Telefon kirinden kullanıcı analizi

Yapısı ve kullanım şekli gereği üzerinde çok fazla bakteri bulunduran akıllı telefonlar, kullanıcının yaşam tarzına dair bilgi edinmek için ideal bir kaynak

Haber Özeti

Tam Sürüm

San Diego Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar, cep telefonunun üzerinde biriken moleküllerden kullanıcıların yaşam tarzları ve kişilikleri hakkında bilgi edinmenin bir yolunu buldu. Yapısı gereği üzerinde çok fazla bakteri taşıyan akıllı telefonlar (tuvalet kapağından 10 kat fazla) bilimciler için bulunmaz bir veri kaynağı haline dönüşüyor.

İlham kaynağı başka bir araştırma

Daha önce başka bir araştırma için katılımcılara üç gün boyunca hiçbir temizlik ve kozmetik malzemeleri kullanmamalarını tembih eden Pieter Dorrestein, araştırma sonrasında vücutlarda genellikle bu malzemelerin moleküllerinin bulunduğunu gördü. Bulgulardan yola çıkarak katılımcıların yaşam tarzı ve tercihleri hakkında fikir sahibi olabildiğini fark eden Dorrestein, bu yöntemin sık sık kullanılan ve vücuda temas eden akıllı telefonlarda da kullanılabileceğini düşündü.

smartphone-profiles-1

39 katılımcının akıllı telefonlarından ve ellerinden toplam 500 örnek toplayan araştırmacılar, her kullanıcının yaşam tarzına göre bir profil oluşturabilecek kadar veri elde etti. Çalışmada elde edilen moleküller arasında iltihaplanma ilacı, mantar kremi, antidepresan, saç dökülmesine karşı ilaçlar ve göz damlası gibi pek çok farklı ilaç türünün kalıntıları bulunuyordu. Ayrıca turunçgiller molekülleri, kafein, bitki ve baharat kalıntıları gibi yiyecek molekülleri de elde edildi. Bazı katılımcılarda aylardır kullanılmamış olmasına rağmen sivrisinek kovucu ve güneş kremi izlerine rastlandı.

İleride geliştirilebilir

Araştırmacılar henüz bu çalışmanın tam kapasitesine ulaşmadığını ve geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle moleküller için hazırlanan veritabanının geliştirilmesiyle daha detaylı bilgilere erişilebilir. Şu anda bir telefondan alınan örnekle kişilerin cinsiyeti, depresyon tedavisi görüp görmediği, bazı yemek ve kozmetik tercihleri, dışarıda fazla vakit geçirdiğinin belirtisi olarak güneş kremi ya da sinek kovucu kullanımı gibi bilgilere erişilebiliyor.

Araştırmada yer alan asistanlardan Amina Bouslimani “Bu bilgiler bir dedektifin bir nesnenin sahibini bulmak için yaptığı araştırmada sonucu daraltabilecek veriler.” şeklinde konuştu. Ekip çalışmayı diğer günlük kullanım eşyaları üzerine de genişletmek istiyor.

Kaynak: New Atlas

Yaptığı bir araştırmada katılımcıların vücutlarında günlerdir kullanılmamasına rağmen kozmetik ve temizlik ürünlerinin kalıntılarını tespit eden araştırmacı Pieter Dorrestein bu bilgiyi katılımcıların yaşam tarzını ve tercihlerini anlamak için kullanabileceğini fark etti. Daha sonra bütün gün kullanılan ve vücuda temas eden akıllı telefonun üzerinde biriken molekülleri inceleyen Dorrestein bu yöntemle katılımcıların cinsiyeti, depresyon tedavisi görüp görmediği, bazı yemek ve kozmetik tercihleri, dışarıda fazla vakit geçirdiğinin belirtisi olarak güneş kremi ya da sinek kovucu kullanımı gibi bilgilere erişilebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği