Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Nörorestorasyon Merkezi ve USC Keck Tıp Merkezi doktorları 21 yaşındaki felçli bir hastanın zarar görmüş olan boyun omurgasına, kök hücre ve diğer hücreleri enjekte ederek deneysel bir tedavi yöntemi uyguladı.
Ameliyattan iki hafta sonra, hasta Kris Boesen iyileşme belirtileri göstermeye başladı. Üç ayın ardından 21 yaşındaki hasta kendi yemeğini yiyip cep telefonunu kullanabiliyor, motorlu tekerlekli sandalyesini kontrol edip arkadaşlarına sarılabiliyordu. Her iki eli ve kolundaki hislerin ve hareketin gelişmesi ile Kris kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geldi ve daha bağımsız bir yaşam hayal etmeye başladı.
Mevcut yöntemler işe yaramıyor
Çalışmayı gerçekleştiren doktorlardan Charles Liu “Genellikle omurilik sakatlıklarında hastalar omurgayı sabitleyen bir ameliyat geçirir ancak bu tedavi hastanın motor ve duyusal fonksiyonlarını düzeltme konusunda çok az gelişme gösterir. Bu çalışma ile nörolojik fonksiyonları geliştirerek, tamamen felçli olmak yerine el ve kolları kullanmayı sağlayabilen bir prosedürü test ediyoruz. Bu seviyede bir fonksiyon düzelmesi, ciddi omurga sakatlıkları bulunan hastaların günlük yaşamını önemli anlamda geliştirebilir.” şeklinde konuştu.
6 Mart’ta bir araba kazası geçiren Boesen, kaza sırasında omuriliğinin zarar görmesi sebebiyle sakat kalmıştı. Doktorlar kazanın ardından Kris’in ebeveynlerine, oğullarının boynundan aşağısının sakat kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Bağımsızlık sağlıyor
“90 günlük tedavi sonrası dönem neticesinde Kris’in motor fonksiyonlarında ciddi gelişmeler var” diyen Liu sözlerine şöyle devam etti: “Kris’in durumunda, bu değişiklik ellerini kullanabilmesi, dişini fırçalayabilmesi, bilgisayar kullanabilmesi ve normalde bu tarz bir sakatlığı bulunan kimselerin yapamayacağı pek çok şeyi yapabilmesi anlamına geliyor. Bu sebeple, elde ettiği bağımsızlık hafife alınacak bir gelişme değil.”
Bu öncü tedavi yöntemi, nörorestorasyon ve yenileyici tıp gibi gelişmekte olan alanların, ciddi omurilik sakatlıkları bulunan binlerce hastanın hayatının nasıl geliştirilebileceğine dair sunduğu en son örnek.
Keck Tıp Merkezi, ABD’de hastalara klinik deneme dozları verme yetkisi bulunan altı kurumdan birisi. Bu deneme tedavisinin uygulanabilmesi için hastanın 18 ila 69 yaşları arasında olması, durumunun AST-OPC1 enjeksiyonu yapılabilecek kadar sabit olması bu enjeksiyonun, yaralanmanın ardından on dördüncü ve otuzuncu günlerde yapılabilmesi gerekiyor.
Yorumunuz: