Rusya ve ABD birlikte Ay’a gidecek

Rusya ve ABD uzay ajansları bugüne dek geliştirdiği teknolojileri bir araya getirerek Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu kurma planı üzerinde duruyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun 2024’te işlevsiz hale gelmesinin ardından Ay yörüngesinde yeni bir istasyon kurma planları yapan uzay ajansları, iş birliği yapma konusuna sıcak bakıyor. Daha önce NASA tarafından dile getirilen projeye Avrupa Uzay Ajansı‘nın da (ESA) destek vereceği ifade edilmişti. Yakın dönemde Rus bilimcilerin de bu projeye katkı verme konusuna sıcak baktığı ve iki taraftan mühendislerin proje üzerine fikir alışverişinde bulunduğu bildiriliyor.

NASA’nın asıl hedefi Mars’a insanlı yolculuklar gerçekleştirecek Orion uzay aracı ve dev roket projesi Space Launch System‘i (SLS) geliştirmek. Bu konuda SpaceX gibi özel şirketlerle de iş birliği yapan NASA Orion’un içinde bulunan yaşam alanında geliştirmeler yapmak istiyor. Uzay aracını Mars’a kadar götürebilecek roketler üretme konusunda sıkıntı yaşamayan NASA, yaşam alanı geliştirmeleri konusunda Rus uzay ajansı Roskosmos‘tan destek alabilir.

Teknolojiler birbirini tamamlıyor

Roskosmos, NASA’nın tam tersine, roket motoru üretimi konusunda yetersiz kalıyor. İki uzay ajansının birbirini tamamlar nitelikteki teknolojileri, gelecek uzay görevlerinin daha kolay gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Ajanslar Ay yörüngesinde kurulacak platforma uzay istasyonundan ziyade Mars’a gidiş için bir durak gözüyle bakıyor. Ay istasyonuna teker teker gönderilecek modüllerin burada bir araya getirilerek Mars’a ulaşmak için kullanılabileceği düşünülüyor.

Ayrıca Ay yüzeyinde ve yakından geçen gök taşlarının yüzeyinde yapılacak araştırmaların da Mars’ta yapılacak araştırmalar için bir prova niteliğinde olacağı belirtiliyor. İş birliği gerçekleşmezse Rusya’nın Mars’a modül gönderebilmek için gerekli roketi üretmek için en az 2030’a kadar çalışması gerekecek. ABD’nin de Mars projesini astronotlara daha geniş imkanlar sunarak gerçekleştirmek için Rusya’ya ihtiyacı var.

Endüstri görevini yapıyor, top politikacılarda

Bu fikirler 12-14 Temmuz tarihlerinde San Diego’da gerçekleştirilen Uluslararası Uzay İstasyonu araştırma ve geliştirme konferansında dile getirildi. NASA yetkilisi William Gerstenmaier bu projelerin ne kadar gerçekleştirilebilir olduğunu inceleyeceklerini belirterek “Endüstrinin üzerine düşen görevi kendi kendine yapıyor olması çok önemli. Gelecekte hükumetler böyle bir iş birliği kararı aldığında uzay ajansları dersine çalışmış olarak hazır bulunacak.” şeklinde konuştu.

Şimdilik bu iş birliğine engel olabilecek en büyük etmenler olarak politika ve ekonomi görünüyor. Bilimciler iş birliğinin fayda getireceğine ikna olursa, bir dönem Ay’a gitmek için birbiriyle yarışan Rus ve ABD’li uzay bilimcilerinin Ay yüzeyine el ele gitmesi için gerekli olan tek şey politikacıların kendi aralarında anlaşması olacak.

Kaynak: Popular Mechanics

Moon_colony_with_rover

Rusya uzay ajansı Roskosmos ve ABD uzay ajansı NASA iş birliği yaparak Ay yörüngesine yeni bir uzay istasyonu inşa etmeyi planlıyor. Bu istasyon gelecekte Mars'a ve gök taşlarına yapılacak diğer görevler için de bir durak noktası olarak kullanılacak. Uzmanlar ABD ve Rusya'nın uzay teknolojilerinin birbirini tamamlar nitelikte olduğunu belirtiyor. Projenin hayata geçirilebilirliğini tartışan bilimcilerin karara varması halinde ihtiyaç duyulan tek şey devletlerin gereken izni ve kaynağı sağlaması olacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği