Kullandıkça kazandıran ‘tuvalet’

Güney Kore’de bir üniversite kampüsüne, insan dışkısından enerji üreten bir tuvalet inşa edildi. Gelecekte tuvaleti kullananlara para ödenmesi planlanıyor.

Güney Kore’de Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (UNIST) insan dışkısını enerjiye çevirebilen bir laboratuvar inşa edildi. Köşk şeklinde tasarlanan Science Walden Pavillion adlı laboratuvar 122 metrekare boyutunda ve iki kattan oluşuyor. Sanatçı Seung-hyun Ko tarafından tasarlanan laboratuvar 25 Mayıs tarihinde kullanıma açıldı.

Science Walden Pavillion yöneticisi, UNIST öğretim görevlisi Prof. Jaeweon Cho “Science Walden Pavillion sadece bilimciler ve sanatçılar için bir merkez değil ayrıca sanat ve bilimi birbirine bağlayan bir aracı. Bu tasarım bir yaratıcı stüdyo ile bir araştırma laboratuvarının iç içe geçmesinin eşsiz bir örneği.” şeklinde konuştu.

Science-Walden-Pavillion-3

Nasıl çalışıyor?

Laboratuvarın ana araştırma konuları ‘Enerji Üreten Susuz Tuvalet Sistemi’ ve ‘Mikrobik Enerji Üretim Sistemi’.  İlk katta bulunan susuz tuvalet sistemi, insan dışkısının su kullanılmadan işlenmesini sağlıyor. Sistem dışkıyı doğal biyolojik bir çözünme aşamasından geçirerek kurutulmuş kokusuz kompost benzeri bir malzemeye dönüştürüyor. Daha sonra mikrobik enerji üretim sisteminde bu kompost benzeri malzeme biyodizel yakıta ya da ısı enerjisine dönüştürülüyor.

Tuvaletin içindeki öğütme sistemi dışkıyı kuru ve kokusuz bir malzemeye dönüştürdüğünde buradan, içinde binlerce mikrop olan bir parçalama tankına aktarılıyor. Mikroplar toz haline gelen gübreden karbondioksit ve metan gazlarını üretiyor. Yüksek basınç ve bir kapsül kullanılarak karbondioksit, biyoyakıt üretmek üzere yeşil alg yetiştirilmesi için kullanılıyor. Metan ise daha sonra ısınma amaçlı yakıt olarak kullanılmak üzere depolanıyor.

Science-Walden-Pavillion-2

Amaç teknoloji dostu ekosistem oluşturmak

Projenin amacı şehirleşmenin ekosistemler üzerindeki olumsuz izlerini, insan atıklarını yenilenebilir enerjiye ve bir gelir kaynağına dönüştürerek azaltmak. Prof. Cho “Nihai amacımız sadece yeni tuvalet sistemiyle su kullanımını azaltmak ve atık su işleme tesislerinin işletme maliyetlerini düşürmek değil ayrıca teknolojik yenilikleri destekleyen ve insan dışkısının finansal değerinin olduğu ekonomik çeşitliliği sürdüren bir ekosistem oluşturmak” şeklinde konuştu.

Prof. Cho işlenmiş insan dışkısının parasal değerini belirleyebilen bir akıllı telefon uygulaması da geliştirdi. Uygulamayı kullanarak insanlar dışkılarını sanal para birimleri ile satabilecek. Ekip laboratuvarda yakında sanal para birimiyle satın alınabilen salatalar satmayı da planlıyor.

Eğer bu deney başarılı olursa ekip susuz tuvalet teknolojisini ve mikrobik enerji üretim sistemini gerçek hayatta da kullanmayı planlıyor.



Yorumunuz: