Kernel beynimize çip yerleştirmek istiyor

Girişimci Bryan Johnson ve biyomedikal mühendisi Theodore Berger tarafından kurulan Kernel, bir çip yardımıyla insan beyninin kapasitesini artırmak istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Silikon Vadisi girişimcilerinden Bryan Johnson, insan beyninin kapasitesini artırarak gelecekte makinelerin yapması beklenen şeyleri insanların çok daha kolay bir şekilde yapmasını amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda biyomedikal mühendisi Theodore Berger ile iş birliği yapan Johnson, Kernel adını verdiği şirketi kurdu (Kernel işletim sistemlerinde yazılımın donanımla iletişimini sağlayan ana çekirdek yazılıma verilen isim).

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Kernel’in amacı kafatasımıza yerleştireceği bir çiple beyindeki sinyalleri düzenleyip yönetmek[/inlinetweet]. Öncelikli hedeflerden bazıları, hafızayı güçlendirmek, Alzheimer ve bunama gibi hastalıkların önüne geçmeyi sağlamak. Projenin nihai amacı ise insan beyninin genel kapasitesini artırarak insanları bilgisayarlar gibi, ihtiyaca göre programlanabilen beyinlere kavuşturmak.

Proje kısa sürede meyve verdi

Berger bugüne dek bu alanda çalışmalar gerçekleştiren, alanında öncü bir bilimci. Daha önce benzer çalışmaları fareler ve maymunlar üzerinde gerçekleştiren Berger, bir noktadan sonra çalışmaların tıkandığını ve insan üzerinde deneylere başlaması gerektiğini düşündü. 2015’te Johnson’dan bir telefon alan Berger bu konu üzerine Johnson’la konuşmaya başladı. Sonunda ikili Kernel’i kurmaya karar verdi.

10 aylık sürede şirket, hastanelerde epilepsi hastaları üzerinde denenmek üzere bir sistem geliştirdi. Şimdilik bir bilgisayara bağlı olarak çalışan yapının taşınabilir hale getirilmesi hedefleniyor.

“Sadece ayrıcalıklı kişiler erişebilecek”

Ekibin çalışmaları bazıları tarafından, sadece belirli ayrıcalıkları olan bir kesime çıkar sağladığı, toplumun genelini düşünmediği gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu durumun sebebi olarak ise, projenin yatırımının teknoloji uzmanları tarafından yapılması gösteriliyor. Northwestern Üniversitesi Biyoetik Profesörü Laurie Zoloth, “Yatırımı yapanlar zenginler olunca kendi çıkarlarına yönelik gelişmeler bekliyorlar. Eğer fakir bölgelerde eğitim veren öğretmenlerin yatırım yapacak parası olsaydı projelerin toplumun genelini ilgilendirecek amaçları olabilirdi.” diyor.

Kernel ekibi ise bu eleştirileri, tarihte pek çok buluşun öncelikle zenginler için üretildiğini ancak sonradan halkın yararına kullanıldığını ifade ederek yanıtlıyor. Johnson bu endişeleri anlayabildiğini belirterek, matbaanın bile önce zenginler tarafından kullanıldığını ancak daha sonra toplumun bilgilenmesine büyük katkıları olduğunu belirtiyor. Kernel’in sağladığı faydanın en çok hafıza sorunları yaşayan milyonlarca hastanın yararına olacağını ifade eden Johnson, “Bunama şikayeti olan bir hastanın evindeki tuvaletin yerini hatırlayabilmesi bile büyük bir gelişme olacaktır.” diyor.

Johnson yapay zekanın bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde insan zekasının sınırlarını zorlamanın öncelikli hedef olması gerektiğini düşünüyor.

Kaynak: Washington Post

İnsan beyninin kapasitesini geliştirmek isteyen girişimci Bryan Johnson'ın, bu alanda çalışmalar yapan biyomedikal mühendisi Theodore Berger ile yaptığı iş birliği sonucunda kurulan Kernel adlı girişim insanların beynine çipler yerleştirmek istiyor. Böylece Alzheimer, bunama gibi beyni etkileyen hastalıkların önüne geçmek isteyen şirketin nihai amacı beynin potansiyelini artırarak daha önce erişilmemiş zeka seviyesine erişmek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği