Uzayın çöpü mikro uzay araçlarına emanet

Yakın zamanda tasarlanan bir uzay aracı, ‘uzay çöplüğünü’ toplayıp atmosferimize göndererek yok edilmesini sağlamayı planlıyor.

İnsan ırkı uzaya ilk kez araç gönderdiğinden bu yana geçen 68 yıllık kısacık süreçte uzayı doldurmakta oldukça başarılı olduk. NASA, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 500 bin insan yapımı obje bulunduğunu tahmin ediyor. Yakın zamanda tasarlanan bir uzay aracı, bu ‘uzay çöplüğünü’ toplayarak atmosferimize göndermeyi planlıyor.

NASA Yenilikçi Gelişmiş Konseptler Programı (NIAC) yöneticisi Jason Derleth Popular Science’a yaptığı açıklamada, “Uzay aracını büyük bir parça streç film gibi düşünebilirsiniz, nasıl isterseniz o şekilde kıvırmanız mümkün.” dedi. Kaliforniya merkezli Aerospace Corporation‘daki araştırmacılar tarafından geliştirilen ve NIAC tarafından finanse edilen uzay aracı, yaklaşık 50 cm genişliğinde ve 0,10 milimetre kalınlığında. Yani insanın saç telinden bile daha ince. Esnek plastikten yapılan ve ince güneş pilleriyle çalışan uzay aracının her bir köşesinde çöpü buruşturarak atmosfere atıp yanmasını sağlayan parçalar olacak.

Tehlike arz edebilir

Üretilmesi planlanan uzay aracı uzay çöpünü yok etmeyi amaçlayan ilk proje değil. Singapur merkezli bir girişim atmosferdeki ilk temizlik görevlisi olmak için finansman bulmuştu. Uzay çöpü bir vida parçası kadar küçük olabildiği gibi bozuk bir uydu kadar büyük de olabiliyor. Uzaya ne zaman bir roket göndersek daha fazla çöp üretmiş oluyoruz. Uzayda uçuşan insan kalıntıları boyutu fark etmeksizin uzay temelli herhangi bir görev için tehlike arz ediyor. NASA, çöplerin çoğunun yaklaşık 28 bin 163 kilometre/saat hızında hareket ettiğini tahmin ediyor. Bu da küçücük bir cıvatanın bile Dünya yörüngesindeki bir uzay aracına zarar vererek insan hayatını tehlikeye sokabileceğini gösteriyor.

Kaynak: Futurism


Yorumunuz: