NASA’nın öte gezegen keşif uydusunun fırlatılışı ertelendi

TESS'in, alışılmadık yörüngesi sayesinde şimdiye kadar bulunanlardan daha fazla 'öte gezegen' bulması planlanıyor. 

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA’nın güneş sistemi dışındaki gezegenleri (öte gezegen) araştırmak için 16 Nisan’da uzaya göndermeyi planladığı uydunun (Transiting Exoplanet Survey Satellite, kısaca TESS) fırlatım tarihi, SpaceX firmasının Falcon 9 roketinde yapmayı planladığı ileri navigasyon incelemesinin tamamlanması için Çarşamba gününe (18.04.2018) ertelendi. Bu görev için SpaceX yeni bir Falcon 9 roketi kullanacak.

NASA’nın öte gezegenleri bulmak adına yürüttüğü başarılı Kepler görevinin ardından görevi devralacak olan TESS’in, alışılmadık yörüngesi sayesinde daha fazla öte gezegen bulması planlanıyor. 2 ay içerisinde yerleşeceği yörüngesinde TESS ayın kütle çekim etkisini kullanarak olabildiğince az yakıt tüketecek. TESS yörüngesine yerleştikten sonra güneşe yakın parlak yıldızları tarayarak, yıldızların çevresindeki gezegenleri araştıracak. TESS, bulduğu olası gezegen bilgisini yer gözlem istasyonlarına gönderecek ve buradaki teleskopların daha ayrıntılı gözlemi sonrasında bu gezegenler teyit edilecekler. Ayrıca James Webb Uzay Teleskobu‘nun ileri araştırma için odaklanacağı ilk hedefleri de belirlemiş olacak.

NASA’nın TESS ile ilgili blogunu burada, NASA’da çalışan Umut Yıldız’ın konuya ilişkin bilgi selini de burada bulabilirsiniz.

Ekleme: Ertelenen fırlatma, uygun hava koşulları ve düzgün çalışan araç sayesinde çarşamba günü beklenen saatte gerçekleşti.

TESS artık uzayda.

 

Kaynak: The VergeScience News

NASA’nın güneş sistemi dışındaki gezegenleri (öte gezegen) araştırma için başlattığı yeni görev için kullanılacak TESS uydusunun çarşamba gününe ertelenen fırlatılması hava koşullarının uygun olması sonucunda sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. TESS'in, alışılmadık yörüngesi sayesinde şimdiye kadar bulduğumuzdan daha fazla öte gezegen bulması planlanıyor. 

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği