Kıyafetlere göre renk değiştiren aksesuarlar

ColorFab adı verilen sistem sayesinde renk değiştirebilen nesneler üretmenin yolu bulundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (CSAIL) çalışan bir grup araştırmacı, renk değiştirebilen nesneler üretmenin yolunu buldu.

Mesela takmak istediğimiz yüzüğün rengini kolayca kırmızıdan maviye çevirebileceğiz. Araştırmacılar şimdiye dek sadece üç boyutlu yazıcıda üretilen plastikle çalışmış olsa da konseptin kıyafet gibi farklı maddelere de uygulanabileceğine inanıyorlar. Rengini o gün giydiğimiz kıyafete göre değiştirebildiğimiz bir montumuz olması hoş olmaz mıydı?

ColorFab adı verilen sistem, belirli ultraviyole ışını dalga boylarına maruz kaldığında saydam ve renkli hale gelebilecek şekilde değiştirilebilen fotokromik mürekkeple çalışıyor. Ultraviyole ışınlarının etkisi ortadan kalksa bile renkler aktif hale geldiğinde öyle kalıyorlar. Bu durumda güneş ışığı da renklerin durumuna etki etmiyor. Yani dışarı çıktığımız zaman aksesuarlarımızın renginin değişeceğine dair endişe duymaya gerek yok. Ancak renkler birkaç hafta sonra solduğu için yeniden aktif hale getirilmeleri gerekiyor.

Şu anda bir nesnenin renk değiştirebilmesi için 23 dakika boyunca ultraviyole ışına maruz kalması gerekiyor. Araştırmacılar daha güçlü bir ışık veya mürekkebin içine konacak ışığa duyarlı boya sayesinde bu sürecin hızlandırılabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar ileride bu teknoloji sayesinde aksesuarlarımızı kıyafetimize kolayca uydurabileceğimize ya da mağaza sahiplerinin müşterilerin isteğine göre ürünlerin rengini değiştirebileceğine inanıyor. Ekip uzun vadeli hedeflerini ‘telefonun içine yerleştirilen mikro projektör ve ultraviyole ışınları sayesinde kullanıcıların hareket halindeyken nesnelerin rengini değiştirmelerine izin vermek’ olarak tanımlıyor. Bunu başarmak için daha çok yolumuz var fakat böyle bir teknolojinin hayatlarımıza girmesiyle satın aldığımız bir ürünü şu anda kullandığımızdan iki kat fazla süre kullanabiliriz. Bu da kulağa oldukça ilginç geliyor.

Kaynak: Quartz

MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'nda (CSAIL) çalışan bir grup araştırmacı, renk değiştirebilen nesneler üretmenin yolunu buldu. Şimdilik sadece üç boyutlu yazıcıda üretilen plastikle çalışan araştırmacılar konseptin ileride kıyafet gibi farklı materyallere de uygulanabileceğini söylüyor. ColorFab olarak adlandırılan sistem, belirli ultraviyole ışını dalga boylarına maruz kaldığında saydam ve renkli hale gelecek şekilde değiştirilebilen fotokromik mürekkeple çalışıyor. Ultraviyole ışınlarının etkisi ortadan kalksa bile renkler aktif hale geldiğinde öyle kalıyorlar. Ancak renkler birkaç hafta sonra solduğu için yeniden aktif hale getirilmeleri gerekiyor. Araştırmacılar uzun vadeli hedeflerini 'telefonun içine yerleştirilen mikro projektör ve ultraviyole ışınları sayesinde kullanıcıların hareket halindeyken nesnelerin rengini değiştirmelerine izin vermek' olarak tanımlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği