Taşınabilir 3D deri yazıcısı geliştirildi

Toronto Üniversitesi araştırmacıları, deri dokusunda kesik ve yanık tedavisinde kullanılmak üzere, taşınabilir 3D deri yazıcısı geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Toronto Üniversitesi araştırmacıları, deri dokusu tedavisinde kullanılmak üzere, taşınabilir 3D deri yazıcısı geliştirdi. Ekip bu cihazın, ihtiyaç anında deri üretebilen ilk cihaz olduğunu söylüyor. İki dakikadan daha kısa bir sürede ihtiyaç duyulan deri yazdırılarak tedavide kullanılmaya hazır hale geliyor.Araştırma Prof. Dr. Navid Hakimi tarafından, Doç. Dr. Axel Guenther ve Dr. Marc Jesckhe ile birlikte gerçekleştirildi.

Derin deri yaraları bulunan hastalarda her üç deri katmanı da (epidermis, dermis ve hipodermis) ağır bir şekilde zarar görmüş olabilir. Günümüzde bu tarz hastalarda kısmi kalınlıkta deri nakli denilen yöntem kullanılıyor. Bu yöntemde sağlıklı bir donörden alınan deri, epidermis yüzeyine ve altındaki dermisin bir kısmına naklediliyor. Kısmi kalınlıkta nakil yöntemiyle geniş yaraları tedavi edebilmek için çok fazla donör derisi gerekiyor ve yeterli deri nadiren bulunabiliyor. Bu yüzden yaranın bazı bölümleri açıkta kalıyor ve bu durum sağlık sorunlarına yol açıyor.

Küçük, hızlı ve ucuz

Aslında doku mühendisliğiyle geliştirilmiş pek çok farklı deri muadili mevcut ancak tedavilerde bu yönteme çok fazla başvurulmuyor. Doç. Dr. Guenther “Çoğu 3D biyo-yazıcı, çok büyük, yavaş çalışıyor, pahalı ve klinik uygulamalarla uyumlu değil.” diyerek kendi buluşlarına olan talebi dile getiriyor.

Araştırma ekibi, anında deri yazdırabilen cihazlarının tüm bu ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra derinin iyileşme hızını da artıracağı görüşünde. Taşınabilir deri yazıcısı dikey çizgiler halinde deri üretiyor. Cihaz, kollajen gibi dermiste en çok bulunan proteinin yanı sıra fibrin gibi yara iyileştirme sürecinde gerekli protein tabanlı biyo-malzemeleri de kullanıyor. Hakimi “Cihazımız ihtiyaca göre deri üretebiliyor ve oldukça kolay taşınabiliyor.” diyor.

Cihaz bir ayakkabı kutusu boyutunda ve bir kilogramdan daha hafif. Ayrıca cihazı kullanmak için çok fazla eğitime gerek yok. Sıradan biyo-yazıcı kullandığı yıkama ve kuluçka aşamalarına da ihtiyaç duyulmuyor.

Araştırmacılar yazıcıya daha geniş deriler yazdırabilme gibi yeni özellikler de eklemeyi amaçlıyor. Bu çalışmanın yakında insanlar üzerinde denenmesi ve neticede yanık ve kesik tedavisinde devrim yaratması hedefleniyor.

Kaynak: Techxplore

Toronto Üniversitesi araştırmacıları, deri dokusu tedavisinde kullanılmak üzere, taşınabilir 3D deri yazıcısı geliştirdi. Ekip bu cihazın, ihtiyaç anında deri üretebilen ilk cihaz olduğunu söylüyor. İki dakikadan daha kısa bir sürede ihtiyaç duyulan deri yazdırılarak tedavide kullanılmaya hazır hale geliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği