Kuzey İrlanda Belfast Kraliçe Üniversitesi ve Almanya Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsünden araştırmacılar, dış gezegen gözlemini baş aşağı çevirdi. Yeni yapılan çalışmada Dünya’dan bakarak dış gezegen keşfetmek yerine, hangi dış gezegenlerin bizim yöntemlerimizi kullanarak Dünya’yı bulabileceği tespit edildi. Buna göre şimdiye dek keşfedilmiş dış gezegenler arasından en az 9 tanesi, Dünya’nın Güneş önünden geçişini inceleyip gezegenimizi bulabilir.
SuperWASP ve Kepler gibi görevlerde, kendi yıldızlarının etrafında dönen binlerce gezegen keşfettik. Bunların önemli bir çoğunluğunu, kendi yıldızlarının önünden geçerken oluşturdukları gölgeden tespit ettik. Bu gezegenler yıldızın etrafında dönerken, Dünya ile yıldızın arasına girerek bize gelen ışığın bir süreliğine daha sönük gelmesine sebep oluyor. Işıktaki değişimi inceleyen bilimciler bu gezegenlerin boyutunu ve dönüş hızını tespit edebiliyor.
Güneş’e yakın gezegenlerin tespiti daha kolay
Yeni çalışmada ise araştırmacılar, “Uzaylıların elinde bizim kullandığımız teknolojiler olsa durum nasıl oldurdu?” sorusuna yanıt aradı. Öncelikle bizim Güneş sistemimizdeki gezegenlerin tespit edilebileceği ‘geçiş alanları’ belirlendi. Güneş sistemimizi inceleyen bir uzaylının, Güneş’e daha yakın olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars gibi gezegenleri tespit etme ihtimali, daha dışta kalan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi dev gezegenleri tespit etme ihtimalinden daha fazla. Bunun sebebi, Güneş’e yakın gezegenlerin daha küçük bir yörüngede gezerek, Güneş’in önünden sık sık geçmesi.
Birden fazla gezegeni tespit edebilecek uzaylı medeniyetlerin konumunu belirlemeye çalışan araştırmacılar, tek bir gezegenden, Güneş sistemindeki gezegenlerin en fazla üç tanesinin tespit edilebileceğini belirledi. Katja Poppenhaeger “Rastgele yerleştirilmiş bir gözlemcinin en az bir gezegenimizi tespit etme ihtimali 40’ta bir. İki gezegen tespit etme ihtimali ise on kat daha az. Üç gezegen tespit etme ihtimalini hesaplarken bu oran on kat daha azalıyor.” dedi.
Sadece dokuz gezegen
Araştırmaya göre, daha önce keşfedilen binlerce dış gezegenden altmış sekiz tanesi Güneş sistemimizden en az bir gezegeni tespit edebilir. Dünya’yı tespit edebilecek dış gezegen sayısı ise sadece dokuz. Ne var ki geçmişte bu gezegenlerin yaşam barındırmaya uygun olmadığı belirtilmişti.
Ekip ayrıca, henüz keşfedilmemiş yaklaşık 10 kadar gezegenin de Dünya’yı tespit edebilecek konumlarda yer alıyor olabileceğini düşünüyor. Ancak bugüne kadar, hem Dünya’yı tespit edebilecek hem de yaşam barındırabilecek bir gezegen bulunabilmiş değil. Tabii bu ölçümler, diğer gezegenlerin de bizim kullandığımız teknoloji ve teknikleri kullanarak gezegen aradığı varsayılarak gerçekleştirildi. Daha farklı yöntemler kullanılarak Dünyamızın daha farklı noktalardan tespit edilmesi de mümkün olabilir.
Ekip, gelecekte Dünya’yı tespit edebilecek gezegenler keşfetmeye odaklanmayı amaçlıyor.
Yorumunuz: