Wikipedia’nın Türkiye özlemi sürüyor

Türkiye'de Wikipedia'nın engellenmesinin birinci yılında, "Türkiye'yi Özledik" temalı bir video, Wikipedia'nın sosyal medya hesaplarından yayımlandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Türkiye’de Wikipedia’nın engellenmesinin birinci yılında, “Türkiye’yi Özledik” temalı bir video, Wikipedia’nın sosyal medya hesaplarından yayımlandı. Videoda farklı ülkelerden Wikipedia kullanıcıları, sitedeki Türkiye başlığını kendi dillerinde okudu. Daha sonra Türkiye’nin son  bir yıl içinde dünyanın geri kalanıyla bilgi paylaşmak için en önemli kaynaklarından birini kaybettiği, aynı şekilde dünyanın da Türkiye hakkında bilgi almakta zorlandığı ifade edildi. Video farklı dillerde “Türkiye’yi özledik” diyen kişilerin görüntüleriyle sona erdi.

Konu ile ilgili Wikipedia’nın blog sayfasında yayımlanan yazıda ise yasağın ardından Türkiye’den gelen trafiğin bir hafta içinde yüzde 90 azaldığı ve tüm ülkenin adeta sessizliğe gömüldüğü belirtildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Bu sadece bir sitenin engellenmesinden çok daha fazlası. Bu yasak insanlık tarihinin iş birliği ile oluşturulmuş en büyük serbest bilgi kaynağına erişimi engelliyor. Tüm dünyadan katılım gelmezse Wikipedia bunun acısını çeker. Wikimedia Vakfı olarak bilgiye erişimin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz. Özgür bilgiye, küresel söylemlere ve sınırları, dilleri ve deneyimleri aşan herkese açık iş birliğine erişimi güvence altına alan prensipler için savaşmayı sürdüreceğiz.”

Yasağın sebebi terör desteği iddiası

Wikipedia’nın Türkiye’de erişime kapatılmasının sebebi, sitedeki bazı makalelerin Türkiye Cumhuriyetini terörist örgütlerle aynı safta savaşıyor ve bu örgütleri destekliyor olarak göstermesiydi. Geçtiğimiz Aralık ayında Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Wikipedia’nın bu engel için kendisini suçlaması gerektiğini söylemiş, “Biz terör örgütleriyle mücadele ederken Wikipedia bizi teröristlerle aynı safta gösteriyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Ocak ayında Habertürk’e konuşan Wikimedia Vakfı Yürütücü Direktörü Katherine Maher “Wikipedia’nın neden hala yasaklı olduğunu bilmiyoruz. Otoriteler mevzubahis makalelerin son halini görmemiş olabilir. Türk yetkililer bize hiçbir gerekçe göstermeden iki adet makaleyi siteden kaldırmamızı söyledi. Biz makaleleri sırf bazı kişileri rahatsız etti diye yayından kaldırmıyoruz. Biz sansüre karşıyız.” ifadelerini kullanmıştı.

Aynı gün BTK’dan yapılan açıklamada ise “Yapılan kontrollerde yasa dışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir.” denildi ve Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

İYİ Parti’den Wikipedia vaadi

24 Haziran seçimleri yaklaşırken Wikipedia kullanıcıların desteğini arkasına almak isteyen İYİ Parti de seçim vaadi olarak, iktidara gelmeleri durumunda Wikipedia’nın erişime açılacağını söyledi. İYİ Partinin resmi Twitter hesabından paylaşılan görselde “25 Haziran’da Wikipedia’nın açılışına tüm halkımız davetlidir.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Wikimedia, Hurriyet Daily News, NTV

Türkiye'de Wikipedia'nın engellenmesinin birinci yılında, "Türkiye'yi Özledik" temalı bir video, Wikipedia'nın sosyal medya hesaplarından yayımlandı. Yaklaşık bir yıl önce bazı tartışmalı makaleler sebebiyle Türkiye'den erişimi engellenen Wikipedia bir çok tartışmaya konu oldu. Türk yetkililer sitedeki makalelerin Türkiye Cumhuriyetine iftira attığını savunurken Wikipedia yetkilileri ise bu makaleleri yayından kaldırmanın sansür olacağı görüşünde.

4 Yorum

  • Sansür kabul etmiyorlar, iftira yalan alçaklık serbest ama adamların kitabında. Kitabı biz yazıyoruz artık.

  • Türkiye aleyhinde bilgi toplayan 5 para etmez bir kuruluş. Ajan gibi çalışıyorlar, belki de devletin bilmediklerini oraya yazan saf insanımız karşı tarafa veriyor. Yasaklandığı iyi olmuş, açmak isteyen IYI parti de google çalışanı dahil bir çok ismi partisinden def etsin.

    • Ya şimdi sen bunu buraya yazdın ve dış güçlerin haberi oldu. Halbuki onlar herkesi kandırdıklarını düşünüyordu. Oyuna gelme kardeşim, yorumunu sil.
      Veya bu site kapatılsın, dış ülkeler senin gibi saf kardeşlerimizden bilgiler edinmesin.

  • Türkiye hakkında bilgi sahibi olmak için ne yapılmaz:

    Wikipedia gibi kullanıcılar aracılığı ile yazılan bir nev’i Ekşi sözlük tadındaki yerde yazılanla bilgi edinilmez.

    Bilgi bu kadar ucuz, avam, basit bir şey değildir.

    Sultan Sülüman’ın dizinisi ağzı açık seyreden ama okumayan kişi Kanun’i Sulyan Süleyman hakkında bilgi sahibi olmaz. Kanuni sürekli at sırtında savaşan bir padişahtı. Sen dizi seyret ben kitaplar okuyayım ve benden iyi bil yok öyle kafa!

    Bilgi sahibi olacak ecbebiler önce Türkçe öğreniyor sonra kendi araştırıp okuyor. Dünyadaki en iyi Osmanlı tarihi araştırmacılarından biri İngilizdir ve senden iyi Türkçe konuşur. O yüzden önce okuyun somra düşünün ki Wikipedia iyi ki kapatıldı gibi saçmalıkları lakırdı etmeyin.

    Wikipedia kullanan kişiler o içeriği isterse silebiliyor. Bilmeyen re KAPANSIN diye bağırıyor. Bilgi işte bu yüzden paradan bile daha değerlidir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği