Yapay pankreas diyabet hastalarına umut olabilir

Yapay pankreasın diyabet hastalarına büyük fayda sağladığını gösteren bir araştırma yapıldı.

Yapay pankreasın etkililiğine odaklanan yeni bir araştırma, bu cihazın kan şekeri sürekli olarak takip edilmesi gereken diyabet hastaları için çok büyük bir gelişme olduğunu öne sürüyor.

Yapay pankreas, hastanın kan şekerini takip ederek gerekli hormonları vücuda veren bir kapalı kontrol sistemi şeklinde tanımlanabilir.

Selanik’teki Aristoteles Üniversitesi’nde çalışan bilimciler, binden fazla gönüllünün denediği iki çeşit yapay pankreasın etkililiğini ve güvenliğini araştıran 41 çalışmayı inceledi. Sonuç olarak; yapay pankreas kullanan gönüllülerin sağlıklı kan şekeri seviyelerinin yüzde 10 oranında daha uzun süre korunduğu görüldü.

Kan şekeri seviyelerini dakikası dakikasına gözlemlemeyi mümkün kılan modern teknoloji, diyabet hastalarına birçok açıdan yardımcı olsa da bugünkü araçlar halen önemli kararlar alınması açısından insanlara bağımlı durumda. Yapay pankreas teknolojisini bu kadar yenilikçi kılan da bu. Hastanın kan şekeri seviyelerine bakarak hangi hormondan ne kadar verileceğini belirleyen algoritmalara sahip yapay pankreas, karar verme süreci yükünü insanların üzerinden almış oluyor. Yapay pankreas gerçek bir pankreas kadar işlevsel olmasa da diyabet hastalarının geceyi bir miktar daha rahat geçirmesini sağlıyor. Çünkü diyabetin korkunç sonuçlarından biri de (özellikle genç insanlar için), uykudayken ölme riski. Bunun sebebi ise kritik ölçüde azalan kan şekeri seviyelerinin tespit edilememesi. Dolayısıyla, diyabetle mücadele eden kişilerin yapay pankreas teknolojisine bu kadar umut bağlaması tesadüf değil.

Daha çok araştırma yapmak gerek

Ancak araştırmacılar yapay pankreasla ilgili daha fazla çalışma yapılmasını talep ediyor. Mesela incelenen araştırmalar arasında hiç beş yaşından küçük diyabet hastalarına odaklanan çalışma yoktu. Değerlendirilen araştırmaların dörtte üçü ise sadece bir hafta uzunluğundaki araştırmalardı. Bu da yapay pankreasın uzun süreli etkileri hakkında bilgi edinmeyi engelliyor. Sonuç olarak yapay pankreas teknolojisinin kesin olarak faydalı olduğunu kanıtlaması için biraz daha zamana ihtiyacımız var.

Yapılan araştırma British Medical Journal‘da yayımlandı.

Kaynak: Science Alert


5 yanıt

  1. Neslihan Öncül avatarı
    Neslihan Öncül

    Çok uzun zamandır ilk kez bu kadar yanıltıcı bir yazınızı okumanın üzüntüsünü yaşıyorum.
    1. Sanki sadece Selanik’teki Aristoteles Üniversitesi bu konuda çalışıyor gibi yazmışsınız, Bu kesinlikle doğru değil,
    2. Yapay pankreasın ilk adımı ABD’de onay aldı ve kullanımı başladı. Siz sadece tek bir makale üzerinden başka gelişmelere bakmadan bu kadar hassas bir konuyu ele alıyorsunuz.
    3. En önemlisi genç hastalar için uykuda ölme riski ifadeniz tamamen yanıltıcı ve medyanın esiri olduğu panik yaratmaya yarayan türden bir ifade. üstelik gerçek bile değil. sadece çevirisin yaptım deyip sıyrılabileceğinizi bir şey yok ortada; araştıramıyorsanız burada yazmayın lütfen.

  2. Ayşe avatarı
    Ayşe

    Uykuda ölmek nedir yaa bu ne saçmalık 😈 diyabetlilerin üzerinden rand yapıp korkulacak duruma düşürmeniz saçmalık

  3. İsmail Gültekin avatarı
    İsmail Gültekin

    Benim bir molekül buluşum var. Araştırmak için olanaklarım kısıtlı.Koçak Farma CEO’su Hakan Koçak beyefendiye müracaat etmeme rağmen erişim olanağı ve şahsıma bir geriye dönüş olmadı. Ciddi olmadığını düşünmüşlerdir sanıyorum. Ben onların medyadaki demeçleri doğrultusunda ‘Türk milli ilacı’ keşfederek yurdumu da dünyada iddialı kılma düşüncesindeydim. Belki bir 10.köy bulabilirim diye yazdım. Saygı ve sevgilerimle. 25.04.2016

  4. İsmail avatarı
    İsmail

    10.köyü henüz bulamadım. Biyoteknolojik ilaç olacağına kesine yakın ihtimalle inandığım ve milli molekül olabilecek keşifim hala bir risk sermayesi arayışında. Sevgiyle kalın kardeşlerim. İsmail Gültekin 27.12.2018

Yorumunuz: