Pakistan küresel ısınmayla mücadele için 10 milyar ağaç dikecek

5 yıl içinde 10 milyar ağaç dikmeyi planlayan Pakistan yönetimi ülkenin ormanlarını geri getirerek küresel ısınmanın etkileriyle mücadele etmek istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pakistan, terör saldırıları, yoksulluk, dini aşırılık ve yerle bir olmuş sosyal hizmetler ile dünyanın en tehlikeli ülkelerinden birisi. Ancak yeni hükumet bunların dışında bir probleme el atmaya hazırlanıyor. 5 yıl içinde 10 milyar ağaç dikmeyi planlayan Pakistan yönetimi ülkenin yok olmaya yüz tutmuş ormanlarını geri getirerek küresel ısınmanın etkileriyle mücadele etmek istiyor.

Atmosfere daha fazla oksijen yaymanın yanı sıra ağaçlar Pakistan’ın hızla erozyona uğrayan yapısını da korumaya yardımcı olabilir. Böylece ülkenin dağlık kuzey kesiminde eriyen buzullardan kaynaklanan seller azaltılabilir.

Yeni hükumetin kararlı adımları

Eski kriket yıldızı Imran Khan, geçtiğimiz ay yapılan ve şiddet olaylarına sahne olan seçimlerde yolsuzluk karşıtı yüksek profilli mücadelesiyle galip geldi. Khan, uzun zamandır kemikleşmiş aile hükümdarlıklarıyla yönetilen siyasi sahneyi dönüştürme sözü veriyor.

Çevre sorunları seçimlerde önemli bir konu olmasa da Sürdürülebilir Kalkınma Politikası Enstitüsü’ne göre Pakistan dünyada iklim değişikliğine karşı en savunmasız yedinci ülke konumunda. Küresel kirliliğe katkıda ise Pakistan yüzde 0,2’lik payıyla son sıralarda yer alıyor.

Khan’ın partisi PTI, artan sıcaklıkların, büyük sellerin, uzayan kuraklıkların ve tahmin edilemeyen yağışların ülkeye her yıl 6 ila 14 milyar Dolar zarar verdiğini belirtiyor. Partinin manifestosunda “İklim değişikliğine müdahale etmek ve ekonomi büyüdükçe daha da kötüleşen çevresel bozulmaları tersine çevirmek için çalışmak artık kaçınılmaz.” ifadelerine yer verildi.

Khan’ın planı 2014-2017 arasında Khyber Pakhtunkhwa bölgesinde gerçekleştirilen “Bir Milyar Ağaç” projesinin bir devamı niteliğinde. Bu projede 865 bin hektarlık alan ağaçlandırılmıştı. Pakistan ayrıca 24 saat içinde en fazla ağaç dikme rekorunu da elinde bulunduruyor. 2013 yılında Sindh Orman Müdürlüğünden 300 gönüllü, bir gün içinde 847 bin 275 ağaç dikerek rekoru ele geçirmişti.

Sivil toplum örgütlerinden destek

Pakistanlı bir çevre kuruluşu LEAD Pakistan’ın kurucusu ve CEO’su Ali Tauqeer Sheikh “Terörle mücadele, intihar bombacıları, toplum sağlığı gibi sorunlar bizi çok uzun süredir meşgul ediyor. Ancak yeterli temiz suyumuz olmasını sağlamak ve kendi gelişimimizin kendi sahillerimizi yok etmesini engellemek de aynı derecede önemli. Dünyanın en büyük deltalarından biri elimizin altında ancak iklim değişikliği sebebiyle ölmek üzere. Dikilen ağaç sayısına bakılmaksızın, ülkemizde, çevreyi destekleyebilecek ciğerlerimiz olması çok önemli. Khan’ın sözünü içtenlikle karşılıyoruz ve arkasında durduğundan emin olacağız.” şeklinde konuştu.

Pakistan’da terör saldırıları sebebiyle ölen sivil ve askerlerin toplam sayısı 2009’da 11 bin 704’ten, 2017’de 1260’a geriledi. Ancak her yıl düzinelerce insan aşırı sıcaklar ve muson selleri sebebiyle hayatını kaybediyor. Son 30 yılda, sıcak hava dalgasına maruz kalınan gün sayısı yaklaşık 5 kat arttı. Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde Karaçi’de deniz seviyesi ise 10 cm yükseldi.

Ayrıca ülkenin, çoğu Himalayalarda yer alan 5 bin buzulunun, dünyanın herhangi bir noktasındaki buzullardan daha hızlı erimesi daha fazla sele neden oluyor ve ülkedeki nehir ve tarım arazilerini tehdit ediyor. Ayrıca gelişen şehirler ve yasa dışı ağaç kesimi sebebiyle hızlı ormansızlaşma görülüyor.

Kaynak: NBC News

5 yıl içinde 10 milyar ağaç dikmeyi planlayan Pakistan yönetimi ülkenin yok olmaya yüz tutmuş ormanlarını geri getirerek küresel ısınmanın etkileriyle mücadele etmek istiyor. Atmosfere daha fazla oksijen yaymanın yanı sıra ağaçlar Pakistan'ın hızla erozyona uğrayan yapısını da korumaya yardımcı olabilir. Böylece ülkenin dağlık kuzey kesiminde eriyen buzullardan kaynaklanan seller azaltılabilir. Terör saldırıları, yoksulluk, dini aşırılık gibi bir çok sorunla mücadele eden ülkede ormansızlaşma önemli bir sorun gibi görülmese de her yıl yaşanan doğal afetler sebebiyle ülke 6 ila 14 milyar Dolar zarara uğruyor. Bu zararın engellenmesiyle ülkenin diğer sorunlarına daha fazla kaynak aktarılabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği