Otonom kargo gemisi projesini 2014’te ortaya atan ünlü lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce bu yıl Amsterdam’da gerçekleştirilen Otonom Gemi Teknolojileri Sempozyumu’nda, bu alandaki çalışmaları ile ilgili bir yazının sunumunu yaptı. Finferries, ESL Shipping, Tampere University of Technology ve Brighthouse Intelligence gibi kurumların da arasında bulunduğu İleri Seviye Otonom Yüzen Uygulamalar (AAWA) adlı konsorsiyuma liderlik eden Rolls Royce, gelecekte gemi taşımacılığının ne yönde değişeceğine dair öngörülerde bulundu.
Yazıya göre otonom gemilerde insan bulunmasına gerek olmayacağı için gemide kamaralar, kaptan köşkü, cankurtaran botu hatta güverte bile bulunmayabilir. Böylece gemide yük taşımak için daha fazla alan açılacak. Düz yüzeyi ile su üstüne çıkmış bir balinayı andıran tasarıma sahip otonom gemiler, çevre dostu motorları sayesinde de oldukça sessiz bir şekilde hareket edecek.
Tüm bunları mümkün kılmak için gemilere bilgisayar tarafından kontrol edilen pek çok farklı sensör yerleştirilecek. Otonom hareket için kameralar, kızılötesi sistemler, mikrofonlar, radar, lidar, sonar ve GPS‘ten faydalanılacak. Ancak bu kadar fazla sensörden alınacak verilerin aktarılmasında kullanılacak bant aralığını sağlayabilmek, bu teknolojinin en zorlayıcı yönlerinden birisi olabilir.
Önceki teknolojilerin izinden gidecek
Günümüzde otonom otomobiller ve drone’lar için geliştirilen sistemler sayesinde otonom sürüş konusunda ciddi anlamda ilerleme kaydedilmiş durumda. Bu sebeple otonom gemiler için çalışmaya sıfırdan başlamaya gerek kalmayacak. Gemilerin ne derece otonom olacağı ise halen bir soru işareti. AAWA, değişimin aşama aşama gerçekleşeceğini ve ilk aşamada hem gemide hem de karadaki istasyonlarda çalışanların bulunması gerekebileceğini belirtiyor. Ancak zamanla gemilerin daha fazla otonom kabiliyet kazanacağı düşünülüyor.
Bu teknolojinin kullanımı için 2020 yılını işaret eden yazıda bir süre sonra gemilerin kendi kendilerine öğrenme kabiliyeti olacağı ve insanlara ihtiyaç duymadan hareket edebileceği ifade ediliyor. Ancak bu durumda işin içine yasal sorumluluklar giriyor. Otonom otomobillerde olduğu gibi, otonom gemilerde de olası bir kaza durumunda kimin sorumlu tutulacağına karar verilmesi ve bu tarz durumlar için kanun düzenlemesi yapılması gerekiyor.
Korsan tehlikesi
Otonom gemileri bekleyen tehlikelerden birisi de korsan saldırıları. Denizlerde dolaşan siyah bayraklı korsanlardan ziyade, bilgisayar başında otonom gemi sistemlerine erişmeye çalışan dijital korsanlar otonom gemiler için tehlike oluşturuyor. Bu tarz saldırıların başarılı olması durumunda geminin kontrolü kaybedilebilir ve gemiye bir daha erişim sağlanamayabilir. Böyle durumlarda kullanılmak üzere gemilerde acil durum protokollerinin oluşturulması ve tüm dış bağlantılar kesilerek gemilerin önceden belirlenmiş güvenli noktalara sığınması da AAWA tarafından hazırlanan raporda yer alan konulardan.
Rolls-Royce’un otonom gemi teknolojilerini tanıttığı, bilim kurgu filmi havasındaki videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=vg0A9Ve7SxE
Yorumunuz: