KLM Havayolları uçağın kanatlarına da yolcu yerleştirmek istiyor

Yeni uçak tasarımında yolcular, kargo ve yakıt aracın merkezinde toplanıyor. Böylece kanatlara da yolcu oturabilecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Son birkaç on yıldır istikrarlı bir şekilde daha çok kullanılmaya başlanan hava yolculuğu, önemli miktarda sera gazı ve diğer kirletici maddeleri amosfere yayması sebebiyle hava kirliliğinin baş sorumlularından biri. Hava yolculuğu kaynaklı emisyonların 2020 ve sonrası boyunca önemli ölçüde artacağı da tahminler arasında. Elektrikli uçaklar üzerinde çalışılmaya başlanmış olsa da, bu uçakların yakın bir zamanda geleneksel olanların yerine geçmesi pek mümkün gözükmüyor. Bu yüzden geleneksel yakıtlı uçaklara getirilecek bu tip çözümler KLM Havayolları tarafından destekleniyor.

Justus Benad tarafından tasarlanan bu yeni uçak, Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi tarafından hayata geçiriliyor. Tipik silindir tüp şeklindeki uçaklardan gözle görülür bir şekilde farklı bir tasarıma sahip olan bu uçak,  gövdeden kanatları boyunca uzanan üçgen tasarımıyla bir “dilim pizza”ya benzetiliyor.

Yakıt tüketiminde yüzde 20 tasarruf

Bu tasarıma göre yapılan dağılım sonucu yolcular, yakıt ve kargo uçağın merkez bölümünde konumlanıyor. Bu şekilde bir dağılım da uçağın genel aerodinamiğini geliştirerek, yaklaşık olarak aynı miktarda yolcu taşıyan Airbus A350’ye kıyasla yüzde 20 daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor.

Yakıt tüketiminde yüzde 20’lik bir tasarruf ilk bakışta çok fazla gibi görünmeyebilir, ancak zaman içinde – özellikle elektrikli uçaklar ve diğer alternatiflerin gelişiminin hızlanmaması durumunda – çok fark yaratabilir. Bununla birlikte, uçağın ne zaman kullanılacak hale geleceği de belli değil, tahmini zamanlama 2040 ila 2050 yılları arasında bir yerde; ancak test sürüşlerinin bu sene başlaması öngörülüyor.

Kaynak: Tech Crunch

 

Justus Benad tarafından tasarlanan bu yeni uçak, Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından hayata geçiriliyor. Tipik silindir tüp şeklindeki uçaklardan gözle görülür  şekilde farklı bir tasarıma sahip olan bu uçak,  gövdeden kanatları boyunca uzanan üçgen tasarımıyla bir "dilim pizza"ya benzetiliyor. Bu tasarıma göre yapılan dağılım sonucu yolcular, yakıt ve kargo uçağın merkez bölümünde konumlanıyor. Bu şekilde bir dağılım da uçağın genel aerodinamiğini geliştirerek, yaklaşık olarak aynı miktarda yolcu taşıyan Airbus A350'ye kıyasla yüzde 20 daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği