Kanserli köpek için 3D yazıcıyla kafatası üretildi

Olağan dışı büyüklükte bir beyin tümörüyle mücadele eden dokuz yaşındaki daksund türü bir köpeğe 3D yazıcı teknolojisiyle titanyum kafatası yapıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Olağan dışı büyüklükte bir beyin tümörüyle mücadele eden dokuz yaşındaki daksund türü bir köpeğe 3D yazıcı teknolojisiyle titanyum kafatası yapıldı. Patches adlı köpeğin kafasında küçük bir yumru olarak başlayan rahatsızlık kısa sürede büyük bir soruna dönüştü. Sadece birkaç ay içinde agresif beyin tümörü köpeğin kafatasına yayıldı ve bir portakal büyüklüğüne ulaştı.

Acil yardım arayan aileye Kanada Guelph Üniversitesi Ontario Veterinerlik Okulundan operatör veteriner Michelle Oblak ile görüşmesi söylendi. Oblak köpeklerin tedavisi için 3D yazıcı teknolojisi ile yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Normalde böyle bir durumda tümör ve kafatasının bir kısmı alındıktan sonra yerine bir titanyum ağ (meş) yerleştirilir. Ancak Oblak ve ekibi köpek hasta için özel tasarlanmış bir titanyum kafatasını 3D yazıcıda hazırlayarak köpeğin kafasına yerleştirdi. Oblak bu yöntemin geleneksel yönteme göre daha kusursuz ve daha ucuz olduğunu söylüyor. Yeni titanyum parça, Patches’ın kafatasının ameliyat sırasında çıkarılması gereken yüzde 70’lik bölümünü kapladı. Oblak, Birleşik Krallık’taki araştırmacıların da geçmişte benzer bir ameliyat gerçekleştirdiğini ancak o ameliyatın ölçeğinin çok daha küçük olduğunu söyledi.

Önce simülasyonu hazırlandı

İşlemdeki ilk adım Patches’ın kafasının ve tümörün tomografisinin çekilmesi oldu. Bir yazılım yardımıyla Oblak ve ekibi, elde edilen verileri ameliyatın sanal ortamda bir simülasyonunu hazırlamak için kullandı. Sanal tümör sanal kafadan çıkarıldığında kafa tasında ne gibi bir boşluk oluştuğu ölçüldü. Elde edilen ölçüler ADEISS adlı tıbbi 3D baskı ürünler üreten şirkete gönderildi. Titanyum kafatası parçası, ekibin elde ettiği ölçülere göre üretildi. Oblak bu işlemin oldukça hassas olduğunu, parçanın ölçümlerinin 2 milimetreden daha fazla sapması durumunda Patches’a uygun olmayacağını söyledi.

Patches dört saatlik ameliyatın ardından tümöründen kurtuldu ve kafatasının üçte ikisinden fazlası çıkarıldı. Uyandıktan 30 dakika sonra Patches kalkıp sorunsuz şekilde yürümeye başladı. Oblak ameliyatın başarılı geçtiğini ve köpeğin kanserden kurtulduğunu söylüyor. Köpeğin sahibi Danielle Dymeck ameliyatın başarısından dolayı çok mutlu. Patches’ın kulaklarından birinin ameliyat sebebiyler artık sürekli eğri durması çok da büyük bir sorun teşkil etmiyor.

Kaynak: Gizmodo

Olağan dışı büyüklükte bir beyin tümörüyle mücadele eden dokuz yaşındaki daksund türü bir köpeğe 3D yazıcı teknolojisiyle titanyum kafatası yapıldı. Normalde böyle bir durumda tümör ve kafatasının bir kısmı alındıktan sonra yerine bir titanyum ağ (meş) yerleştirilir. Ancak ameliyatı gerçekleştiren Michelle Oblak ve ekibi köpek hasta için özel tasarlanmış bir titanyum kafatasını 3D yazıcıda hazırlayarak köpeğin kafasına yerleştirdi. Oblak bu yöntemin geleneksel yönteme göre daha kusursuz ve daha ucuz olduğunu söylüyor. Yeni titanyum parça, Patches'ın kafatasının ameliyat sırasında çıkarılması gereken yüzde 70'lik bölümünü kapladı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği