Kemik ve kıkırdak yaralanmaları, 3D baskı çözümleriyle tedavi edilecek

Eklemlerde görülen kıkırdak yaralanmalarının tedavisi için 3D baskı ile üretilen yapay dokular gelecekte sporcuların sakatlanmalarını iyileştirebilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Biyo-bilimciler 3D baskı ile üretilmiş yapay dokuları, spor sebepli diz, bilek ve dirsek sakatlıklarında kemik ve kıkırdak dokunun iyileştirilmesinde kullanmaya bir adım daha yaklaştı. Rice Üniversitesi ve Maryland Üniversitesinden araştırmacılar osteokondral (kıkırdaksal) dokunun fiziksel özelliklerini taklit edebilen iskele yapılar oluşturmayı başardıklarını açıkladı. Osteokondral dokular, uzun kemiklerin uç kısmındaki sıkıştırılabilen kıkırdak katmanın altındaki pürüzsüz yüzeyi olan sert kemikler olarak tanımlanabilir. Bu kemiklerin çatlaması ya da bir parçasının kopması hem çok acı verici hem de atletin spor hayatını bitirebilecek bir olay. Osteokondral yaralanmalar aynı zamanda eklem iltihabına yol açarak kişinin sakat kalmasına sebep olabiliyor.

Kıkırdağın kemiğe dönüşen geçişli yapısı ve gözenekliliği, aynı yapıyı laboratuvarda üretmeyi güçleştirdi. Ancak biyo-mühendis Antonios Mikos ve lisans öğrencisi Sean Bittner önderliğindeki ekip 3D baskı kullanarak gelecekte insan vücuduna yerleştirmeye uygun olacak bir malzeme geliştirdi.

Bittner “Atletler bu gibi sakatlıkları çok daha fazla geçirse de aslında bu sakatlıklar herkeste görülebilir. Ben bunun yaygın spor sakatlıkları yaşayan insanlara yardımcı olma konusunda güçlü bir araç olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Polimer ve seramikten üretildi

Burada kilit nokta, zaman içinde yüzeyin altındaki kemiğe (osteo) dönüşen kıkırdak (kondral) yapının taklit edilmesiydi. Rice Üniversitesi Biyo-malzeme Laboratuvarı, kıkırdak yapı için özel polimer karışımlarından oluşan bir iskele, kemik yapısı için de delikli seramikten oluşan bir katman hazırladı. Bu delikli yapı sayesinde hastanın kendi hücreleri ve kan damarları implantın içine yerleşerek zamanla bu yapının, doğal kemik ve kıkırdak yapısının bir parçası olmasını sağlıyor.

Gelecekte osteokondral implantın hastaya nasıl tam uygun hale getirilebileceği belirlenerek gözenekli implantın kemik ve kıkırdakla bütünleşmesi sağlanacak. Mikos “Burada yaptığımız büyük etki yaratacak ve yenileyici tıp çözümlerinin önünü açabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Rice Üniversitesi

Biyo-bilimciler 3D baskı ile üretilmiş yapay dokuları, spor sebepli diz, bilek ve dirsek sakatlıklarında kemik ve kıkırdak dokunun iyileştirilmesinde kullanmaya bir adım daha yaklaştı. Rice Üniversitesi ve Maryland Üniversitesinden araştırmacılar osteokondral (kıkırdaksal) dokunun fiziksel özelliklerini taklit edebilen iskele yapılar oluşturmayı başardıklarını açıkladı. Burada kilit nokta, zaman içinde yüzeyin altındaki kemiğe (osteo) dönüşen kıkırdak (kondral) yapının taklit edilmesiydi. Rice Üniversitesi Biyo-malzeme Laboratuvarı, kıkırdak yapı için özel polimer karışımlarından oluşan bir iskele, kemik yapısı için de delikli seramikten oluşan bir katman hazırladı. Bu delikli yapı sayesinde hastanın kendi hücreleri ve kan damarları implantın içine yerleşerek zamanla bu yapının, doğal kemik ve kıkırdak yapısının bir parçası olmasını sağlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği