Günlük hayatta doğru olduğunu sandığımız birçok konu yanlış çıkabiliyor. Mesela tıraş olmak gerçekten tüyleri kalınlaştırır mı? Aslında hayır. Tıraş olunca tüylerin dibi daha sert göründüğünden tüylerin arttığını zannederiz. Örneğin; derimiz suda fazla kaldığı için buruşuyor zannederiz ama aslında öyle değil. Cildimiz ıslanınca sinir sistemimiz damar büzülmesini harekete geçirir. Bu yüzden de derimiz buruşur. İşte yanlış bildiğimiz 30 konu ve gerçekler:
Dört tane tat alma duyumuz var
Tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatların yanı sıra dilimizde ‘umami’ adı verilen tuzlu ve ete benzeyen tatları algılayabilen bir tat tomurcuğu var.
Yemek yedikten sonra yüzmek zararlı
Yemek yedikten kısa süre sonra yüzmek vücudumuza kramp girme ihtimalini arttırmaz. Fakat alkol tüketme ve boğulma arasında bağlantı vardır.
Günde 8 bardak su içilmeli
Herkesin günde 8 bardak su tüketmesine gerek yok. İçilmesi gereken su miktarı kiloya, günlük aktiviteye, giyilen kıyafetlere, sıcaklığa ve neme bağlıdır. Ayrıca vücudumuz yiyeceklerden de su alır.
Yutulan sakızın sindirilmesi yıllar alır
Sakızlar genellikle sindirilmez. Diğer maddelerin geçtiği hızda sindirim sisteminden geçebilirler.
Parmak kıtlatmak zararlı
Parmak kıtlatmak kireçlenmeye veya başka bir soruna neden olmaz. Kıtlama sesi, eklemler hareket ettiğinde oluşan gaz baloncuğundan çıkar.
Veganlar protein eksikliği yaşar
Vegan ya da vejetaryen beslenme biçimiyle de yeterince protein almak mümkündür. Fakat B12 takviyesi gerekli olabilir.
Seks spor performansını kötü etkiler
Spor etkinliği yapılacağı bir gün seks yapmanın spor performansını kötü etkilediğine dair herhangi bir dayanak yok. Aksine seks testesteronu arttırır bu da spor için faydalı olabilir.
İnsanların beş duyusu vardır
Görme, koklama, tat alma, dokunma ve işitme duyularının yanı sıra insanlar denge, ivme, duruş, acı, sıcaklık, basınç ve susama gibi en az 20 tane daha duyuya sahip.
Öldükten sonra tüyler ve tırnaklar uzamaya devam eder
İnsan öldükten sonra saçları ve tırnakları uzamaya devam etmez. Cilt kuruduğu ve saç ile tırnak diplerin itibaren çekmeye başladığı için bize uzuyormuş gibi gelir.
Pas tetanosa sebep olur
Tetanos bakterisini (Clostridium tetani) barındıran şeyler metalin paslanmasına sebep olduğu için pasın tetanosa sebep olduğu zannedilir.
Damarlarımız mavi renktir
Kana kırmızı rengini hemoglobin verir. Oksijen taşımayan kan koyu kırmızı bir renge sahipken oksijen taşıyan kan vişne kırmızısıdır. Damarlarımız derimizin renginden dolayı maviymiş gibi görünür.
Baharatlı yiyecekler ülsere sebep olur
Baharatlı yiyeceklerin ya da kahvenin sağlıklı insanlarda ülsere sebep olduğuna dair bir kanıt bulunmamıştır.
‘Fil mezarları’
Ölüm vakti yaklaşan yaşlı filler birlikte yaşadıkları grubu bırakıp ‘fil mezarlığı’ olarak bilinen yerlere doğru gitmezler.
Yarasalar kördür
Yarasalar kör değildir. Yarasa türlerinin yaklaşık yüzde 70’i hareket etmek için ekolokasyon kullansa da bütün yarasa türlerinin gözleri ve görme yetisi vardır.
Deve kuşları saklanmak için kafalarını kuma gömer
Deve kuşları düşmanlarından gizlenmek için kafalarını kuma gömmez. Bu yanlış anlama muhtemelen Romalı ünlü düşünür Büyük Plinius‘tan kaynaklanıyor. Büyük Plinius bir kitabında deve kuşları için “kafalarını ve boyunlarını kuma sakladıklarında bütün vücutlarının gizlendiğini sanıyorlar.” yazar. Tarihçiler, bu cümlenin deve kuşlarıyla ilgili yanlış bir mite sebep olduğunu düşünür. Deve kuşları beslenirken bazen kum ve çakıl taşı yerler. Sert taşlar yedikleri besinleri öğütmelerine yardımcı olur. Uzaktan bakıldığında da başlarını kuma gömmüş gibi görünürler.
Aynı yere iki kez yıldırım düşmez
Aynı yere iki kez yıldırım düşmeyeceği en yaygın batıl inançlardan biri. New York City’deki Empire State Binası’na yılda yaklaşık 100 kez yıldırım düşer.
Mevsimlerin oluşumu
Mevsimler Dünya’nın yaz aylarında Güneş’e yaklaşıp kış aylarında uzaklaşmasıyla oluşmaz. Mevsimlerin oluşma sebebi Dünya’nın 23,4 derecelik eksen eğikliğidir.
“Maymundan geldik”
İnsanlar, yaşayan herhangi bir şempanze türünden gelmedi. İnsanlar ve şempanzeler, yaklaşık 8 milyon yıl önce yaşayan şempanze-insan son ortak atasından (CHLCA) evrildi.
Dünya’nın ilk süper kıtası Pangea
Dünyanın ilk süper kıtası Pangea değildi. İlk süper kıta 3,6 milyar yıl önce var olan Vaalbara idi.
Herkes ve her şey ölür
Yeryüzünde var olan çoğu tür ölse de Turritopsis dohrnii (‘Ölümsüz Denizanası‘) gençlik ve yaşlılık dönemleri arasında sonsuza kadar gidip gelebilir.
Boynuzlu miğferli Vikingler
Vikinglerin boynuzlu miğferler taktığına dair herhangi bir kanıt yok. Bu inanış Alman besteci Richard Wagner’in Nibelung Yüzüğü (Der Ring des Nibelungen) adlı operasından kaynaklanıyor.
Bekaret kemeri Orta Çağ’da üretildi
Modern tarihçiler bekaret kemerinin Orta Çağ’da icat edildiğine dair herhangi bir kanıt bulamadı. Çoğu bekaret kemerinin mastürbasyonu engellemek için 20. yüzyılda üretildiği anlaşıldı.
Kolomb Amerika’yı keşfetti
Kristof Kolomb, bugün Amerika Birleşik Devletleri’ni oluşturan bölgeye hiçbir zaman ulaşmadı. Kolomb’un ulaştığı yerlerin çoğu Karayipler’deki sahillerdi.
“Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler”
Marie Antoinette‘in açlık çeken halk için “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” dediğine dair herhangi bir kanıt yok. Bu ifade ilk kez Jean-Jacques Rousseau tarafından İtiraflar (Confessions) adlı kitapta kullanılmıştır.
Salem cadı mahkemelerinde yakılanlar
Salem cadı mahkemelerinde kimse yakılmamıştır. Suçlanan masumlardan 15’i hapiste ölmüş, 19’u asılarak idam edilmiş bir tanesi de ezilerek öldürülmüştür.
Napolyon kısa boyluydu
Napolyon‘un boyu yaklaşık 1.70 idi. Yani yaşadığı dönemdeki Fransız erkeklerinin ortalamasından daha uzundu. ‘Küçük Napolyon’ takma adı sevgi göstergesi olarak verilmiştir.
İşaret dili tektir
Uluslararası İşaret Dili’ni saymazsak, her ülke kendine ait işaret diline sahiptir. Hatta bazı ülkelerde birden fazla işaret dili vardır.
Güneş sarı renktir
Güneş’in rengi aslında beyazdır fakat atmosferik saçılmadan dolayı Güneş’in rengi sarı, kırmızı, turuncu hatta morumsu görünebilir.
Kurbağalar siğile sebep olur
Kurbağalardan ya da diğer hayvanlardan insanlara siğil bulaşması mümkün değil. Kurbağaların üstünde gördüğümüz kabartılar siğil değildir. İnsan siğiline papilloma virüsü sebep olur.
Şekerli gıdalar çocukları hiperaktif yapıyor
Yapılan araştırmalar, şekerli ya da şekersiz beslenme alışkanlıklarına sahip çocukların davranışlarında herhangi bir fark gözlemlenmediğini ortaya koydu.
Yorumunuz: