Uzayda 1 sene geçiren bir astronotun bedenine ne oluyor?

Scott Kelly ve ikiz kardeşi Mark Kelly
NASA astronotu Scott Kelly'nin Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 1 yılın ardından vücudunda ne gibi değişiklikler olduğu incelendi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Astronot Scott Kelly’nin 2015’te başlayan ve Mart 2016’da biten yaklaşık bir yıllık uzay macerası sırasında vücudunda gerçekleşen değişiklikler incelendi. Bu değişiklikler, Kelly’nin Dünya’daki ikiz kardeşi Mark’ın verileri ile karşılaştırıldı. Böylece bir yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşamakla Dünya’da yaşamak arasındaki farklar ortaya kondu.

Araştırmanın genel sonuçları, bir yıl boyunca uzayda bulunmanın Kelly’nin vücudunda kalıcı bir değişiklik yaratmadığı yönünde. Ancak özellikle altıncı aydan sonra DNA hasarı ve bağışıklık sistemi tepkilerinde altı kat artış gözlendi. Araştırmacılar, sürenin daha fazla uzamasıyla bu artışın da devam etmesi ihtimali üzerinde duruyor. Eğer böyle bir durum söz konusuysa, Mars’a gönderilmesi planlanan astronotların yapacağı yaklaşık 3 yıllık yolculuk, bünyede çok daha büyük etkilere sebep olabilir. Araştırmacılar Kelly’nin genlerinde hareketliliğin artmasına rağmen herhangi bir mutasyon yaşanmadığının altını çiziyor.

Vücutta ne gibi değişiklikler oldu?

Biyologlar ve doktorlar Kelly’nin vücudunun binlerce farklı ölçümünü inceledi. Vücut ölçümleri moleküler seviyede, büyük bir detayla yapıldı. Kelly uzay istasyonundayken de Dünya’ya gönderilen kapsüllerin içinde kendi kan örneğini de gönderdi. Araştırma neticesinde uzayda yaşamanın Kelly’nin vücudunda yarattığı değişiklikler şu şekilde ifade edildi:

  • Astronotun gen aktivitesi, Dünya’ya döndükten sonra altı ay içinde yüzde 91,3 oranında normale döndü. Genlerde hiçbir mutasyona rastlanmadı. Genlerin, farklı ortama tepki olarak aktivitelerini değiştirdiği gözlemlendi. Bu olaya gen ifadesi deniyor.
  • Grip aşısı uzayda işe yaradı.
  • İlginç bir şekilde Kelly’nin telomerleri (kromozomların ucunda bulunan parçalar) uzayda biraz uzadı ama Dünya’ya dönünce yeniden kısaldı. Telomer kısalması, yaşlanmanın bir göstergesi olarak biliniyor.
  • Kelly’nin sindirim sistemindeki bakterilerde ciddi değişiklikler oldu. Yaygın bir mikrobiyom, uzay yolculuğu öncesine göre çok daha baskın bir hale geldi. Bunun iyi ya da kötü olduğuna dair bir bilgi bulunmuyor. Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bu çalışma kesinlikle çok değerli. Ancak birçok açıdan da oldukça sınırlı. NASA’nın istasyona giden diğer astronotların vücudunda da detaylı incelemeler yapması ve farklı sürelerde, farklı bünyelerdeki değişimleri incelemesi gerekiyor. Neticede hala öğrenilecek çok şey var.

Kaynak: Mashable

Astronot Scott Kelly'nin 2015'te başlayan ve Mart 2016'da biten yaklaşık bir yıllık uzay macerası sırasında vücudunda gerçekleşen değişiklikler incelendi. Bu değişiklikler, Kelly'nin Dünya'daki ikiz kardeşi Mark'ın verileri ile karşılaştırıldı. Böylece bir yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamakla Dünya'da yaşamak arasındaki farklar ortaya kondu. Astronotun gen aktivitesinin özellikle altıncı aydan sonra hızlandığı görüldü. Bu durum dünyaya döndükten sonra altı ay içinde yüzde 91 oranında normale döndü. Kelly'nin kromozomlarının ucunda bulunan telomerlerin uzayda uzadığı, dünyaya dönünce de kısaldığı görüldü. Telomer kısalması yaşlanma göstergesi olarak biliniyor. Sindirim sistemindeki bakterilerde de değişimler gözlendi. Bu etkilerin diğer astronotlarda da aynı şekilde olup olmadığını belirlemeden bu araştırma sonuçları hakkında genel yargılara varmak çok mümkün değil.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği