Moore yasasının sonu geliyor

Intel’in kurucularından Gordon Moore’un ortaya koyduğu, çiplerdeki transistör sayısının katlanacak artacağını öngören Moore yasası durma noktasına geliyor.

Gordon Moore, dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel’in kurucularından birisi. 1965 yılında işlemcilerin gelişim hızını inceleyen Moore, Electronics dergisi için yazdığı bir yazıda bir çip üzerine yerleştirilebilecek transistör sayısının düzenli olarak her iki yılda bir ikiye katlandığını ve bu durumun gelecekte de aynı şekilde devam edeceğini belirtti. Böylece bilgisayar çiplerinin git gide daha küçük ve daha ucuz hale geleceğini ifade eden Moore, kapasitenin de katlanarak artacağını öngördü.

Yıllar geçtikçe Moore’un tahmininin son derece başarılı olduğu görüldü. Bu duruma Moore Yasası adı verildi ve elektronik teknolojisi ile ilgili yapılan çalışmalar, çiplerin hızının ve boyutunun Moore yasasına göre değişeceği baz alınarak gerçekleştirildi. Bu sistem bugüne kadar sorunsuz işliyordu ancak şu anda çiplerin gelişimini tehdit eden büyük bir problem var.

1971'den 2011'e kadar çiplerin Moore yasasına uygun olarak gelişimi
1971’den 2011’e kadar çiplerin Moore yasasına uygun olarak gelişimi

Yeni düzen kurulacak

Zaman ilerledikçe daha küçük alanlara daha fazla transistör yerleştirebilmek için uğraşan mühendisler artık atom seviyesinde düzenlemeler yapmaya başladı. Transistör boyutunu küçültmenin bir noktadan sonra imkansız hale geleceği düşünülüyor. Bu da Moore yasasının artık işlemeyeceği anlamına geliyor. Bu problemin farkına ABD, Avrupa, Japonya, Güney Kore ve Tayvan Yarıiletken Endüstrisi Birlikleri bir araya gelerek yeni bir yol haritası çizmeye karar verdi.

Intel, IBM, Samsung gibi bütün büyük çip üreticileri bu organizasyonun bir parçası. Ancak Intel yapılacak yeni çalışmada yer almayacağını belirtti. Birlikler, Yarıiletkenler için Uluslararası Teknoloji Yol Haritası adlı bir öngörü sistemi üzerine son bir rapor yayınlayacak. Öte yandan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Cihazlar ve Sistemler için Uluslararası Yol Haritası adlı yeni bir öngörü sistemi oluşturacaklarını açıkladı.

Intel iddialara katılmıyor

Intel ise bu çabaların gereksiz olduğu görüşünde. “Şimdiye kadar dört kez Moore yasasının sonunun geldiğinin iddia edildiğini gördüm ama her seferinde devam ettik” diyen Intel CEO’su Brian Krzanich, atom seviyesinin de ötesinde ilerlemeler kaydedebilmek için yeterli kaynakları ve bilgileri olduğunu ifade ediyor.

Yine de şirketin son hamleleri durumun aksini gösterir nitelikte. Yakın dönemde 12 bin adet işçisini işten çıkararak yüzde 11 küçülmeye giden Intel, akıllı telefonlara satmayı planladığı Atom işlemcileri için telefon üreticileri ile anlaşamayınca bu ürünün üretimini de durdurma kararı almıştı.



Yorumunuz: