Lamborghini’nin yeni elektrikli aracı pilsiz çalışacak

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile iş birliği yapan Lamborghini, pilsiz çalışan elektrikli spor araba üretmek için çalışacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pilsiz çalışan elektrikli araç üretmek isteyen Lamborghini, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile iş birliği yapıyor. Enerji sağlamak için araçta süper kapasitörlü bir sistem kullanılacak. Şirket salı günü, yeni elektrikli spor araba konseptini görücüye çıkardı.

‘Terzo Millennio’ adlı konsept, enerjiyi karbon fiber nanotüplerde saklıyor. Karbon fiber nanotüpler, bataryalara oranla enerjiyi daha hızlı yayabildiği için performansı artırıyor. Ayrıca bataryalara göre daha hafif oluyorlar. Eğer ekip konsepti hayata geçirebilirse Lamborghini, Tesla gibi rakiplerine karşı büyük avantaj sağlar. Zira Elon Musk’ın şirketi, 0-100 km/s hızlanmasını 2 saniyede gerçekleştiren Model S ile son birkaç yıldır elektrikli araç endüstrisindeki egemenliğini sürdürüyor.

Kendi kendini onarabiliyor

Lamborghini’nin aracında kullanılan süper kapasitörler, araca ‘kendini onarma’ özelliği de kazandıracak. Eğer araç kendinde bir hasar tespit ederse, mikro kanallardaki onarıcı kimyasallar, karbon fiber yapının içindeki ince çatlakları büyümeden onarabilecek. Fakat konseptin birkaç olumsuz yönü de var. Bataryaların aksine, bugün kullanılan süper kapasitörler çok büyük miktarlarda enerji depolama konusunda pek başarılı değil. Ekibin odaklanması gereken temel konulardan biri de bu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü profesörlerinden Mircea Dinca, “Lamborghini ile yaptığımız iş birliği, elektrikli spor araçların enerji depolamasına çözüm olabilecek yeni materyaller tasarlama konusunda bize güç veriyor.” diyor.

Kaynak: Inverse

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile iş birliği yapan Lamborghini, pilsiz çalışan elektrikli spor araba üretmek için çalışacak. Enerji sağlamak için araçta süper kapasitörlü bir sistem kullanılacak. Şirket salı günü, yeni elektrikli spor araba konseptini görücüye çıkardı. 'Terzo Millennio' adlı konsept, enerjiyi karbon fiber nanotüplerde saklıyor. Karbon fiber nanotüpler, bataryalara oranla enerjiyi daha hızlı yayabildiği için performansı artırıyor. Ayrıca bataryalara göre daha hafif oluyorlar. Araçta süper kapasitörler, araca 'kendini onarma' özelliği de kazandıracak. Eğer araç kendinde bir hasar tespit ederse, mikro kanallardaki onarıcı kimyasallar, karbon fiber yapının içindeki ince çatlakları büyümeden onarabilecek. Fakat konseptin birkaç olumsuz yönü de var. Bataryaların aksine, bugün kullanılan süper kapasitörler çok büyük miktarlarda enerji depolama konusunda pek başarılı değil. Ekibin odaklanması gereken temel konulardan biri de bu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği