Rusya, internet üstünden dezenformasyon yayıyor

New York Times’ın haberine göre internette dolaşan AB, NATO ve göçmenlerle ile ilgili propagandalarda Kremlin’in imzası var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Rusya’yla bağlantılı dezenformasyon çalışmalarının hedefinde AB seçimleri var. New York Times’ın haberine göre ortalıkta dolaşan  AB, NATO ve göçmenlerle ile ilgili propagandalarda Kremlin’in imzası olduğu anlaşılıyor. New York Times geçtiğimiz Pazar yaptığı bir haberde, Rusya’yla ya da aşırı sağ gruplarla bağlantılı birkaç web sitesi ve medya hesabının AB seçimlerinin birkaç hafta öncesinden politik ihtilaf yaratmak için yanlış bilgileri dolaşıma soktuğunu yazdı.

AB soruşturmacılarının The Times’a yaptığı açıklamaya göre bahsi geçen kampanya, tıpkı 2016 yılındaki Başkan seçimlerinde olduğu gibi önceki Rusya saldırılarının özelliklerini paylaşıyor. İtalya ve Almanya’daki gruplar, Kremlin-yanlısı web sitelerinin ya da Demokratik Ulusal Komite’nin sitesine giren Rus hacker’lar tarafından kullanılmış paylaşım servislerinin elektronik imzasını taşıyor.

Rusya yalan haberler için sosyal medyayı kullanıyor

Dezenformasyon Rusya’nın dış politika stratejisinin uzun zamandır bir parçası ve sosyal medya bu çabaların viral hale gelmesine izin veriyor. 2017 yılında Facebook, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerinde sosyal ağı kullanarak Amerikan vatandaşları arasında huzursuzluk yarattığına dair kanıtları ortaya çıkarmıştı.

ABD istihbarat ajansları bu tip kampanyaların gelecekte de devam edeceğine dair ABD Meclisi’ni uyarmış; ancak bazı aşırı sağcı gruplar da Kremlin’in yöntemlerini taklit ettiği için, Rusya’nın müdahalesinin seviyesini net bir şekilde görmenin zor olduğunu da belirtmişlerdi.

AB soruşturmacıları, AB, NATO ve göçmenler ve başka meseleler hakkında Facebook ve Twitter hesaplarından sahte ve bölücü bilgilerin yayıldığına inanıyor. Senato için hazırlanan bir analiz raporuna göre, 2016 seçimlerinden önce Rusya’nın yaptığı dezenformasyon kampanyası dahilinde Amerikan vatandaşları arasında politik ihtilaf tohumları atmak için Facebook, Twitter ve Youtube başta olmak üzere her türlü sosyal medya platformu kullanılmış.

Facebook Rusya bağlantılı bazı hesapları kapatıyor

Facebook, bu ay başında yaptığı bir açıklamada, Ukrayna’nın ve Avrupa’daki başka ülkelerin siyasetine dair içerikler paylaşan Rusya bağlantılı 118 sahte hesabı ve grubu kapattığını duyurmuştu. Facebook ayrıca, AB parlamento seçimleri öncesi sahte haberlerle mücadele etmek için İrlanda’da yeni bir işlem merkezi de açtı.

Times’ın haberine göre mevcut kampanya Rusya medyasından doğrudan alınan mesajları kullanıyor ama soruşturmacılar açıkça Kremlin’i belirli bir adayı desteklemekle suçlamış değiller. Soruşturmacılar milyonlarca insanın propaganda malzemesine maruz kaldığına inanıyor.

Kaynak: CNet

New York Times geçtiğimiz Pazar yaptığı bir haberde, Rusya’yla ya da aşırı sağ gruplarla bağlantılı birkaç web sitesi ve medya hesabının AB seçimlerinin birkaç hafta öncesinden politik ihtilaf yaratmak için yanlış bilgileri dolaşıma soktuğunu yazdı. AB soruşturmacılarının The Times’a yaptığı açıklamaya göre bahsi geçen kampanya, 2016 yılındaki Başkan seçimlerinde Rusya'dan yapılan saldırılarının özelliklerini paylaşıyor. İtalya ve Almanya’daki gruplar, Kremlin-yanlısı web sitelerinin ya da Demokratik Ulusal Komite sitesine giren Rus hacker’lar tarafından kullanılmış paylaşım servislerinin elektronik imzasını taşıyor. Dezenformasyon Rusya’nın dış politika stratejisinin uzun zamandır bir parçası ve sosyal medya bu çabaların viral hale gelmesine izin veriyor. 2017 yılında Facebook, Rusya’nın ABD'deki başkanlık seçimlerinde sosyal ağı kullanarak Amerikan vatandaşları arasında huzursuzluk yarattığına dair kanıtları ortaya çıkarmıştı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği