Şişmanlık geni bulunmuş olabilir

Yakın zaman yapılan bir araştırma, bazı durumlarda obeziteye sebep olduğu düşünülen potansiyel geni ortaya koydu.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bazı durumlarda obeziteye sebep olduğu düşünülen potansiyel geni ortaya koydu.

Obezite sadece ‘beynimizde’ olmayabilir

Araştırmanın baş yazarı Vann Bennett, “Çoğu durumda obezitenin iştahla ve beyindeki iştah kontrol merkezleriyle ilişkilendirilebileceği düşünülür. Peki ya olay sadece kafamızın içinde değilse?” diyor. Yapılan araştırma, 30 yıl önce keşfedilen ve bütün vücut dokularında aktif olan ankyrin-B adlı gene odaklanıyor. Bu gende meydana gelen mutasyonların insanlarda çeşitli hastalıklara yol açtığı gözlemlendi. Birkaç yıl önce kalp ritim bozukluğu ve ankyrin-B geni mutasyonu arasındaki bağlantı araştırılırken bir farenin diğerlerine göre daha şişman olduğu fark edildi.

Daha sonra yapılan araştırmalarla bilimciler, ankyrin-B geninde mutasyona sebep oldukları farelerin şişmanladığını gözlemledi. Fakat Bennett “Bilmece o zamanlarda henüz çözülmemişti zira genin işleyiş şeklini hala bilmiyorduk.” diyor. Yapılan son araştırma ise ankyrin-B genindeki değişikliklerin kilo almaya nasıl sebep olduğunu açıklıyor. Gende değişiklikler yapmak veya geni tamamen ortadan kaldırmak yağ hücrelerine giren glikoz oranını kontrol eden Glut4 adlı proteini etkiliyor. Ankyrin-B’de değişiklik yapıldığında glikoz, yağ hücrelerine normalden çok daha hızlı şekilde giriyor. Bu da hücrelerin neden büyüdüğünü açıklıyor.

Ataları Avrupalı olan Amerikalıların yüzde 1,3’ünün, Afroamerikanların ise yüzde 8,4’ünün ankyrin-B geninde birtakım mutasyonlar olduğu tahmin ediliyor. Onları obeziteye daha yatkın hale getiren şey bu olabilir. Yapılan araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America adlı dergide yayımlandı.

Kaynak: New Atlas


Yorumunuz: