Microsoft LinkedIn’i (neden) satın aldı

Microsoft ünlü profesyonel sosyal medya sitesi LinkedIn'i 26,2 milyar dolara satın aldı. LinkedIn'in kullanıcı verileri Microsoft'un elini güçlendirecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Microsoft, dünyanın en büyük profesyonel sosyal medya sitelerinden LinkedIn’i satın aldı. 26,2 milyar dolara gerçekleşen satın alma işlemi Microsoft’un şimdiye kadar bir şirket için ödediği en yüksek miktar. Daha önce Microsoft Skype’ı 8,5 milyar dolara, Nokia’yı da yaklaşık 7 milyar dolara satın almıştı.

LinkedIn’in Microsoft çatısı altında kendi bağımsız yapısını koruyacağını belirten Microsoft CEO’su Satya Nadella, bu birleşmenin her iki şirketi de güçlendireceğini düşünüyor. Nadella Microsoft çalışanlarına gönderdiği bir e-posta’da “Bu birleşim LinkedIn’in ana sayfasında, kullanıcının o sırada üzerinde çalıştığı projelerle ilgili makaleler görmesi ya da Office kullanıcılarının yardıma ihtiyaç duydukları konularda uzmanlara LinkedIn üzerinden ulaşabilmesi gibi pek çok yeni deneyimlere imkan sağlayacak” diye konuştu.

Microsoft LinkedIn’den edindiği bilgileri, halihazırda Office 365’in bir parçası olan Delve gibi uygulamaları geliştirmek için kullanacak. Microsoft, Office 365’i daha yetkin bir uygulama haline getirerek kurumsal şirketlere ve küçük işletmelere daha fazla Office 365 aboneliği satabilecek. LinkedIn tarafından 1,5 milyar dolara satın alınan Lynda alıştırma programına üyelik de Office 365 üyeliğine dahil edilebilir.

433 milyon kişinin verileri

Şu anda aylık düzenli olarak Microsoft Office kullanan 1,2 milyar kullanıcı ve Office 365 kullanan 70 milyon şirket bulunuyor. Buna LinkedIn’e üye olan 433 milyon kullanıcı (105 milyonu aktif) da eklendiğinde Microsoft bu iki ağı vazgeçilmez hale getirebilir.

Pacific Crest Securities çalışanları Evan Wilson ve Tyler Parker “İnternet üzerinde 4 farklı veri seti olduğunu düşünüyoruz: Google’ın ‘amaç’ verileri, Facebook’un ‘demografi’ verileri, Amazon’un ‘satın alma geçmişi’ verileri ve LinkedIn’in ‘B2B’ (şirketler arası) verileri” diyerek LinkedIn’in kendi alanında lider konumunda olduğuna dikkat çekti.

Eğer bu verilerin Microsoft’un eline geçecek olması sizi endişelendiriyorsa LinkedIn profilinizi şimdiden silmelisiniz. Anlaşmanın bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Ancak sadece LinkedIn hesabınızı silerek Microsoft’un elinden kurtulamazsınız. Teknoloji devi şirket şu anda Outlook sayesinde takviminizi ve görüşmelerinizi, Delve sayesinde iş arkadaşlarınızı ve uzmanlık alanınızı, Microsoft Dynamics CRM sayesinde de hesaplarınızı görüyor olabilir.

İş hayatı Microsoft’un tekelinde

Microsoft bu verileri ‘corporate graph’ (şirket grafiği) olarak tanımlıyor ve bunları LinkedIn’in elindeki ‘professional graph’ (profesyonel grafik) ile birleştirmeyi amaçlıyor. Şirket böylece kullanıcıların iş hayatına dair elde edilebilecek neredeyse tüm bilgileri elinde barındıracak.

Kötü bir dönemden geçen LinkedIn’in sığınacak bir liman araması olarak yorumlanan birleşme aslında her iki tarafın da ihtiyaçlarını karşılıyor. Microsoft sektörde LinkedIn verilerini en iyi şekilde değerlendirebilecek şirketlerden birisi.

Linkedin-2016-06-12-1-c-1200x800

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft, dünyanın en büyük profesyonel sosyal ağlarından LinkedIn'i satın aldı. 26,2 milyar dolara gerçekleşen birleşme ile birlikte Microsoft pek çok kullanıcının iş bilgilerine erişim imkanı kazanacak. Şirket bu verileri, Office uygulamalarıyla çalışan kullanıcıları ile daha fazla etkileşime girebilmek için kullanacak. Kullanıcılarına daha fazla imkan sağlama fırsatı olan Microsoft böylece daha fazla Office 365 aboneliği satabilecek.

5 Yorum

    • Bu satın alma Microsoft elinde mi patlar, yeni bir sıçrayış bombası mı patlatır, bunları yaşamadan bilemeyeceğiz ama yukarıda bahsi geçen “4 önemli veri seti” işin nirengi noktasını oluşturuyor. Data, içinde bulunduğumuz ve içerisine doğru sürüklendiğimiz gelecek dönemlerin en kıymetli varlığı (asset) ve Microsoft bu varlığın ederini bu denli yüksek hesaplıyor anlaşılan o ki.. Bu yatırımlarda 17. yy’ın lale borsası yahut son dönemin mortgage balonu gibi kontrolsüz fiyat biçmeler söz konusu değilse şayet, bu 26 milyar dolar Microsoft’a uzun vadede kat be kat fazlasıyla geri dönüş sunacak bir yatırım olabilir.

    • Microsoft’un en güçlü olduğu alanlardan biri olan PC bir süre sonra çok küçük bir pazar olacak. Bu şekilde alternatiflere yönelmek zorunda zamanla yok olmamak için.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği