Waldo’nun nerede olduğunu bulan robot

There’s Waldo adlı robot, kırmızı beyaz çizgili kıyafetleri olan bir karakteri bulmaya çalıştığımız Where’s Waldo bulmacalarını anında çözebiliyor.

Where’s Waldo? ya da Türkiye’deki adıyla ‘Ali Nerede?’ adlı bulmaca oyununda karmaşık resmin içinden Waldo’yu seçemediyseniz artık bunun için de bir robot var. There’s Waldo (Waldo Burada) adlı robot sizin için bulmacayı çözüyor ve Waldo’yu silikon eliyle size gösteriyor.

Kreatif ajans Redpepper tarafından geliştirilen There’s Waldo’nun uArm Swift Pro modeli metal kolu Raspberry Pi tarafından kontrol ediliyor. Kolda, yüz tanıma için bir Vision Camera Kiti bulunuyor. Kamera sayfanın fotoğrafını çektikten sonra OpenCV kullanarak fotoğraftaki muhtemel Waldo yüzlerini belirliyor. Bu yüzler Google’ın AutoML Vision servisi tarafından analiz ediliyor. Önceden Waldo’nun fotoğraflarıyla eğitilen bu servisten yüzde 95’in üzerinde bir eşleşme alınırsa robot o yüzün bulduğu noktayı eliyle işaret ediyor.

Yazılım bilmeye gerek yok

Google’ın Cloud AutoML servisi Ocak ayından bu yana kullanılabiliyor ve yazılım bilgisi olmayan kişilerin bile sürükle bırak yöntemiyle kendi yapay zeka araçlarını geliştirmesine olanak sağlıyor. Video’da Waldo’nun yüzünün sisteme nasıl öğretildiğini görmek mümkün.

Projenin liderliğini yürüten Matt Reed “Tüm Waldo eğitim görsellerini Google Görsel Arama’dan buldum. 62 farklı Waldo kafası ve 45 farklı Waldo vücudunun yeterince güçlü bir model oluşturmak için yeterli olacağını düşündüm. Sistem, ana eğitim setinde olmayan Waldo yüzlerine de oldukça başarılıydı.” diyor. Reed Amazon’un ünlülerin yüzlerini tanıyabilen Rekognition yazılımından ilham aldığını ve çizgi karakterler için de benzer bir sistemi denemek istediğini söylüyor. Daha önce hiç AutoML kullanmadığını belirten Reed, robotun yazılımını da Python programlama dilini kullanarak bir haftada yazdığını ifade ediyor.

Amaç AutoML’in yeteneklerini göstermek

Tabii ki bu robot günlük hayatta kullanılmak için hazırlanmamış. Where’s Waldo görsellerinde Waldo’yu aramak işin eğlenceli kısmı. Robot tüm bu eğlenceyi ortadan kaldırıyor. Bu durum, Waldo’yu bulmak için başına oturduğunuzda birinin daha önce bulup işaretlediğini görmeye benziyor. Robotun amacı AutoML’in ne yapabildiğini göstermek. Reed bu sistemin, sizin hangi çizgi karaktere daha çok benzediğinizi bulmak ya da çizgi roman sahteciliklerini belirlemek için de kullanılabileceğini söylüyor.

Redpepper’ın video açıklamasında “Sadece bir prototip olmasına rağmen, There’s Waldo’nun bulmacayı çözme rekoru sadece 4,45 saniye. Bu da çoğu 5 yaşındaki çocuktan daha iyi bir derece” yazıyor. Eğer bu bir yarışsa, makinelere karşı kazanmamız çok zor.

Kaynak: The Verge


Yorumunuz: