Okyanustan 40 tonluk balık ağı çıkarıldı

Ocean Voyages adlı kar amacı gütmeyen kuruluş, 25 günlük deniz yolculuğunda okyanustan 40 tonluk terk edilmiş balık ağı topladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Okyanusta yüzen çöpleri temizleme çabasıyla yola çıkan bir grup çevreci, Büyük Pasifik Çöp Alanı olarak bilinen bölgeden 40 tonluk terk edilmiş balık ağı çıkardı.

Hawaii’den yola çıkıp 43 metrelik bir yelkenliyle Pasifik Okyanusu’nun kalbine hareket eden denizciler; balinaların, kaplumbağaların ve balıkların takıldığı, mercan kayalıklarına zarar veren, çoğu plastik balık ağlarını topladı. Kaliforniya merkezli kar amacı gütmeyen Ocean Voyages’ta çalışan gönüllüler, 25 gün süren yolculukları boyunca ağ topladı. Ocean Voyages, okyanustan plastik çöp toplamak için çalışan kar amacı gütmeyen bir avuç kuruluştan bir tanesi. Okyanustan çöp toplamak ise düşündüğünüz kadar kolay değil. Bazen tehlikeli, çok vakit alan ve pahalı bir eylem haline gelebiliyor.

Çöplerin bir kısmı sanat eserine dönüştürülecek

Temizliği gerçekleştiren ekip, başardıkları şeyin başkalarına da ilham vermesini ve daha geniş çaplı temizlikler yapılmasını istiyor. Çöp toplarken kullanılan yelkenli, 18 Haziran’da Honolulu’ya döndüğünde 2 tonluk plastik çöp balık ağlarından ayrılarak bölgede yaşayan sanatçılara bağışlandı. Sanatçılar, çöpleri sanat eserine dönüştürerek insanları okyanustaki plastik kirliliği konusunda eğitecek. Çöpün geri kalanı ise, yakılarak enerjiye dönüştürüleceği bir sıfır salınım elektrik santraline verildi.

Temizliğin maliyeti büyük oldu

Balık ağlarını toplamak üzere yola çıkmadan bir yıl önce, ekip, Kaliforniya’dan Hawaii’ye giden denizcilere suyun üstünde durabilen, bowling topu büyüklüğünde GPS takip cihazları verdi. Denizciler karşılarına çıkan ağlara bu cihazları takacaklar, böylece ağlar takip edilebilir hale gelecekti. Daha sonra ekip, 300 bin Dolar’a mal olan bir çabayla üzerinde plastik sandalyeler, şişeler ve diğer çöpler bulunan ağları toplamak üzere yola çıktı. Kuruluşun yaptığı açıklama göre ekip, önümüzdeki yıl 3 ay sürecek bir sefer daha düzenlenecek ve çok sayıda GPS takip cihazı ağlara yerleştirilecek.

Ocean Conservancy kuruluşunun Çöpsüz Denizler Programı Müdürü Nick Mallos, “Okyanuslara her yıl yaklaşık 600 ila 800 bin ton balık ağı bırakılıyor. Sebebi ise ya denizcilerin kasıtlı olarak bırakması ya da fırtınalar sırasında ağların kaybolması.” diyor. Uzmanlara göre her yıl; plastik şişe, plastik torba, oyuncak vb. plastik atık kumsallardan, nehirlerden ve derelerden okyanuslara doğru taşınıyor. Genellikle kumsalları temizlemek, kıyıları terk edilmiş balık ağlarından/tuzaklardan arındırmak için çalışan Ocean Voyages, tek kullanımlık plastik kapların kullanımının azaltılmasını savunuyor.

Kaynak: AP News

Kaliforniya merkezli Ocean Voyages adlı kar amacı gütmeyen kuruluş, 300 bin Dolar'a mal olan bir çabayla 25 günlük bir temizlik yolculuğu yaptı. Yolculuğun ardından 18 Haziran'da Honolulu'ya dönüldüğünde 2 tonluk plastik çöp, balık ağlarından ayrılarak bölgede yaşayan sanatçılara bağışlandı. Sanatçılar, çöpleri sanat eserine dönüştürerek insanları okyanustaki plastik kirliliği konusunda eğitecek. Çöpün geri kalanı ise, yakılarak enerjiye dönüştürüleceği bir sıfır salınım elektrik santraline verildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği