NASA’nın Mars’ta yaşam hayalleri yarışması sonuçlandı

Uzay keşifleri için sürdürülebilir yaşam alanı çözümleri oluşturulmasını amaçlayan yarışmada dereceye giren tasarımlar.

NASA, Mars’ta yaşamı konu alan üç boyutlu tasarım yarışmasının kazananlarını duyurdu. Yarışmaya katılan ekiplerden, bir Mars görevinde 4 astronot tarafından kullanılabilecek, 3D yazıcı teknolojisiyle inşa edilen dayanıklı yaşam alanları tasarlamaları istendi.

Ekipler, Dünya’dan Mars’a malzemelerin taşınmasıyla yeni gezegendeki atmosfer ve tabiat farklılıklarını ele alan bir çözüm bulmak zorundaydı. Fikirlerin fiziksel ve işlevsel özelliklerini içeren dijital temsilleri oluşturuldu. Tüm dünyadan katılan 18 ekip arasından, Bradley Üniversitesi ve NASA iş birliğiyle belirlenen ilk 5 ekip, sıralamada kullanılan puanlama sistemine göre toplam 100 bin Dolar’lık ödülü paylaşacak.

İlk sırayı alan Zopherus ekibinin tasarımında, Mars yüzeyinden yapılmış malzemelerle insan müdahalesi olmaksızın 3D yazıcıyla üretim dikkat çekiyor. İniş aracı çevresini tarıyor ve en iyi yazdırma alanını seçiyor. Aynı zamanda 3D yazıcıya malzeme toplamak için otonom robotların dağıtımını yapıyor. İniş aracı korumalı, basınçlı bir yazma ortamı sağlamak için toprağa yapışıyor ve ardından altıgen yapıyı yazdırmaya başlıyor. Her bir yapı, yüzeyden toplanan ve karıştırılan buz, kalsiyum oksit ve Mars kumundan yapılmış özel bir kompozitle, kısaca Mars betonuyla inşa ediliyor.

AI SpaceFactory takımı Mars’ta meydana gelen atmosferik basınç ve yapısal yüklerle başa çıkabilmek için çift kabuk sistemiyle tasarlanan dikey, yumurta şeklindeki tasarımla ikinci sırada yer aldı. Malzemeler yine Mars’tan.
NASA announces winners of competition to design 3D-printed habitat for Mars

Üçüncü sıradaki Kahn-Yates, alanları tekil yapı şeklinde ve dış yüzeyi de toz fırtınalarının etkisini en aza indirgemek için özel olarak tasarlandı.

Dördüncü ekip SEArch+/Apis Cor‘un tasarımında çift kabuklu yapıyla solar radyasyondan koruma amaçlandı.

Northwestern Üniversitesi de özgün bir giriş sistemiyle kubbe şeklindeki yaşam alanı tasarımlarıyla yarışmadaki derecesini elde etti.

Bu tasarımlar yarışmanın üçüncü etabının kazananları. Sonraki etabın 2019’da yapılması bekleniyor. Yarışmaların temel amacı Dünya, Ay, Mars ve ötesinde diğer keşifler için sürdürülebilir yaşam alanı çözümleri oluşturmak, gerekli yapı üretim teknolojilerini keşfetmek.

Kaynak : deezen


Bir yanıt

Yorumunuz: