmesi mümkün görünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği