Londra Ulusal Tarih Müzesi tarafından düzenlenen fotoğraf yarışmasında, yaban hayatı alanında ödül alan fotoğrafta doldurulmuş hayvan kullanıldığı tespit edildi. Marcio Cabral adlı fotoğrafçının Brezilya’daki Emas Milli Parkı’nda çektiği fotoğraf 2017 yılında “Doğal Yaşam Alanlarında Hayvanlar” kategorisinde ödüle layık görülmüştü. Bir karıncayiyenin termit yuvasına saldırdığı anı gösteren fotoğraf ‘The Night Raider’ (Gece İstilacısı) olarak adlandırılmıştı.
Aylar sonra ortaya çıktı
Yarışmadan aylar sonra Ulusal Tarih Müzesi’ne uyarıda bulunan adı açıklanmayan kişiler, fotoğrafta yer alan karıncayiyenin aslında doğal ortamında gezinen bir hayvan değil, taksidermi (tahnit) yöntemi ile içi doldurulmuş bir hayvan ölüsü olduğunu iddia etti. Uyarıyı yapan kişiler ayrıca Ulusal Tarih Müzesi’ne, söz konusu içi doldurulmuş hayvanın aynı pozda çekilmiş başka fotoğraflarını da gönderdi.
Uyarıyı dikkate alan müze yetkilileri, yaban hayatı ve karıncayiyenler konusunda uzman 5 bilimci ile irtibata geçerek fotoğrafları karşılaştırdı. Bilimciler, iki fotoğrafta yer alan karıncayiyenlerin birbirine aşırı derecede benzediği kanaatine vardı.
İtirazlar inandırıcı bulunmadı
Kendi fotoğrafını savunan Marcio Cabral iddiaları reddederek, bu fotoğrafı çekmek için günlerce ormanda yağmur altında gezindiğini söyledi. Karıncayiyenin uzun pozlamayla tek bir fotoğrafını çekebildiğini, daha sonra hayvanın oradan uzaklaştığını söyleyen Cabral, bu yüzden elinde bu hayvana dair başka hiçbir fotoğraf olmadığını ifade etti.
Bu savunmayı inandırıcı bulmayan müze yönetimi, Cabral’ın fotoğrafının, yarışma kurallarında yer alan, ‘fotoğraflar bakan kişiyi kandırmamalıdır ve doğal yaşamın gerçekliğini hatalı bir şekilde yansıtmamalıdır’ maddesine uygun olmadığına kanaat getirdi. Birincilik ödülü Marcio Cabral’ın elinden alınırken, söz konusu fotoğraf da Londra Ulusal Tarih Müzesi internet sitesinden kaldırıldı.
Yorumunuz: